Märt Belkin • 15. oktoober 2017 kell 21:01

Suurimad ärihaid valimistel edukad

E-Piima juht Jaanus Murakas sai Järva vallas uksest läbi.  

Suurimate valimistel kandideerinud ärihaide nimekirjad olid valimistel edukad, erandiks on Jüri Mõis ja Urmas Sõõrumaa, kelle Tegus Tallinn oli edutu projekt.

Kõige suurema ettevõtjana läks valimistulle Alexela Groupi suuromanik Marti Hääl, kes kandideeris Harjumaal valimisliidus nimega Üks Kuusalu Vald. Liit sai Kuusalus 27,2 protsenti häältest ning Marti Hääl sai selle esinumbrina kindla mandaadi.

Jetoili ja Maardu Terminali omanik Sander Kopli kandideeris Hiiumaal valimisliidus Ühine Hiiumaa, mis teenis küll häältest 25,6% ning pidi ülinapilt, vaid 15 häälega alla vanduma võitjatele sotsidele, ent Kopli isiklikult mandaati esialgsete tulemuste järgi ei saanud. Samuti Jetoili omanikeringi kuuluv Hannes Kägu kandideeris Kosel ning tema valimisliit Meie Vald võttis vallas kindla võidu, Kägule aga mandaati otse ei tulnud.

Suuruselt neljanda ettevõtjana oli valimistules piimandusühistut E-Piim tüüriv Jaanus Murakas, kes läks tulle koduses Järva vallas. Tema Suur-Järvamaa valimisliit sai vallas kolmanda tulemuse, Murakas oma nimekirjas esimese koha ning pääses kindlalt ka volikokku ühes kolme kaasvõtlejaga.

Kurvem on aga Jüri Mõisa ning Urmas Sõõrumaa seis. Nende valimisliit sai küll ühe mandaadi, ent kahjuks võttis selle Edgar Savisaar isiklikult. See aga tähendab, et isegi kui Savisaar kohast loobub, ei kandu  isikumandaat ärimeestele edasi. Savisaare Valimisliidu ja Tegusa Tallinna tulemus jäi 5% künnisest aga kaugele maha: ühise plokina valimistulle läinud partnerid teenisid vaid 4,5% häältest ehk 8594 inimese toetuse.

Kes olid suurimad ettevõtjatest valimistel kandideerijaid, saab lugeda Äripäeva põhjalikust ülevaatest, kust selgub ka, miks ärimehed ja –naised selle tee jalge alla võtsid.

Hetkel kuum