Taaskasutus ristsõnaäris

16. november 2017, 06:00
Ristikus ilmunud ühesugused ristsõnad: vasakul olev ristsõna ilmus 2017. aasta oktoobri numbris ja paremal olev ristsõna ilmus 2015. aasta septembri numbris.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20171116/NEWS/171119850/AR/0/AR-171119850.jpg

Ristsõnalahendajate üks lemmik, kuukiri Ristik on viimastel kuudel avaldanud korduvalt ristsõnu, mis on identsed aasta-kaks tagasi samas ajakirjas avaldatud ristsõnadega.

Ristiku tellijate ja ka konkurentide sõnul pole see korrektne käitumine, sest ajakirjas puudub vastav märge, et tegu on teist korda ilmuva ristsõnaga. Ajakirja tellija või ostja eeldab, et saab kaubaks värske üllitise. Pealegi muutub küsitavaks lahendajate vaheline auhinnamäng, sest korduva ristsõna lahendus on varem juba avalikustatud.

„See ei ole lahendajate suhtes aus,“ ütles OÜ Helios Kirjastus toimetaja Triinu Lepp, kui sai teada, et Ristik on kolme kuu jooksul ilmutanud neli varem ilmunud ristsõna. „Aga eks tegijal ikka juhtub – Ristik annab ju ristsõnu tihedamini välja, võib-olla on toimetajatel pinge liiga suur.“ Peamiselt raamatute kirjastamisega tegelev Helios Kirjastus ilmutab aastas kolm mahukat ristsõnakogumikku.

Ei näe probleemi

Ristikut välja andva ASi Ajakirjade Kirjastus ristsõnade peatoimetaja Tarmo Tuule möönis telefonivestluses, et korduvalt ilmunud ristsõna on viga ja toimetus peaks selliseid juhtumeid vältima. „Kui ajakirja on korduvalt läinud sama ristsõna, siis see on eksitus,“ lausus ta. „Me teeme igas kuus 300-400 ristsõna, kas siis enda või teistesse väljaannetesse, ja toimetaja võis kataloogist ristsõna võttes eksida.“

Kolm päeva hiljem saadetud e-kirjas väitis Tuule aga, et ei näe üksikute ristsõnade kordusavaldamises probleemi. Tema kinnitusel avaldab Ristik konkreetse koostaja ristsõnu teadlikult uuesti juhul, kui koostaja on pikemal puhkusel ja pole jõudnud tähtajaks värsket ristsõna teha.

Eesti suurima ristsõnade väljaandja ASi Kuma nõukogu esimees Märt Lõhmus ei soovinud konkurendi tegemisi kommenteerida. „Ma ei usu, et ükski firma sellist asja (ristsõnade korduvavaldamine ilma vastava märketa – toim.) meelega teeks, pigem on see toimetaja möödalaskmine,“ lausus Lõhmus. „Ristsõnade taasavaldamisega ajakirjas raha kokku ei hoia, aga saad halba kuulsust.“

Lõhmus ütles, et ainus koht, kus nad varem ilmunud ristsõnu avaldavad, on ristsõnakogumikud ja seal on ristsõnade juures ka vastav märge. „Fännid tahavad lahendada ristsõnu suures koguses. Ja muidugi kasvab kogu aeg noori lahendajaid peale,“ põhjendas Lõhmus kogumike välja andmist.

Lõhmus lisas, et tema mäletamist mööda on Kuma ajakirjades olnud aegade jooksul vaid üks juhtum, kui sama ristsõna nägi ilmavalgust teist korda. „See oli puhtalt tehniline, mitte toimetaja aps,“ sõnas ta. „Meil on sellised reeglid, et iga ristsõna vaatavad korrektorid kolm korda läbi. Peab olema karm ja valvel, sest see teema ei igane mitte kunagi.“

Toimetuse mure

Ristikule ristsõnu koostava Tiit Kervese kinnitusel peab ta iga kuu teatud arvu ristsõnu kindlaks kuupäevaks ära saatma. „See on toimetuse mure,“ vastas ta küsimusele, miks kaks tema ristsõna ilmus kaheaastase vahega uuesti. „Mina esitan neile iga kuu uued ristsõnad.“

Hiiumaal elav Kerves tegutseb FIEna. Ristsõnu on ta koostanud üle 40 aasta. Alates 1996. aastast on ta välja andnud oma koostatud ristsõnade kogumikku „Taip“, viimased neist on ilmunud koostöös Ristikuga.

Eestis on kaks suurt ristsõnade väljaandjat: Kuma, mis saab tuleval aastat 30-aastaseks, ja Ajakirjade Kirjastus. Mõlema tooteportfellis on kümmekond väljaannet, millest enamik on igakuised ajakirjad ja mõned on kvartaalsed. Lisaks annab Kuma välja ristsõnaajakirju Lätis. Turul on ka mõned väiksemad ristsõnade väljaandjad, näiteks Helios Kirjastus ja Saaremaa firma OÜ Pirkora, mille ristsõnad kannavad kaubamärki Pirko.

Ristsõnade buumiaeg oli 90ndate aastate keskpaik. Lõhmuse andmeil on neil aastate jooksul olnud ligi 200 konkurenti. „Kusjuures me oleme arvestanud vaid neid, mis ilmusid mitu korda aastas ja mis olid klamberköites,“ täpsustas ta. „Praegu on oluliselt teistsugune olukord, ristsõnaväljaannete tiraažid on langustrendis.“

Ristsõna koostajale tullakse vastu

Ristsõnade korduv avaldamine on vastutulek Ristiku toimetuse poolt, leiab ristsõnade koostaja Rainer Lainemäe.

Füsioterapeudina töötav Lainemäe on Ristiku väljaannetele ristsõnu koostanud viis aastat. „Enne koostasin neid Lepiku nime all, aga kuna muutsin perekonnanime, siis nüüd Lainemäe nime all,“ täpsustas ta. „Iga kuu pean koostama teatud arvu ristsõnu.“

Äripäev võttis Lainemäega ühendust seetõttu, et tema ristsõna on üheks korduvkasutuse näiteks: septembris 2015 ilmunud ristsõna „Lõbustuspargid“ avaldati täpselt samasugusena taas tänavu augustis.

Ajakirjas Ristik on ristsõnade koostajatele üldjuhul ette nähtud kindlad leheküljed, mis tuleb, nui neljaks, ära täita, ja seetõttu kasutatakse aeg-ajalt sama autori varem ilmunud ristsõna.

Järgneb intervjuu Rainer Lainemäega.

Kas olete pannud tähele, et teie koostatud ristsõna on Ristikus mitu korda ilmunud?

Jah, nii on olnud. Seda juhul, kui ma – olen ametilt füsioterapeut – ei ole põhitöö kõrvalt jõudnud alati uut teha, siis on läinud mõni vana.

Paraku ei olnud teist korda ilmunud ristsõna juures kirjas, et tegu on taas avaldatava ristsõnaga.

Vist ei ole juurde kirjutatud jah.

Peate sellist lahendust normaalseks?

Ma ei tea. Mulle tullakse vastu, kuna ma ei jõua uut teha. Paari aasta jooksul on võib-olla üks kord niimoodi juhtunud.

Teile tullakse vastu ka selles mõttes, et saate ühe ja sama ristsõna eest kaks korda honorari?

Jah.

Kui taas avaldatavat ristsõna ei toimetata, võivad sisse jääda totrad vead. Näiteks teie 2015. aasta septembris ilmunud ristsõnas oli korrektne küsida „B. Obama valitsetav suurriik“, aga sama küsida 2017. aasta augustis on vale.

Selles mõttes on see aegunud küll, sellega ma olen täiesti nõus. Ristsõnade toimetajad on selle ristsõna uuesti käiku andnud. Mina seda ju neile uuesti saatnud ei ole.

Ristsõnad on üldjuhul ajatud. Miks te neid ette ei vorbi, kui parasjagu vaba aega rohkem on?

Aga tihtipeale ma niimoodi käitungi, et teen neid ette, kui selleks aja leian.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. November 2017, 11:11

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing