• Jaga lugu:

  Kapo pidas kinni kaks Tartu abilinnapead

  Tartu abilinnapea Valvo Semilarski.Foto: Sille Annuk, Postimees/Scanpix

  Kaitsepolitsei pidas täna hommikul kinni Tartu abilinnapead Valvo Semilarski ja Artjom Suvorovi, keda kahtlustatakse mitmes korruptsioonikuriteos. Lisaks on kinni peetud ka kaks kahtlustatavat altkäemaksu andjat, kuid nende nimesid ei avalikustatud.

  Lõuna ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Margus Gross rääkis pressikonverentsil, et kahtlustuse kohaselt otsustas Valvo Semilarski abilinnapeana selliste otsuste tegemisel, kus tal olid endal ärihuvid. Ta oleks pidanud end otsustustest taandama, aga ei teinud seda. Sellega ta pani toime toimingupiirangu rikkumise eriti suures ulatuses ehk summad, millest jutt käib, ületavad 400 000 eurot.
  Lisaks kahtlustatakse teda ka altkäemaksu võtmises ühelt ärimehelt. Ka kõnealusele ärimehele on esitatud kahtlustus.
  Teine kinni peetud abilinnapea, keskerakondlane Artjom Suvorov võttis kahtlustuse kohaselt pikema aja jooksul korduvalt altkäemaksu mitmele organisatsioonile toetussummade eraldamise eest. Ühte isikut kahtlustatakse Suvorovile altkäemaksu andmises.
  Gross selgitas, et Suvorov võttis pikema aja jooksul mitu korda altkäemaksu selle eest, et ta suunas ja toetas toetuste eraldamist organisatsioonidele ning lubas selliste toetuste eraldamist ka hiljem.
  Uurimine ise on kestnud pikemat aega, kuid täna tuldi välja välja avalike toimingutega, sealhulgas otsiti läbi linnavalitsuse ruumis, sest kogutud on piisavalt kaalukaid tõendeid, et kahtlustus esitada. Grossi sõnul ei ole abilinnapeadele esitatud kahtlustused omavahel seotud. Lihtsalt tõendite kogumise protsess oli selline, et need tuli kinni pidada koos. Vastasel juhul oleks ühe kahtlustuse esitamine ja avalike toimingutega alustamine kahjustanud teist kriminaalasja.
  Kahe teise kahtlustatava nime prokurör avaldama ei soostunud. Samuti ei antud teada, kas tegu on aktsiaseltsi, osaühingu, MTÜ või sihtasutusega seotud isikuga ega nimetatud kahe kahtlusaluse tegevusvaldkonda.
  Juba kolmas abilinnapea
  See pole sugugi esimene kord, kui Tartu abilinnapead korruptsiooniasja segatud on. Eelmisel aastal sai laia kõlapinda Sotsiaaldemokraatliku Erakonna aseesimehe Kajar Lemberi juhtum, ka teda kahtlustati abilinnapeana korduvas altkäemaksu võtmises.
  Lemberile pole senimaani süüdistust esitatud. Lõuna ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Margus Gross selgitas, et kui kõnealusel juhul pälvis peatähelepanu altkäemaks, siis töömahult on võtnud väga palju aega hoopis kelmuse episood. Nimelt kahtlustatakse Lemberit erinevate Euroopa Liidu toetuste väljapetmises. Lisaks vahetus menetluses prokurör ja mitu uurijat. Gross kinnitas, et kuigi süüdistuse esitamisega Lemberile läheb aega, siis selleni jõutakse.
  Tartu linnavalitsus kinnitas omapoolses pressiteates, et tõesti otsis kapo täna Tartu raekoja läbi ning esitas kahele abilinnapeale kahtlustuse, mille sisu pole linnavalitsusele teada. "Teeme igakülgset koostööd uurimisorganitega, et tõde välja selgitada," ütles Tartu linnapea, Semilarski erakonnakaaslane Urmas Klaas. 
  Tartu linnavalitsuse seisukoht on, et kahel abilinnapeal tuleb amet maha panna. "Kuigi hetkel on esitatud vaid kahtlustus ja uurimistoimingud alles käivad, ei pea ma võimalikuks nende jätkamist abilinnapeadena ning nõuan nende tagasi astumist," lisas Klaas, kes lubas ka, et paralleelselt uurimisega viib linnavalitsus läbi ka enda sisekontrolli. ERRile ütles Klaas, et ei näe endal mingit süüd ja vastutust, et juba kolm tema alluvast abilinnapead on sattunud korruptsioonisüüdistuste alla ning tagasi astuda tema ei kavatse.
  Ka Keskerakonna peasekretär Mihhail Korb sõnas, et korruptsioonil ei ole Keskerakonnas kohta ning esitatud korruptsioonikahtlustust Tartu abilinnapea Artjom Suvorovile võetakse väga tõsiselt. „Ootame Suvorovilt kiiremas korras selgitusi,“ rõhutas Korb. Ta lisas, et esitatud kahtlustuste tõttu ei saa Suvorov abilinnapea kohustusi kindlasti edasi täita. Samuti koguneb Keskerakonna Tartu piirkonna juhatus, et arutada Suvorovi volituste peatamist piirkonna juhatuses.
  Lõuna ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Margus Grossi sõnul suhtuvad prokuratuur ja kaitsepolitsei ametnike korruptiivsetesse tegudesse väga tõsiselt.
  "Abilinnapead, kelle suhtes on inimestel eriline usaldus, peavad ennekõike juhinduma avalikust huvist. Seetõttu on äärmiselt kahetsusväärne, et Eesti ühe mõjukama omavalitsuse juhtivaid ametiisikuid on alust kahtlustada korruptsioonikuritegudes," ütles Gross.
  Põhirõhk ei ole tema sõnul abilinnapeadele pakutud summadel, vaid probleem on põhimõtteline, mistõttu kontrollitakse põhjalikult kõiki korruptsioonikahtlusi mõlema ametniku suhtes. Prokurör lisas, et kahtlustus on esitatud konkreetsetele ametnikele ja ei ole seni kogutud tõendite põhjal seotud ühegi erakonnaga.
  Kaitsepolitsei Lõuna osakonna direktor Jaanus Kann kinnitas, et uurimine on kestnud juba mõnda aega ning kogutud tõendid on piisavalt kaalukad, et täna mõlemale abilinnapeale kahtlustus esitada.
  "Korruptiivsed skeemid lähevad kohati keerulisemaks ning varjatumaks, seda enam õiguskaitseasutused pingutavad, et need siiski paljastada,“"sõnas Kann. "Eesti suurimate kohalike omavalitsuste juhtimistasandilt korruptsiooni välja juurimine aitab kahtlemata ennetada riski, et poliitiline korruptsioon hakkaks ohustama Eesti riigi julgeolekut," lisas Kann.
  Semilarski ja Suvorovi suhtes alustatud kriminaalmenetlused ei ole omavahel seotud, rõhutasid kaitsepolitseiamet ja Lõuna ringkonnaprokuratuur.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Porto Franco laenuleping häbistab üht korralikku saladust
USA jaemüük kasvas ootamatult
USA jaemüük kasvas augustis ootamatult, sellele aitasid kaasa kooliaasta algus ning valitsuse abirahad. See annab lootust, et Ühendriikide majandus ei aeglustu kolmandas kvartalis nii järsult, kui oodatakse, vahendab Reuters.
USA jaemüük kasvas augustis ootamatult, sellele aitasid kaasa kooliaasta algus ning valitsuse abirahad. See annab lootust, et Ühendriikide majandus ei aeglustu kolmandas kvartalis nii järsult, kui oodatakse, vahendab Reuters.
Kodulavastus - nipp, mis aitab müügile ja üürile kaasa
Emotsioon, mis meid tabab kellegi koju sisse astudes, on tihti määrava tähtsusega. Lõhnad, valgus, detailid – kõik see kujundab arvamust esimeste sekundite jooksul. Kuidas valmistada oma kodu ette müügiks või üüriks nii, et tehing toimuks võimalikult kiiresti ja hea hinnaga? Septembrikuu Sisustaja uuris asja.
Emotsioon, mis meid tabab kellegi koju sisse astudes, on tihti määrava tähtsusega. Lõhnad, valgus, detailid – kõik see kujundab arvamust esimeste sekundite jooksul. Kuidas valmistada oma kodu ette müügiks või üüriks nii, et tehing toimuks võimalikult kiiresti ja hea hinnaga? Septembrikuu Sisustaja uuris asja.
Euroopa Liidu automüük pööras langusse, Eestis kasvab
Kevadise tempoka tõusu järel pööras juulis ja augustis uute sõiduautode müük Euroopa Liidus langusse, edastas Autode Müügi- ja Teenindusettevõtete Liit.
Kevadise tempoka tõusu järel pööras juulis ja augustis uute sõiduautode müük Euroopa Liidus langusse, edastas Autode Müügi- ja Teenindusettevõtete Liit.