• Jaga lugu:

  Fortum kaalub Eesti äride müüki

  Fortum kaalub Eesti äride müükiFoto: Reuters/Scanpix

  Tartu ja Pärnu keskkütte- ja jahutusettevõtted võivad saada uue omaniku juhul, kui Soome energiatootja Fortum peaks langetama otsuse need maha müüa.

  "Fortum on otsustanud hinnata erinevaid strateegilisi lahendusi, mille hulka kuulub ka ettevõtete müük, oma kaugkütte ja kaugjahutusettevõtete hulgas Joensuus, Pärnus (100% omanduses) ja Tartus (60% osaluses)," teatas Fortum investoritele, vahendas Reuters.
  Konkureeriva Utilitase juhil Priit Koidul oli Fortumi Eesti äride kohta ainult kiitvaid sõnu. "Fortum on tugev ja uuendusmeelne ettevõtte ning nende saavutused kaugkütte ja -jahutuse valdkonnas Tartus ja Pärnus on olnud edumeelsed," ütles ta. Nii, et kui Fortum peakski otsuse müügiks langetama, siis võib nende vastu huvi tunda ka Utilitas. "Utilitas on oma taastuvenergiaportfelli laiendamisest huvitatud ning kui selles valdkonnas tuleb huvitavaid projekte, oleme valmis neid kaaluma," ütles Koit kommentaariks.
  Esialgsete hinnangute põhjal on Eesti ja Joensuu ärid need, millest ettevõte võiks rohkem kasu teenida, kui leida neile teistsugune omanike struktuur, tegemist on ettevõtetega, mis on sisenemas stabiilsesse faasi, kus parema efektiivsuse saamine ja väiksema süsinikuintensiivsuse saavutamise etapid on juba läbitud.
  Fortum märgib, et Eesti ärides tootis ettevõte 530 gigavatt-tundi toasooja ja 280 gigavatt-tundi elektrit. Ettevõtte siinne kulumieelne kasum ulatub 30 miljoni euroni (koos taastuvenergia tasudega). Fortumi siinsetes ettevõtetes töötab 130 inimest.
  Pärnus toodab Utilitas turba ja puiduhakkega sooja ja elektrit
  Täielikult Fortumi omanduses Fortum Eesti tegutseb Pärnu kaugkütteturul ning toodab soojus- ja elektrienergiat Pärnu Elektrijaamas. Koostootmisjaama elektriline võimsus on 24 ja soojuslik võimsus 50 megavatti.
  Ettevõte hindas oma materiaalset põhivara 2017. aasta lõpu seisuga 70 miljonile eurole ning teenis 16 miljoni euroselt käibelt 4,2 miljonit eurot kasumit.
  Sarnaselt Pärnuga toodetakse ka Tartu soojust ja elektrit turbast ja hakkpuidust. Elektrijaama elektriline võimsus on 25 ja soojuslik võimsus on 50 megavatti. Tipuvõimsuse katlamajaks on 2014. aastal valminud gaasil töötav automaatjuhtimisega Ropka katlamaja võimsusega 2×38 megavatti. Äritulud ulatusid 2017. aastal 42 ja puhaskasum 14 miljoni euroni.
  Tartus on Fortumil ettevõtmine kahasse AS-iga Giga, mis kuulub Tartu soojaärimehe Tiit Veeberi pojale Janek Veeberile. Viimane müüs hiljuti 50% osaluse Õhtulehes Eesti energiagrupile Alexela.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Neeme Korv: kui läheks antiutoopia asemel hoopis ... restorani
Kui leiame rohtu sügis- ja koroonamasenduse vastu, kasvatame endas enesekindlust ja suudame vastu seista ka antiutoopiale. Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv pakub retsepti, mis lisaks toetab ettevõtlust.
Kui leiame rohtu sügis- ja koroonamasenduse vastu, kasvatame endas enesekindlust ja suudame vastu seista ka antiutoopiale. Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv pakub retsepti, mis lisaks toetab ettevõtlust.
Trumpi meediaaktsia teeb börsil muljetavaldavaid hüppeid
Eile Donald Trumpi uue meediafirmaga liitumisest teatanud DWAC jätkab täna Nasdaqil trallitamist, hüpates kümneid protsente üles ja alla.
Eile Donald Trumpi uue meediafirmaga liitumisest teatanud DWAC jätkab täna Nasdaqil trallitamist, hüpates kümneid protsente üles ja alla.
Putin: Tahate rohkem gaasi? Kiitke Nord Stream 2 heaks
Venemaa president Vladimir Putin ütles, et Venemaa saab suurendada gaasitarneid Euroopasse kohe, kui Saksamaa annab kasutusloa Nord Stream 2 gaasijuhtmele, kirjutab Financial Times.
Venemaa president Vladimir Putin ütles, et Venemaa saab suurendada gaasitarneid Euroopasse kohe, kui Saksamaa annab kasutusloa Nord Stream 2 gaasijuhtmele, kirjutab Financial Times.
Energiavaesus ähvardab muutuda reaalsuseks
Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht Keit Kasemets tõdes, et teatud hinna juures muutub enrgiavaesus Euroopa riikides väga suureks probleemiks.
Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht Keit Kasemets tõdes, et teatud hinna juures muutub enrgiavaesus Euroopa riikides väga suureks probleemiks.