Äripäev • 20. juuli 2018 kell 10:12

Arstide ühendused on haigekassa nimevahetuse vastu

Meditsiin ja raha  Foto: PantherMedia/Scanpix

Arstide liit ja perearstide selts teatasid täna, et ei toeta haigekassa nimevahetust.

Olukorras, kus haigekassa ei suuda täita oma põhieesmärke - tasuda täies mahus patsientidele vajaliku arstiabi ja ravimite eest, on sildivahetusega tegelemine ja sellele ravikindlustuse raha kulutamine vastutustundetu ja küüniline asendustegevus, leiavad ühendused.

Arvamus, et sõna "haige" asendamine "tervisega" kutsub esile muudatuse inimeste käitumises, on enam kui kaheldav, seisab avalikus pöördumises. "Inimeste suunamine oma tervise eest paremini hoolitsema on väga oluline, kuid peamine vastutaja selle eest ei ole haigekassa, vaid sotsiaalministeerium. Tervise edendamisele ja haiguste ennetamisele tuleb pühendada senisest palju enam tähelepanu ja vahendeid ning poliitikud peaksid alustama suhtumise, mitte ühe asutuse nime muutmisest," selgitavad alla kirjutanud Eesti Arstide Liit ja Eesti Perearstide Selts oma seisukohta.

Ühendused märgivad, et rahapuuduse tõttu on ravijärjekorrad ikka veel liiga pikad, uuemaid vähiravimeid ei hüvitata, maakonnahaiglates vähendatakse eriarstiabi, palju praksiseid on ilma alalise perearstita, Ida-Virumaale tuuakse umbkeelseid välisarste - need on probleemid, mille lahendamist ootavad nii patsiendid kui arstid.

"Arstid ei nõustu haigekassa juhi arvamusega, et nimevahetusele kuluv paarsada tuhat pole suur summa ja selle võtmine haigekassa tegevuskuludest on õigustatud. Haigekassa saab raha töötajate palkadelt tasutavast ravikindlustusmaksust, mille iga sent tuleb kulutada sihtotstarbeliselt," leiavad allakirjutanud.

"Inimesed ootavad haigekassalt rahalist abi, kui nad on haigestunud," ütles arstide liidu president Jaan Sütt. Ta lisas, et kavandatav nimevahetus ei paranda seda abi ega ka haiguste ennetamist mitte kuidagi.

Haigekassa ja töötukassa teatasid sel nädalal, et soovivad tuleval aastal muuta oma nime vastavalt tervisekassaks ja töökassaks. See võib sotsiaalministeeriumis valminud eelnõu järgi maksma minna kuni 865 000 eurot.  

Hetkel kuum