Äripäev • 27 märts 2019

Swedbanki Rootsi kontoris korraldati reid

Swedbanki kontor Rootsis.  Foto: Bob Strong

Rootsi majanduskuritegude uurimise büroo korraldas Swedbanki Rootsi kontoris reidi seoses siseinfo juurdlusega.

Seda kinnitas Rootsi televisioonile ameti pressiesindaja Niklas Ahlgren, kelle sõnul on reid seotud varem teatatud siseinformatsiooni edastamise uurimisega. Rohkemat amet töösolevale uurimisele viidates edastama ei nõustunud.

Swedbank teatas, et reid toimub, see on eeldatavasti seotud siseinfo võimalikku jagamist uuriva juurdlusega ning pank teeb ametivõimudega koostööd. Ühelegi isikule ega äriühingule ametlikku kahtlustust esitatud ei ole.

Rootsi televisiooni sel teisipäeval avaldatud raporti järgi liigutasid mitteresidentidest kõrge riskiga kliendid vahemikus 2010–2016 Eestis igal aastal 10–20 miljardi jagu raha. Lisaks süüdistab raport panka USA ametivõimudele eksitava info andmises Panama paberite skandaali ajal 2016. aastal, kui pank jättis esitamata info mitmete kahtlaste tehingu kohta. Swedbank süüdistusi omalt poolt kommenteerinud ei ole, kuid info võib suurendada USA võimude seotust antud uurimisega.

Bloomberg kirjutab kinnitamata väidetele tuginedes, et suurosanikud Alecta ja AMF on suurendanud survet juhtkonnale rahapesuküsimustega tegelemises.

Veebruari lõpus avaldas Rootsi televisioon, et Swedbanki ja Danske panga klientide vahel võisid liikuda kahtlased rahavood. Saate tõttu kukkus Swedbanki aktsia hind, Rootsi majanduskuritegude uurimise büroo kahtlustab, et Swedbank informeeris oma 15 suurimat omanikku enne teisi rahapesusüüdistuste kohta juba kaks päeva varem.

Swedbanki aktsia hind reageeris uudisele kella 12 paiku järsu langusega – see on 7 protsendiga miinuses. Ka SEB aktsia hind langes 7 protsenti, kuid täna kaupleb SEB ex-dividendi nimekirja fikseerimise järgselt. Seda arvesse võttes on SEB aktsia kukkunud hetkeks 0.55 protsenti.

Hetkel kuum