• Jaga lugu:

  Jüri Vips: poliitikasse sobivad äpardunud ettevõtjad

  Neljapäeva hommikul suri Eesti suurettevõtja Jüri Vips. Äripäeva toimetus meenutab ABC Grupi looja eelmise aasta mõtteid ettevõtlusest ja poliitikast.

  Äripäeva Rikaste TOPi kuulunud ja Äriplaani laval käinud Vips on tõdenud, et raha lõhn ajab hulluks. Teda ennast see lõhn tegutsema ei aja: "Õnnetunne. Õnnelik olemine," vastas ta küsimusele teda käivitava jõu kohta.

  Jüri Vipsil oli osalus ABC Grupis OÜ Landcom kaudu.

  ABC Grupp tegeleb autokaubanduse ning toidu- ja tööstuskaupade hulgi- ja jaemüügiga. Tütarettevõtted: Abestock, Uniced, ABC Motors, ABC Supermarkets. Käive eelmisel aastal oli 120 miljonit eurot. Grupp andis mullu tööd 498 inimesele.

  Vips oli Äripäeva Rikaste TOPis 2018. aastal 198. kohal 17,3 miljoni euroga.

  Järgneb intervjuu Jüri Vipsiga.
  Millised on teie ootused riigile?
  Mina olen vana inimene, ma ei oota midagi. Ma ei tegele politiikaga ega ole ka kunagi tegelenud. Ilmselt tänu sellele on mul ka vähe kohtuasju. Ma ei tegele korruptsiooniga ja seepärast ei sõltu poliitikast. Parem olla vaba, sõltumatu. Ja vaesem.
  Mis ma ikka soovin... Soovin, et majanduslik mõistus kohale jõuaks. Aga minu soovist jääb siin väheks. Olen ettevaatlik, näen, mis toimub. Kahjuks on nii, et kellel on rohkem ressurssi, see jääb peale.
  Kas valima ikka lähete?
  Võibolla lähen ka. Aga ma ei tea, mis tuju sel hetkel on. Kommuniste ma ei toeta.
  Keda te siis toetate?
  Sellist erakonda, kes mõtleb Eesti tuleviku peale. Mitte hävitamise peale. Täna ei ole neid palju jäänud. On ju näha, millise demagoogiaga mõni erakond tegeleb. Nendega manipuleeritakse ja nemad manipuleerivad inimestega. See on selgelt juhitud tegevus.
  Ehk on meil poliitikasse just ettevõtjaid vaja?
  Mida see annaks? Ja kas poliitikud hakkaks siis ettevõtlusega tegelema või? Ettevõtlus on ikkagi raske ala, sa pead riskima oma kapitaliga. See on suur risk. Tegelikult ei sobi poliitikud ettevõtlusesse ja ettevõtjad poliitikasse. Ainult äpardunud ettevõtjad sobivad poliitikasse. Või pedagoogilisele tööle. Kes on ettevõtja, on hingelt ettevõtja. See oleks nagu oma perekonna mahajätmine. Ettevõte on su perekond. See on sinu elutöö. Miks sa peaksid oma elutöö maha jätma ja hakkama rääkima juttu, mida sul kästakse rääkida?
  Aga Jüri Mõis ja Urmas Sõõrumaa...
  (Muigab.) Need on ikka väga head näited. Selliste ettevõtjatega on valimisliidul kindlasti võimalik saavutada edu.
  Kas teie hääl läheks neile?
  Mul on väga piinlik rääkida sellel teemal. See on poliitiline prostitutsioon. Mina ei tegele populismi ja demagoogiaga. Ma püüan jääda väärikaks. On inimesi, kellel on tähelepanuvajadus nii suur, et teeks ükskõik mida selleks, et olla pildil. Mina ei kuulu nende hulka.
  Arvate, et nad teevad seda selleks, et olla pildil?
  Aga miks nad siis teevad? On mõni muu põhjus või? Mis see põhjus siis on? Kas teie leiate, et on muid põhjuseid? Ei ole ju! Vanainimesed tahavad lihtsalt pildil olla. Ja kui nad ei saavuta ettevõtluses soovitud tunnustust, siis otsivad seda mujalt. Eks igaüks leiab oma koha: on ideolooge, poliitikuid, demagooge, ettevõtjaid, igasuguseid inimesi, populiste. Mina sinna hulka ei kuulu.
  Kas nad teile ei ole liitumisettepanekut teinud?
  Kindlasti mitte. Me tunneme üksteist, väga kaua. Kui mina sinna läheks, oleks see katastroof. Mulle endale ja ka teistele. Mina ei hakka politiikaga tegelema. Mul ei ole vajadust. Mul on perekond olemas, miks ma peaksin otsima tähelepanu mujalt?
  Kuigi te poliitikasse mineku välistate, siis ikkagi: kuidas Eesti majandusele hoogu anda?
  On väga palju asju, mida saaks ära teha. Kui Eesti Vabariiki saaks juhtida nagu ettevõtet, siis oleks võimalik edu saavutada väga ruttu.
  Mida te teeks?
  Oi-jah. See küsimus jääb vastuseta. Sellel ei ole mõtet. Vastusel puudub mõte, niikuinii ei hakka keegi sellega tegelema.
  Mis siis saab?
  Eks elu näitab, mis saab.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Andres Viia, Jüri Jõema: vajadus tarkvaraarendajate järele kasvab hüppeliselt
Värske prognoosi kohaselt on info- ja kommunikatsioonitehnoloogia (IKT) valdkonnas lähiaastail näha tugevalt kasvavat vajadust tarkvara- ja IKT-süsteemide arendajate järele. Neil ametialadel on juba praegu märkimisväärne katmata vajadus, kirjutavad OSKA analüütik Andres Viia ja Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu nõunik Jüri Jõema.
Värske prognoosi kohaselt on info- ja kommunikatsioonitehnoloogia (IKT) valdkonnas lähiaastail näha tugevalt kasvavat vajadust tarkvara- ja IKT-süsteemide arendajate järele. Neil ametialadel on juba praegu märkimisväärne katmata vajadus, kirjutavad OSKA analüütik Andres Viia ja Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu nõunik Jüri Jõema.
Ekspress Grupp kutsub aktsionäre kinnitama optsiooniprogrammi
Täna teatas Ekspress Grupp börsile, et ettevõtte juhatus teeb aktsionäridele ettepaneku võtta otsus vastu erakorralist üldkoosolekut kokku kutsumata.
Täna teatas Ekspress Grupp börsile, et ettevõtte juhatus teeb aktsionäridele ettepaneku võtta otsus vastu erakorralist üldkoosolekut kokku kutsumata.
Elmo Rent ja Telia toovad 5G tehnoloogia kaugjuhitavasse sõiduautosse
ELMO Rendi arendatav kaugjuhitavat tehnoloogiat kasutav lahendus võimaldab elektriauto kliendini toimetada ja vajadusel ümber parkida ilma juhi füüsilise kohalviibimiseta masinas. 5G võrku kasutades on auto ja kaugjuhtimispuldi vahel tekkiv viiteaeg minimaalne, mis parandab oluliselt reageerimisaega.
ELMO Rendi arendatav kaugjuhitavat tehnoloogiat kasutav lahendus võimaldab elektriauto kliendini toimetada ja vajadusel ümber parkida ilma juhi füüsilise kohalviibimiseta masinas. 5G võrku kasutades on auto ja kaugjuhtimispuldi vahel tekkiv viiteaeg minimaalne, mis parandab oluliselt reageerimisaega.
Mainorist lahkunud tippjuhid kohtusid Sõõrumaa juures
Taasiseseisvunud Eesti ühe mõjukaima äripere Pärnitsate loodud Mainori kontsernis Ülemiste Cityt arendavate juhtide koosseisus toimusid mullu olulised muutused, kui ameti pani maha kaks juhatuse liiget.
Taasiseseisvunud Eesti ühe mõjukaima äripere Pärnitsate loodud Mainori kontsernis Ülemiste Cityt arendavate juhtide koosseisus toimusid mullu olulised muutused, kui ameti pani maha kaks juhatuse liiget.