Viivika Rõuk • 6 september 2018

Eesti ettevõte alustab koostööd Hiina autotööstusega

Plokiahela-tehnoloogial küberturvalisuse lahendusi pakkuv Guardtime ja Hiina suurim autotööstuse teenusplatvorm UMVA-China sõlmisid koostööleppe, et rakendada eestlaste loodud jälgimistehnoloogiaid Hiina autotööstuse tootmisüksustes, teatas ettevõte.

Martin Ruubel Tallinnas Guardtime'i kontoris.  Foto: Andres Haabu

Hiina autotööstuses kasutusele võetav Guardtime’i plokiahela-tehnoloogial põhinev tarkvara võimaldab teha elektroonilisi lepinguid, teostada autoosade päritolu digipäringuid, kiirendatud tollitoiminguid ning sõlmida klientidega finantslepinguid.

Guardtime juhi Martin Ruubeli sõnul on Hiina autotööstus on suurepärane turg, kus rakendada plokiahela-tehnoloogiat, sest see pakub turuosalistele olulist väärtust varuosade päritolu tõestamisel ja kiirendab klientide andmete kinnitamist ning seeläbi ka kogu ostuprotsessi.

Ruubeli sõnul integreeritakse Guardtime loodud KSI blockchain tehnoloogia UMVA tööprotsessi nii, et see tagaks läbipaistvuse elektrooniliste lepingutega seotud finantsasutustele, kes saavad tänu uuendustele teha rahastamisotsuseid edaspidi kiiremini ja täpsemini. Samuti muudab blockchain-tehnoloogia tollitoimingud läbipaistvaks, lihtsustab vajadusel toodete tagasikutsumist ning aitab hankida ja tarnida varuosasid vastavalt vajadusele.

Hiina firma kliendid on maailma suurimad autotootjad

Guardtimega koostööleppe sõlminud UMVA on Hiina suurim teenusplatvorm riigi autotööstuse jaoks, mille klientideks on teiste seas näiteks Ford, Volkswagen, Mercedes-Benz, Volvo, Toyota ja Chery. Ettevõte asutati Gongqing Journey Fund, Fuerda, Huaxiang Electronics, Daylight Group ja teiste Hiina autode varuosasid pakkuvate juhtivate ettevõtete poolt. UMVA pakub Hiina autotööstusele kvaliteetset tarneahelat, mille hulka kuulub nii finantseerimine, pilvepõhine logistikakorraldus, suurandmed ja tarneahela tehnoloogiline analüüs.

Hiina autotööstuses kasutusele võetav Guardtime KSI blockchain-tehnoloogia on oma olemuselt matemaatiliselt tagatud küberturvalisuse lahendus digitaalsete andmete ja seadmete kasutuse ning väärkasutuse tuvastamiseks. Tänu oma ülesehitusele võimaldab plokiahel säilitada digiandmete muudatuse ajalugu, tuvastada koheselt, kes ja millal on digiandmeid muutnud, ning kasutada neid võimalusi korraga suure hulga andmete puhul kiiresti ja korraga.

Guardtime on Eestis asutatud maailma suurim plokiahela-tehnoloogial põhinevate küberturvalisuse lahenduste looja.

Guardtime’i tehnoloogiat on juba integreeritud paljudesse Eestis kasutatavatesse e-teenustesse, nagu näiteks Riigi Teataja, Kinnistusraamat, Äriregister jm. Samuti teeb ettevõte koostööd nimekate rahvusvaheliste institutsioonidega nagu maailma suurim kaitsetööstusettevõte Lockheed Martin, USA sõjavägi, tehnoloogiaettevõte Ericsson jt.

Guardtime'i juht Martin Ruubel andis Äripäevale suve alguses pikema intervjuu, mida saab lugeda siit. Samuti on intervjuud võimalik kuulata helina:

Hetkel kuum