Rait Kondor • 13. november 2018 kell 21:35

Nafta hind kukkus järsult – hinnalangus ligi 8%

Iraani naftaplatvormid Pärsia lahes.  Foto: Scanpix/REUTERS/Raheb Homavandi

USA börsil on nafta hind teisipäeva kella kümneks õhtul langenud 7,8% 55,27 dollarini barrelist, mis märgib viimase 11 kuu kõige madalamat hinnataset, vahendab Reuters.

Nafta hind on langemas 12 kauplemispäeva järjest, kuid tänane hinnalangus on selles reas kõige järsem.

„See on nagu pangajooks,“ ütles Chicagos oleva Price Futures Groupi analüütik Phil Flynn Reutersile. „Asi on jõudmas sinnamaani, kus ei ole küsimus enam võtmenäitajates, vaid lihtsalt hinna täielikus kokkukukkumises,“ lisas Flynn.

Nafta hind hakkas langema esmaspäeval, kui USA president Trump survestas Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni (OPEC) naftatootmist mitte kärpima, et nafta pakkumist üleval hoida. See tuli peale seda, kui Saudi Araabia andis signaali, et plaanib OPECi detsembri kohtumisel arutada tootmise kärpimist, kuna viimaste andmete põhjal võib nafta pakkumine hakata tarbimist ületama.

Energiakandjate futuuride kauplemise juht Mizuhos Bob Yawger ütles Reutersile, et nafta hinnalanguse peamisteks teguriteks on kasvav mure seoses maailma naftanõudluse kasvu aeglustumisega, USA naftatootmise suurenemine ning spekulantide pikkade naftapositsioonide kiirmüük.

Kui WTI naftasegu on kukkunud 55,27 dollari peale, siis rahvusvaheline Brenti toornaftasegu on kella kümneks õhtul langenud 7,1% 65,13 dollari peale barrelist. Viimati oli nafta hind sellisel tasemel eelmise aasta detsembris.

Hetkel kuum