Vilja Kiisler • 23. november 2017 kell 11:36

Kallas erastaks Eesti Energia kohemaid

Siim Kallas  Foto: Andres Haabu

Riiklikku Eesti Energiat ei ole meil vaja, teatab Siim Kallas veendunult laupäeval kell 10 Äripäeva raadio eetris olevas persoonisaates.

„Börsile! Vähemusosalus!“ hüüatab Kallas irooniliselt, kui talle meenutada, et riik ju midagi ikka teeb ka nende riigiettevõtetega: näiteks Tallinna Sadamaga. See ei ole kaugeltki see, mida tema silmas peab.

Kallas tunnistab, et Eesti Energia toimib hästi ja seda juhivad tublid inimesed, aga sellegipoolest ei ole riigiettevõtet Eesti Energia lihtsalt üldse tarvis. Tema erastaks selle täies mahus või tuumikinvestoriele nii, nagu ettevõtteid erastati pärast Eesti taasiseseisvumist.

Kunagi oli riigiettevõtte Eesti Energia mõte tagada energiasõltumatus, sest põlevkivi on juba kord spetsiifiline energiallikas, meenutab ta. „Aga nüüd tegelevad nad tuuleparkidega, milleks?“ Kallase meelest on see puhtalt eraettevõtete mängumaa. „Või võtame õlitootmise. Eratootmine on sealsamas kõrval, no milleks veel riigiettevõte? Mis jutt see on, seda on vaja?“

„Ja näiteks milleks meie riiklik lennujaam?“ sõidab Kallas hooga edasi, soovitades vaadata Suurbritanniat, kus on erastatud lennujaamu ja sadamaid. „Mõtteviis muutub. Siis on kohe täiesti teistmoodi jutt.“ Kallas räägib saates pikalt ja innustunult, kuidas erineb ettevõtja mõtlemine riigi omast.

Viimaks tunnistab Kallas, et selles küsimuses on tal erakonnas palju oponente. „Kui mina ütlen, et erastame ära, siis küsitakse vastu, mis see probleem on.“  

Kallasega tuleb persoonisaates juttu nii aktuaalsest päevapoliitikast kui ka isikliku elu teemadest. Ootamatult vastab Kallas ka küsimusele, millele ta pole mitte kunagi varem vastanud.

Hetkel kuum