Äripäev • 9. september 2018 kell 15:27
Valimised Rootsis.   Foto: AFP/Scanpix

Rootsis ajaloo ettearvamatumad valimised

Täna toimuvad Rootsis läbi aegade ühed ettearvamatumad parlamendivalimised, sest paremäärmuslikule erakonnale Rootsi Demokraadid ennustatakse erakordselt suurt edu.

Õigupoolest ongi valimiste keskmes kaks erakonda – sotsiaaldemokraadid, kes loodavad võimu hoida ning uue poliitilise jõuna Rootsi Demokraadid. Viimased on oma valimiskampaania keskmesse seadnud migratsiooni ning pagulaste küsimuse. Alates 2000. aastast on Rootsi Demokraatide poolehoid Rootsi valijaskonnas suisa kahekordistunud, ent olnud siiski väga kõikuv.

2015. aastal leidis Rootsis oma uue kodu 163 000 asüüliotsijat, mis oli per capita kõrgeim näitaja Euroopas. See näib olevat valijaskonda polariseerinud.

Umea Ülikooli sotsiaalteadlane Magnus Blomgren ütles Reutersile, et traditsioonilised parteid ei ole suutnud rahva rahulolematusele vastata. “Rahulolematus ei tulene tingimata töötusest või majanduse seisust, vaid sellest, et parteidesse ollakse lootus kaotanud,” jätkas Blomgren.

Regiooni suurimad populistid

Viimaste uuringute kohaselt toetab praegust koalitsiooni ehk sotsiaaldemokraate ja rohelisi umbes 40% valijatest. Paremäärmuslikule erakonnale Rootsi Demokraadid andis viimase arvamusküsitluse kohaselt oma toetuse aga 17% valijatest. 2014. aasta valimistel said Rootsi Demokraadid 14% häältest.

Analüütikud on öelnud, et Rootsi Demokraatidest võib saada Põhja regiooni üks suurema toetusega populistlikke erakondi. 2015. aastal teenis Taani Rahva Partei parlamendivalimistel 21% häältest. Saksa parlamendivalimistel möödunud aastal teenis erakond Alternatiiv Saksamaa Jaoks aga 12,6% häältest.

Rootsi Demokraatide juht Jimmie Akesson on juba ka öelnud, et ootavad head valimistulemust.

Tõenäoline on vähemusvalitsus

Üldiselt ollakse arvamusel, et seekordsetel valimistel keegi enamust ei saavuta. Kui Rootsi Demokraadid peaksid tegema hea tulemuse, võib Rootsit oodata ees taas vähemusvalitsus, sest praegustest poliitilistest jõududest pole keegi nõus paremäärmuslastega koostööd tegema.

Valimisjaoskonnad on avatud täna kella 9-21. Valimistulemused peaksid selgeks saama täna kella 22.30 paiku, vahendab Reuters.

Analüütikud usuvad, et valimistulemused riigi majandusele suurt mõju ei avada, kuna Rootsi majandus on tugev. Siiski võib Rootsi kroon näidata mõningast nõrgenemist, ent seda vaid lühikeses plaanis.

Hetkel kuum