Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kapo pidas kinni kaks Tartu abilinnapead

  Tartu abilinnapea Valvo Semilarski.Foto: Sille Annuk, Postimees/Scanpix

  Kaitsepolitsei pidas täna hommikul kinni Tartu abilinnapead Valvo Semilarski ja Artjom Suvorovi, keda kahtlustatakse mitmes korruptsioonikuriteos. Lisaks on kinni peetud ka kaks kahtlustatavat altkäemaksu andjat, kuid nende nimesid ei avalikustatud.

  Lõuna ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Margus Gross rääkis pressikonverentsil, et kahtlustuse kohaselt otsustas Valvo Semilarski abilinnapeana selliste otsuste tegemisel, kus tal olid endal ärihuvid. Ta oleks pidanud end otsustustest taandama, aga ei teinud seda. Sellega ta pani toime toimingupiirangu rikkumise eriti suures ulatuses ehk summad, millest jutt käib, ületavad 400 000 eurot.
  Lisaks kahtlustatakse teda ka altkäemaksu võtmises ühelt ärimehelt. Ka kõnealusele ärimehele on esitatud kahtlustus.
  Teine kinni peetud abilinnapea, keskerakondlane Artjom Suvorov võttis kahtlustuse kohaselt pikema aja jooksul korduvalt altkäemaksu mitmele organisatsioonile toetussummade eraldamise eest. Ühte isikut kahtlustatakse Suvorovile altkäemaksu andmises.
  Gross selgitas, et Suvorov võttis pikema aja jooksul mitu korda altkäemaksu selle eest, et ta suunas ja toetas toetuste eraldamist organisatsioonidele ning lubas selliste toetuste eraldamist ka hiljem.
  Uurimine ise on kestnud pikemat aega, kuid täna tuldi välja välja avalike toimingutega, sealhulgas otsiti läbi linnavalitsuse ruumis, sest kogutud on piisavalt kaalukaid tõendeid, et kahtlustus esitada. Grossi sõnul ei ole abilinnapeadele esitatud kahtlustused omavahel seotud. Lihtsalt tõendite kogumise protsess oli selline, et need tuli kinni pidada koos. Vastasel juhul oleks ühe kahtlustuse esitamine ja avalike toimingutega alustamine kahjustanud teist kriminaalasja.
  Kahe teise kahtlustatava nime prokurör avaldama ei soostunud. Samuti ei antud teada, kas tegu on aktsiaseltsi, osaühingu, MTÜ või sihtasutusega seotud isikuga ega nimetatud kahe kahtlusaluse tegevusvaldkonda.
  Juba kolmas abilinnapea
  See pole sugugi esimene kord, kui Tartu abilinnapead korruptsiooniasja segatud on. Eelmisel aastal sai laia kõlapinda Sotsiaaldemokraatliku Erakonna aseesimehe Kajar Lemberi juhtum, ka teda kahtlustati abilinnapeana korduvas altkäemaksu võtmises.
  Lemberile pole senimaani süüdistust esitatud. Lõuna ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Margus Gross selgitas, et kui kõnealusel juhul pälvis peatähelepanu altkäemaks, siis töömahult on võtnud väga palju aega hoopis kelmuse episood. Nimelt kahtlustatakse Lemberit erinevate Euroopa Liidu toetuste väljapetmises. Lisaks vahetus menetluses prokurör ja mitu uurijat. Gross kinnitas, et kuigi süüdistuse esitamisega Lemberile läheb aega, siis selleni jõutakse.
  Tartu linnavalitsus kinnitas omapoolses pressiteates, et tõesti otsis kapo täna Tartu raekoja läbi ning esitas kahele abilinnapeale kahtlustuse, mille sisu pole linnavalitsusele teada. "Teeme igakülgset koostööd uurimisorganitega, et tõde välja selgitada," ütles Tartu linnapea, Semilarski erakonnakaaslane Urmas Klaas. 
  Tartu linnavalitsuse seisukoht on, et kahel abilinnapeal tuleb amet maha panna. "Kuigi hetkel on esitatud vaid kahtlustus ja uurimistoimingud alles käivad, ei pea ma võimalikuks nende jätkamist abilinnapeadena ning nõuan nende tagasi astumist," lisas Klaas, kes lubas ka, et paralleelselt uurimisega viib linnavalitsus läbi ka enda sisekontrolli. ERRile ütles Klaas, et ei näe endal mingit süüd ja vastutust, et juba kolm tema alluvast abilinnapead on sattunud korruptsioonisüüdistuste alla ning tagasi astuda tema ei kavatse.
  Ka Keskerakonna peasekretär Mihhail Korb sõnas, et korruptsioonil ei ole Keskerakonnas kohta ning esitatud korruptsioonikahtlustust Tartu abilinnapea Artjom Suvorovile võetakse väga tõsiselt. „Ootame Suvorovilt kiiremas korras selgitusi,“ rõhutas Korb. Ta lisas, et esitatud kahtlustuste tõttu ei saa Suvorov abilinnapea kohustusi kindlasti edasi täita. Samuti koguneb Keskerakonna Tartu piirkonna juhatus, et arutada Suvorovi volituste peatamist piirkonna juhatuses.
  Lõuna ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Margus Grossi sõnul suhtuvad prokuratuur ja kaitsepolitsei ametnike korruptiivsetesse tegudesse väga tõsiselt.
  "Abilinnapead, kelle suhtes on inimestel eriline usaldus, peavad ennekõike juhinduma avalikust huvist. Seetõttu on äärmiselt kahetsusväärne, et Eesti ühe mõjukama omavalitsuse juhtivaid ametiisikuid on alust kahtlustada korruptsioonikuritegudes," ütles Gross.
  Põhirõhk ei ole tema sõnul abilinnapeadele pakutud summadel, vaid probleem on põhimõtteline, mistõttu kontrollitakse põhjalikult kõiki korruptsioonikahtlusi mõlema ametniku suhtes. Prokurör lisas, et kahtlustus on esitatud konkreetsetele ametnikele ja ei ole seni kogutud tõendite põhjal seotud ühegi erakonnaga.
  Kaitsepolitsei Lõuna osakonna direktor Jaanus Kann kinnitas, et uurimine on kestnud juba mõnda aega ning kogutud tõendid on piisavalt kaalukad, et täna mõlemale abilinnapeale kahtlustus esitada.
  "Korruptiivsed skeemid lähevad kohati keerulisemaks ning varjatumaks, seda enam õiguskaitseasutused pingutavad, et need siiski paljastada,“"sõnas Kann. "Eesti suurimate kohalike omavalitsuste juhtimistasandilt korruptsiooni välja juurimine aitab kahtlemata ennetada riski, et poliitiline korruptsioon hakkaks ohustama Eesti riigi julgeolekut," lisas Kann.
  Semilarski ja Suvorovi suhtes alustatud kriminaalmenetlused ei ole omavahel seotud, rõhutasid kaitsepolitseiamet ja Lõuna ringkonnaprokuratuur.
 • Hetkel kuum
Sirle Truuts: loome ettevõtjatele neljanda pensionisamba
Ettevõtjatele tuleks luua neljas pensionisammas ehk ettevõtja pensioni investeerimiskonto, kuhu on võimalik suunata aastas maksuvabalt vähemalt 10% kasumist, kirjutab koolitaja ja mentor Sirle Truuts arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Ettevõtjatele tuleks luua neljas pensionisammas ehk ettevõtja pensioni investeerimiskonto, kuhu on võimalik suunata aastas maksuvabalt vähemalt 10% kasumist, kirjutab koolitaja ja mentor Sirle Truuts arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Hotellid: turistid tulevad vaikselt tagasi, aga piisavalt palju raha ei saa neilt veel küsida
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
Philips vähendab 13% töökohtadest
Hollandi tervishoiutehnoloogia ettevõte Philips kaotab ülemaailmselt veel 6000 töökohta, püüdes nii kasumlikkust taastada.
Hollandi tervishoiutehnoloogia ettevõte Philips kaotab ülemaailmselt veel 6000 töökohta, püüdes nii kasumlikkust taastada.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Madis Müller: juht saavutab tulemusi läbi teiste inimeste "Juhi juttude" intervjuu!
Eesti Panga presidendi Madis Mülleri tippjuhiks saamise tee on olnud ebatraditsiooniline. Enne asepresidendiks saamist polnud ta varem olnud ühegi inimese administratiivne juht ega ülemus.
Eesti Panga presidendi Madis Mülleri tippjuhiks saamise tee on olnud ebatraditsiooniline. Enne asepresidendiks saamist polnud ta varem olnud ühegi inimese administratiivne juht ega ülemus.
“Äripäev eetris”: Scholz tegi end tankidega veiderdamisega lolliks
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Soome tarbijad said kulutusteks veidi julgust juurde
Soome tarbijate kindlustunne on jaanuaris taastunud detsembri rekordmadalalt tasemelt, kuid see on endiselt väga nõrk, teatas Soome statistikaamet.
Soome tarbijate kindlustunne on jaanuaris taastunud detsembri rekordmadalalt tasemelt, kuid see on endiselt väga nõrk, teatas Soome statistikaamet.

Olulisemad uudised

Raadiohommikus: milline valimisloosung on kõige helisevam?
“Päästame Eesti!” Kelle käest?
“Päästame Eesti!” Kelle käest?

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.