• Jaga lugu:

  Krüptoraha testib finantssektorit

  Eesti finantssektoris oli erakordselt aktiivne aasta, mil turule tuli kaks uut panka – omanikke vahetanud Eesti Krediidipangast sai sügisel Coop Pank ning Nordeast ja DNBst kasvas välja Luminor.

  Silma paistsid ka fintech’i ettevõtted, märkis Ellex Raidla partner Raino Paron. Sektori lipulaev Transferwise lõi taas investoritelt raha kaasamise rekordeid, uue strateegilise omaniku leidis kindlustusfirma Seesam ja omanikku vahetas­ ka elukindlustusega tegelev Mandatum, loetles Paron. Enim pakkus finantssektoris kõneainet krüptoraha teema, mis erinevate­ ­tehingute (Agrello, Change)­ kaudu andis tööd ka M&A nõustajate meeskondadele.
  Eesti riskikapitali sektoris ja start-up’ide finantseerimisel võis mullu märgata kahte trendi, mis jätkuvad kindlasti ka sel aastal, ütles Ellex Raidla nõunik Antti Perli. Esiteks tõusis avalikustatud tehingute arvuga esile kohalik fondivalitseja Karma Ventures, kes tegi investeeringuid ka Eesti start-up-ettevõtetesse.
  „Riskikapital esindab nn tarka raha, kus tihti on kapitalist endast veelgi olulisem see abi, mida fondivalitseja meeskond annab start-up’ile oma kogemuse ja globaalse võrgustiku kaudu,“ rääkis ta. Perli hinnangul sel aastal areng jätkub.
  Teise trendina jääb Perli sõnul meelde ICOde (initial coin offering) esiletõus uue rahastamise võimalusena start-up-ettevõtetele. Näiteks suutis tarkade lepingute platvormi arendav Eesti ettevõte Agrello ICO abil kaasata 30 miljoni dollarise krüptoraha investeeringu. Traditsioonilisel viisil ei oleks ükski start-up sellises arengustaadiumis võimeline sellist investeeringut kaasama.
  ICO-buumi järellainetust jätkub kauaks
  Margus Uudam, Karma Ventures’i partner
  Eelmine aasta oli start-up’ide ja riskikapitali valdkonnas üks huvitavamaid viimase aastakümne jooksul. Globaalselt kasvas oluliselt kapitali pakkumine, lisaks muutusid järjest aktiivsemaks strateegilised investorid. Aasta uustulnuk oli mõistagi ICO’de buum, mille järellainetust jätkub ilmselt aastateks.
  Eesti start-up’i maastikul jätkus edulugusid pea igas valdkonnas: PlanetOS, Teleport, Zeroturnaround.
  Esiliiga tegijatest tugevdasid oluliselt kapitali- ja investorbaasi Transferwise, Pipedrive ja Skeleton. Kõrgliigasse astus ka tugevate tulemuste ja Didi investeeringuga üsnagi keerulisel turul tegutsev, kuid väga tugevat visiooni kandev Taxify. Eraldi tasub kindlasti ka märkida idufirmade börsi Funderbeam, kes kaasas ise rahvusvaheliselt turult raha, aga oli veelgi olulisem mitmele start-up’ile kasvurahastuse lahenduseks.
  Arvata võib, et see aasta kujuneb veelgi aktiivsemaks – meie tugevamaks ja kogenenumaks muutunud start-up’i kogukonda finantseerivad mitmed riigiga koostöös käivitatavad uued fondid, kelle investeerimisfookuses on just Eesti start-up’id.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Rimi turundusjuht: kolm suurimat muret on praegu meie inimesed, inimesed ja veel kord inimesed
Uute karmimate piirangute aeg esitab suure väljakutse kaupluste töötajatele, sest iga ukse ette meil turvameest panna ei ole, kirjutab Rimi turundus- ja kommunikatsioonijuht Andrija Arro.
Uute karmimate piirangute aeg esitab suure väljakutse kaupluste töötajatele, sest iga ukse ette meil turvameest panna ei ole, kirjutab Rimi turundus- ja kommunikatsioonijuht Andrija Arro.
Tesla aktsia on mulle toonud mõne kuuga 70% kasumit Tulemused ületasid jällegi analüütikute ootuseid
Ma ei saa jätta märkimata, kui minu portfelli aktsiad rekordeid löövad. Sedakorda siis Tesla nii aktsia hinna kui kolmanda kvartali tulemustega, ehkki selle aktsia roll minu portfellis on pigem spekulatiivne ja osakaal marginaalne, on kasum paberil väga korralik.
Ma ei saa jätta märkimata, kui minu portfelli aktsiad rekordeid löövad. Sedakorda siis Tesla nii aktsia hinna kui kolmanda kvartali tulemustega, ehkki selle aktsia roll minu portfellis on pigem spekulatiivne ja osakaal marginaalne, on kasum paberil väga korralik.
Rail Baltica projekt allkirjastas pea 20miljonilise toetuslepingu
Rail Baltica projekt allkirjastas toetuslepingu Euroopa Kliima-, Infrastruktuuri- ja Keskkonnaagentuuriga (CEF).
Rail Baltica projekt allkirjastas toetuslepingu Euroopa Kliima-, Infrastruktuuri- ja Keskkonnaagentuuriga (CEF).
Purginappus ja hinnatõus kimbutavad õlletootjat
Alumiiniumpurkide tarnekindlus on võrreldes suvega küll paranenud, kuid nõudlus on endiselt pakkumisest suurem, rääkis Saku Õlletehase tootmisjuht Marite Mets. Hinnatõus pitsitab tootjat igast nurgast ning näiteks euroaluste hind on suvega võrreldes kahekordistunud.
Alumiiniumpurkide tarnekindlus on võrreldes suvega küll paranenud, kuid nõudlus on endiselt pakkumisest suurem, rääkis Saku Õlletehase tootmisjuht Marite Mets. Hinnatõus pitsitab tootjat igast nurgast ning näiteks euroaluste hind on suvega võrreldes kahekordistunud.