Artikkel
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Ehitussektor kardab kuuma

    Kuigi ehituses on praegu märksõnad sarnased, mis aasta-kaks tagasi, terendab ees üha reaalsemaks muutuv sisendhindade jõuline tõus. Ehitusettevõtetele jääb sellest lähtuvalt põhimõtteline valik - kelle arvele ähvardav kasumi vähenemine kirjutada.

    Aasta on olnud ettevõtte jaoks tegus ja kuum.

     Priit Õunpuu
     Ehitus5Eco OÜ projektijuht ja üks omanikest 
    Viimastel aastatel ehitusettevõtete edetabeli esikümnesse kuulunud ja tänavu kolmandale kohale jõudnud Ehitustrust ASi käive hüppas mullu kõvasti, ulatudes 36,68 miljoni euroni, kirjutab Äripäeva teemaveeb ehitusuudised.ee.
    Ettevõtte juhatuse esimees ja üks omanikest Kaido Somelar ütleb, et kõige tähtsam on ka ettevõttel olla tema ise, enda näoga. Siis ei pea pingutama, valetama ega õhtul kurnatusest lössi vajuma. “Kui meie nägemus sobib partneritele, siis on hea koostööd teha ja me ka teeme. On ka ettevõtteid, kellele see ei sobi, siis me koostööd ei tee,” sõnastab Somelar.
    0,8tekst: protsenti vähenes mullu ehitushinnahindeks võrreldes aasta varasemaga, kuid tänavu on ehitamine taas kallinenud, ehitushinnaindeks on kõikidel kuudel olnud mullusest samast perioodist kõrgem ning kallinenud on kõik sisendid – nii tööjõud, materjalid kui ka ehitusmasinad.
    Tähtis on Somelari sõnul, et ehitaja tabab tellija meelsuse ära – kas ta soovib kiiresti, kvaliteetset või hästi hea hinnaga. “Niikuinii on ehitus suhete ja suhtlemise äri,” sõnastab Somelar. Mõistagi käib sinna juurde ka joonealune number, ilma selleta ei saa, ent head suhted on tema sõnul osa tööst ning säärasel suhtlemisel on insenertehnilise pagasi, kogemuste kõrval oma roll heade majandustulemuste saavutamisel.
    Tallinnasse tulek andis ärile uue hoo
    Ehitustrusti jaoks on Tartu ettevõttena heade tulemuste saavutamise teekonnal olnud viimastel aastatel oluline tähis ka tütarettevõtte loomine Tallinnas. “Tallinnasse tulek oli mõttes juba pikka aega ning see sai lahendatud nii, et praegu on siin meeskond, kel varasemast ajast olemas kontaktid, ühised arusaamad, sümpaatia ja hea läbisaamine. Tallinnasse on tulnud inimesed, kes on siia tahtnud ise tulla,” jutustab Somelar ettevõttest OÜ Tallinna Ehitustrust, kus juhid on ka omanikud.
    Ta ütleb lisaks, et ei taha inimesi üle osta, sellel ei ole emotsionaalselt väärtust. “Inimene peab leidma teistsuguse motivatsiooni, et meiega koostööd teha.” Sarnase selgituse annab Somelar ka, kui juhtida ta tähelepanu sellele, et Ehitustrusti kodulehel on ehitusettevõtete seas üsna erandlikult neil üleval kõik töötajad, nagu pakkudes konkurentidele justkui kerget võimalust töötajatega ühendust võtta ning neid enda juurde meelitada. “Kui ülemineku mõte tuleb nii lihtsalt pähe, siis võib-olla ongi parem, kui vahepeal minna, järelikult on mingites põhimõtetes juba suured erinevused,” julgeb Somelar välja öelda.
    Palgatase on tema sõnul laias laastus sama igal pool ja üksi rahaga kedagi enam oma ettevõttes kinni ei hoia, eelised ettevõttes töötamiseks peavad olema kusagil mujal. Kuigi ka Somelar tunnistab, et neil on firmas kokku lepitud ja mõistagi ka rakendatakse päris kopsakaid premeerimise süsteeme, kui töö saab hästi tehtud. Somelari kinnitusel ei peaks ettevõtte eesmärk olema mitte kõik tööd ära teha, vaid teha kvaliteetselt. “Mitte nii, et näed juba Merko tagatulesid – on see vajalik? Ikka hästi teha on oluline.”
    Kaido SomelarFoto: Andres Haabu
    70,5miljonit eurot oli mullu kokku ehitusfirmade TOPi jõudnute ärikasum, vähenedes aastaga 14%. 
    Väiklaseks ei tohi muutuda
    Lõuna-Eestis võib ehitusmahtu määrata väga suurelt üks suur võidetud ehitushange ja lõpetatud objekt. Ehitustrustil on sääraseid Tartus viimastel aegadel olnud koguni mitmeid, ehitatud on muu hulgas Riia 2 multifunktsionaalne hoone kesklinnas, laiendatud ja renoveeritud Lõunakeskust. Viimaste aegade ühe enim kõne all olnud takerdunud ehitusprojekti Tartu Ülikooli raamatukogu renoveerimine on samuti viimasest suvest alates Ehitustrusti vastutada ja vedada. Seal olid Somelari sõnastusel liikunud ehitaja ja tellija arusaamad kahte eri suunda ja nüüd on nende eesmärk tegutseda nii, et tellija objekti lõppedes saaks aru, et peatöö- võtja sõna maksab. “Tuleb usaldus välja teenida, tuleb teha nii, nagu kokku lepitud. Igas hankes ja töös on küsimusi, ent arvame, et ei tohi väiklaseks muutuda.”
    Ehituses on Somelari kinnitusel trend praegu selline, et ehitushanked antakse koos projekteerimisega. Somelar rõhutab, et selle kaubaga projekteerimisest tegelikult ei vabaneta, see mure lükatakse lihtsalt ehitajale. Seega muutub ehitusettevõtja jaoks järjest olulisemaks võimekus omada häid partnereid projekteerijate seas.
    Ehitustrustis Somelari sõnul otseselt projekteerijaid palgal ei ole. “Ettevõttes on projekteerimise projektijuhid partnerid, kelle juures me oleme järjekorras esimesed. Mõtleme sedapidi, et nii on kasulikum.”
    Augu serval, käed pikal
    Somelar märgib, et ehitustähtajad on endiselt väga kitsad ning eriti projekteerimis-ehitushanke puhul on mõistagi kasulikum võimalikult vara alustada. “Kuigi mõni tellija on juba ka nõus aega juurde andma,” toob Somelar näiteid muutustest, aga rõhutab, et ühel ehitusettevõttel on enne lepingu sõlmimist vaja kindlasti aru saada, kas ajas üldse ollakse võimelised vajalikke töid lõpuni viima ja ära tegema.
     

     Tihtipeale jõupositsioonilt mängu dikteeriv peatöövõtja peab aduma, et projekti valmimise nimel tuleb teha võrdväärselt koostööd ja et tema hea nime kujundavad talle just alltöövõtjad, ei keegi muu.

     

     Toomas Telgma
    Voller Sisustuse juhatuse liige 
    Ta ütleb, et Ehitustrustil on olnud mõned hanked, kus on pakutud oma aeg ja kui ei sobi, pole hakatud pakkumust ka tegema. “See ei sobi kellelegi, kui pärast seistakse augu serval, käed pikas, ja selgitatakse, et ise tahtsite nii kiiresti,” väljendab Somelar. Somelar hindab sel aastal toimunud kerges hinnatõusu olukorras turgu kergelt nihkes olevaks, kus peale on surumas nii materjali hinnatõus kui ka palgasurve, ent tõus pole olnud veel kuigi terav ja jääb kindlasti alla 10%.
    See pole kuumenemine
    Suurt ehitussektori ülekuumenemist ja selle ohte ei näe ka edukamate ettevõtete edetabelis 29. kohal oleva Ehitus5Eco OÜ projektijuht ja üks omanikest Priit Õunpuu. 2009. aastal loodud, hooneid ehitava ja renoveeriva ettevõtte projektijuht märgib, et nõndanimetatud ülekuumenemine pole nende kogemustest lähtuvalt tingitud mitte niivõrd ehitusmahtude suurenemisest, vaid probleemiks on pädeva insenertehnilise ja ehitustöötajate jätkuv puudus ja vastavate spetsialistide kahanev arv.
    “Toimub põlvkondade vahetus ja noori oskustöölisi pensioniikka jõudvate ehitajate asemele pole," ütleb ta.
    Samas rõhutab Õunpuu, et sektorile üldiselt hinnangut anda ei oska, kuna ettevõte on noor ja arenev. “Aasta on olnud ettevõtte jaoks tegus ja kuum,” märgib Õunpuu ja toob välja, et edu saavutati nii sel kui eelmisel aastal suhtumisega, et tööd tuleb teha parimal võimalikul viisil. “Eks selline tegevus ongi lõpuks ainuke moodus, mis viib heade tulemusteni.”
    Eelmisel aastal lõpetatud objektidest on ettevõttel üks huvitavamatest Nukuteatri renoveerimine ning Õunpuu nimetab kindlasti ka üheks suureks ja väljapaistvaks objektiks Põlva riigigümnaasiumi liginullenergiahoone ehitamist. “Samuti võib aga kirjeldada kõiki objekte, kuna iga objekt vajab oma eripära ja väljakutsetega erinevat lähenemist. Ka suurus pole määrav, mõnikord vajavad väiksemad projektid rohkemgi tähelepanu,” esitab Õunpuu Somelariga sarnast mõtteviisi.
    Ehitus TallinnasFoto: Andras Kralla

    Ehitussektori traditsiooniline aastalõpu suursündmus.

    Toimub 28. novembril Kultuurikatlas.

    Uuri lähemalt siit. 

    Puudulik partnersuhe
    Aastaga edukate ettevõtete edetabelis 49. kohalt 26.-le tõusnud OÜ Voller Sisustus juhatuse liige Toomas Telgma ei nimetaks samuti olukorda sektoris ülekuumenemiseks, praegu lihtsalt ehitatakse võrreldes viimase viie-kuue aastaga rohkem. “Tellijatel on kogutud kapitali ja leitakse, et seda on vaja nüüd realiseerida. Ehitusettevõtted, kel on olemas professionaalne motiveeritud meeskond ja piisav materiaal-tehniline baas, tunnevad end siinsel turul kindlalt,” sõnab Telgma.
    Ligi kaheksamiljonilise müügitulu ning üle poolemiljonilise ärikasumi saavutanud Voller Sisustuse heale tulemusele aitas Telgma sõnul kaasa efektiivsuse tõstmine objektide juhtimisel. Üsna palju Soomes objekte teostava ettevõtte põhitegevuseks on kergvaheseinte ja ripplagede ehitus koos selleks vajaminevate materjalide tarnega. 53 töötajaga ettevõtte olulisemad objektid Eestis olid teiste seas Tallinki tennisekeskuses, Öpiku Maja A-hoones, Eesti Rahva Muuseumis ning mitmetes spordiklubides üle Eesti.
    Soomes teostati töid siseministeeriumi peahoones Helsingis, Tikkurila uues raudteejaamas koos kaubanduskeskusega Vantaal, Järvenpää uues tervisekeskuses ja haiglas ning lisaks mitmesugustes lao- ja büroonetes ja korterelamutes. ”14 aasta jooksul on meil valminud Soomes 324 suuremat objekti. Praegu on käsil Helsingi kolme megaprojekti tööd,” toob Telgma välja. Telgma toob ehitusvaldkonna ühe probleemina Eestis välja peatöövõtja ja alltöövõtja vahelise puuduliku partnersuhte. “Tihtilugu jõupositsioonilt mängu dikteeriv peatöövõtja peab aduma, et projekti valmimise nimel tuleb teha võrdväärselt koostööd ja et tema hea nime kujundavad talle just alltöövõtjad, ei keegi muu,” märgib pikaaegselt sektoris tegutsenud ettevõtte juht.
    Kaido Somelar Ehitustrustist kurdab raskuste üle pädevate projekteerijate leidmisel. ”Otsustasime juba mõnda aega tagasi, et kõik enda projekteeritud tööd on vaid BIM ja nii oleme ka käitunud,” kinnitab Somelar ja lisab juurde, et kahjuks on praeguses olukorras turul trend, kus projekteerijad on väga hõivatud, neil ei jagu tööjõudu ja töid korralikult teha on raske.

    Sel aastal parimate ehitusfirmade TOPi jõudnud firmad tunnistavad, et tööd on palju, kohati ehk liigagi palju – kõiki töid pole võimalik vastu võtta.

    Samas ei kiirustata inimesi juurde palkama, kuna pole kindlust, mis ehitussektori mahtudega järgnevatel aastatel juhtuda võib.

    Loe täismahus artiklit sel teemal Äripäeva teemaveebist ehitusuudised.ee.

    Aasta 2018 ehituses: mis saab peatöövõtjast?
    Järgmisel aastal on ehitusturul põletav küsimus see, kuidas peatöövõtja saabuvas hinnatõusus hakkama saab.
    Selles, et viimaste aastate järsem hinnatõus saabub, Kaido Somelar eriti ei kahtle. “Rentaablust on raske järele jätta olukorras, kus tehakse pika tähtajaga lepinguid – aga kes ütleb, mis hind on 2019. aastal näiteks materjalil, tööjõul?”
    Selles olukorras on tema sõnul küsimus, kas peatöövõtja kasumlikkus hakkab kannatama või see suunatakse edasi alltöövõtjale. “See on raske küsimus ja selle kohta võib targutada palju. Ega keegi tahaks majandusliku raskuse hammasrataste vahele jääda,” mõtiskleb Somelar.
    Somelarile ei meeldi meetodid, kus hakatakse hinnatõusu tagajärgi jõuga vaid teistele jagama ega ka see, kui keegi tahab peatöövõtja arvelt oma äriplaani parandada, mõeldes pingsalt, kas lepingulisi kohustusi täita või mitte. “Seda tõesti ei tahaks, selles osas peab mõistust säilitama ja ettevaatlik olema,” tõdeb Somelar.
  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Balti börsid lõpetasid kvartali tõusupäevaga
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Eestlane tõusis suure Soome börsifirma ärijuhiks
Varem Kristiine ja Rocca al Mare kaubanduskeskuseid juhtinud Helen Metsvaht läks omanikfirma Cityconi juhatusse ärijuhiks.
Varem Kristiine ja Rocca al Mare kaubanduskeskuseid juhtinud Helen Metsvaht läks omanikfirma Cityconi juhatusse ärijuhiks.