Äripäev • 8. mai 2018 kell 12:00

Tartu endine abilinnapea sai süüdistuse

Pilt eelmise aasta sügisest. Toonane tartu abilinnapea Arjtom Suvorov lahkub koos kapo ametnikega oma kabinetist pärast seda, kui läbiotsimine on läbi.  Foto: Kristjan Teedema, Tartu Postimees / Scanpix

Lõuna ringkonnaprokuratuur saatis aprilli lõpus üldmenetluse korras kohtusse endise Tartu abilinnapea Artjom Suvorovi kriminaalasja.

Süüdistus on esitatud korduvas altkäemaksu võtmises, ühel juhul ka altkäemaksu küsimises ning kelmuse katses ametiisiku poolt. Samas kriminaalasjas esitati süüdistus altkäemaksu andmises 37aastasele ja 67aastasele mehele, teatas prokuratuur.

„Süüdistuse kohaselt lubas Suvorov aidata ja ka aitas ajavahemikul 2015– 2017 oma tuttavatel saada Tartu linnalt nende spordiklubidele erinevaid toetusi,“ ütles eriasjade prokurör Margus Gross. Vastutasuks oma ametiseisundi kasutamise eest otsustusprotsesside suunamisel ja mõjutamisel sai Suvorov altkäemaksu nii sularahas kui ka varalist väärtust omavate esemete näol kokku üle 600 euro.

Teine skeem keerulisem

Lisaks süüdistab prokuratuur Suvorovit 2017. aastal kolmandale isikule altkäemaksu küsimises, mis seisnes selles, et Suvorov küsis 67aastaselt mehelt 960 eurot altkäemaksu, seades sellest sõltuvusse viimasega seotud mittetulundusühingule 2000 euro suuruse tegevustoetuse saamise Tartu linnalt. Nimetatud tegevustoetusest 960 eurot pidi altkäemaksu andja kandma Suvoroviga seotud tuttavale, kes abistas Suvorovit kohaliku omavalitsuse volikogude valimisüritustel Tartu linnas.

„Sellisel viisil kolmandale isikule teenete eest tasumine muutis kindlasti altkäemaksu skeemi raskemini tabatavaks, kuid asja sisu jääb samaks. Tegemist on ikkagi ametisiku poolt oma ametiseisundi ärakasutamisega ja antud juhul oli initsiaatoriks ametiisik, mis teeb kuriteo olemuselt raskemaks,“ ütles prokurör Margus Gross.

Veel süüdistab prokuratuur Suvorovit selles, et tema Tartu Linnavalitsuse eluasemekomisjoni liikmena püüdis 2016. aasta lõpus 77-aastaselt naiselt petta välja 5000 eurot, lubades tagada kannatanule Tartu linnale kuuluva korteri võõrandamise. Kuna kannatanu Suvorovi ideega kaasa ei läinud, jäi kuritegu katse staadiumisse.

Kohtueelse menetluse viis läbi kaitsepolitseiamet Lõuna ringkonnaprokuratuuri juhtimisel.

Eelmise aasta 18 oktoobril kirjutas Äripäev, et kaitsepolitsei pidas kinni Tartu abilinnapead Valvo Semilarski ja Artjom Suvorovi, keda kahtlustatakse mitmes korruptsioonikuriteos.

Hetkel kuum