Brüssel soovib luua Euroopa Valuutafondi

06. detsember 2017, 17:45
Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20171206/NEWS/171209828/AR/0/AR-171209828.jpg
Ainult tellijale

Euroopa Komisjon tuli kolmapäeval lagedale plaaniga luua Euroopa Valuutafond ja Euroopa majandus- ja rahandusministri ametikoht.

Euroopa Valuutafond kavatsetakse rajada praegu euroala riikide päästefondi Euroopa Stabiilsusmehhanismi (ESM) asemele, see töötaks viimase instantsi laenuandjana euroala riikidele ja pankadele, teatas Komisjon kolmapäeval. Aja jooksul võiks valuutafond välja töötada ka uusi rahastamisvahendeid. Komisjon loodab, et Euroopa parlament ja nõukogu võtavad ettepaneku 2019. aasta keskpaigaks vastu.

Samuti loodab Komisjon, et 2019. aasta novembris alustab nende uues koosseisus tööd Euroopa majandus- ja rahandusminister. Minister ühendaks endas nii Komisjoni asepresidendi kui ka euroala rahandusministrite Eurogrupi juhi rolli ning ühtlasi oleks Euroopa Valuutafondi eesotsas. Sellelt ametikohalt loodetakse koordineerivat rolli ELi liikmesriikide reformide läbiviimisel ja rahanduspoliitika kujundamisel.

Euroopa majandus- ja rahaliidu süvendamise eesmärgil pakkus Komisjon välja veel meetme, mis aitaks liikmesriikide investeeringutega majanduskriisi ajal, ning loodab, et suudab praeguse struktuurireformide toetusprogrammi suurendada 2020. aastaks kahekordseks, 300 miljoni euro tasemele.

Komisjon on Euroopa Valuutafondi loomise plaani pidanud 2010. aastast saadik.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2017, 16:49

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing