Lauri Teder • 3. oktoober 2018 kell 21:50

Börs: optimism püsis

Foto: EPA / Justin Lane

Kolmapäeval keskendusid aktsiaturud USA majanduse jätkuvale tugevusele ning arvestasid samas Föderaalreservi järjekordse intressitõusu võimalikkusega.

Dow Jonesi indeks suurenes 0,2%, 26 828 punktini, jõudes oma teise järjestikuse rekordini. Nasaq Composite kerkis 0,32%, 8025 punkti tasemele. S&P 500 nihkus vaid 0,07% kõrgemale, 2926 punktini. USA väikeaktsiate indeks Russell 2000 tõusis samal ajal tervelt tervelt 0,92%, kõrvaldades seeläbi oma teisipäevase kaotuse.

Ühendriikide majanduse üldisest seisundist andis aimu oodatust suurem uute töökohtade arv ning 21 aasta tugevaim teenustesektori näitaja. See toetas arvamust, et detsembris on turge ees ootamas veel üks Föderaalreservi intressimäärade tõus, mis andis omakorda hoobi praeguste võlakirjade hinnale: 10-aastase riigivõlakirja tootlus kerkis 3,18 protsendini. Võlakirjade odavnemisest ja võimalikust järgmisest intressimäärade kasvust lõikasid eelkõige kasu finantsettevõtted, mille indeks (.SPSY) suurenes 0,81%. Võlakirjade kena tootlus mõjus halvasti aga dividendimaksjatele - kommunaalteenuste sektor (.SPLRCU) vajus 1,23% madalamale ja kinnisvarafirmad (.SPLRCR) odavnesid 0,98%.

Euroopas pakkus börsidele leevendust uudis, et Itaalia valitsus allub Brüsseli nõudmisele ja vähendab siiski oma eelarvepuudujäägi eesmärke - 2021. aastaks kavandab riik näiteks senise 2,4% asemel riik 2% defitsiiti SKT kohta. Piirkonna suurfirmade näitaja Stoxx 60 kerkis 0,5%. Maailma aktsiaturgude koondindeks MSCI ACWI jäi sedapuhku aga 0,07% miinusesse.

Hetkel kuum