Äripäev • 11. november 2018 kell 17:16
Saudi Araabia naftaminister Khalid Al-Falih on otsustanud nafta tootmist vähendada.  Foto: Scanpix

Saudid vähendavad nafta tootmist

Saudi Araabia kavatseb detsembris vähendada nafta tootmist 500 000 barreli võrra päevas, vahendab Bloomberg.

Kuigi tänavu novembris saudid suurendasid nafta tootmist, ütles täna Saudi Araabia naftaminister Khalid Al-Falih ajakirjanikele Abu Dhabis, et järgmisel kuul tootmist kärbitakse. Praegu toodab Saudi Araabia üle 10,6 miljoni barreli naftat päevas.

Saudide nafta tootmise vähendamine on esimene kindel märk, et Naftat Eksportivate Riikide Organisatsioon OPEC hakkab senist kogust kahandama, sest 2019. aastal ootab suure tõenäosusega ees turg, kus pakkumine ületab nõudlust.

Samas kui OPEC tahab koos partneritega 2019. aastal tootmist vähendada, siis peab Saudi Araabia suutma veenda ka Venemaad sama tegema, kes pole seni selleks suurt entusiasmi näidanud. Venemaa tootis oktoobris keskmiselt 11,4 miljonit barrelit naftat päevas.

"Kõik sõltub nüüd Venemaast," ütles RBC Capital Marketi kaupade peastrateeg Helima Croft. "Tundub, et nad selgelt viivitavad otsusega, kas tootmist vähendada või mitte."

Eelmisel nädalal kukkusid nafta hinnad üle poole aasta madalaimale. WTI toornafta maksis reedel 59,4 dollarit ja Brenti toornafta 69,38 dollarit. Brenti toornafta hind kauples viimati allpool 70 dollarit tänavu aprillis ning WTI toornafta allpool 60 dollarit märtsis.

Hetkel kuum