Artikkel

    Parima juhi konkursile esitati rekordiliselt üle 100 tippjuhi

    Konkursi “Parim juht 2023” võitja väljakuulutamine. Pildil vasakult: nominendid Selveri juht Kristi Lomp ja taristuettevõtte Verston juhatuse esimees Veiko Veskimäe. Võitja kuulutab välja 2022. aasta võitja, LHV juht Madis Toomsalu.Foto: Raul Mee

    Konkursile "Parim juht 2024" esitati 110 tippjuhti, kelle seast selgub võitja mais Pärnu juhtimiskonverentsil.

    Kõikide nominentide seast valib žürii esmalt välja osa, kelle juhitavates organisatsioonides korraldab Eesti Personalijuhtimise Ühing PARE kiire, ühe küsimusega juhtimiskvaliteedi uuringu juhtimisbaromeetri abil.
    Üheteistkümnendat korda toimuva Parima Juhi konkursi kolme nominendi nimed avalikustatakse aprillis ja võitja kuulutatakse välja 16.-17. mail toimuval Pärnu Juhtimiskonverentsil.
    "Konkursile esitatud tippjuhtide suur arv annab märku, et Eesti juhtimiskvaliteet on tõusmas ja lihtne žüriil parimaid valida ei ole," lausus Äripäeva peatoimetaja Meelis Mandel. Koos temaga on žüriis Eesti Tööandjate Keskliidu tegevjuht Arto Aas ja kommunikatsioonijuht Rivo Sarapik, PARE tegevjuht Kai Saard ning mullu Eesti parimaks juhiks valitud Verstoni juhatuse esimees Veiko Veskimäe.

    Parima juhi konkursile esitati 222 ettepanekut, mille seas oli 110 tippjuhti

    Toome välja kõik konkursile esitatud kandidaadid koos iseloomustustega, mille meeskonnad enda juhtide kohta kirjutasid.
    Parima juhi kandidaadid on reastatud tähestikulises järjekorras. Kandidaadi nimele ja tiitlile järgneb anonüümsete kandidatuuri ülesseadjate kirjutatud põhjendused, miks see inimene Eesti parima juhi tiitlit väärib. Tekstid on esitatud muutmata kujul.
    Aaro Lode, Baltic Restaurants Estonia tegevdirektor
    Aaro LodeFoto: Andras Kralla
    Konkursile esitatud 23 korral
    - Aaro panustab igapäevaselt lisaks organisatsiooni juhtimisele paremasse tulevikku. Üheskoos oma meeskonnaga pingutatakse parema tuleviku nimel, et meie laste toidulaud oleks igas arenguetapis (lasteaias, koolis) täisväärtuslik ja kvaliteet oleks kõrgem. Aaro töötab selle nimel, et ühiskond pööraks rohkem tähelepanu laste tulevikule. Lisaks kuulub ta Eesti Tööandjate Keskliitu ja esindab Tööandjate Keskliitu Eesti Töötukassa nõukogus. Ta räägib aktiivselt kaasa tööjõudu ja tööturgu puudutavatel teemadel. Aaro näeb ja märkab inimesi, toetab organisatsioonis noorte arengut ja viib ellu innovaatilisi ideid, tuues iga aastaga järjest silmapaistvamaid tulemusi. Aitäh, et oled minu juht!
    - Tulevikku vaatav juht.
    - Jätkusuutlik juhtimine nii olevikus kui ka tulevikuks.
    - Sest ta on parim juht.
    - Ta on loonud juurde palju uusi töökohti, väga hea suhtleja ja väga sümpaatne juht.
    - Tal on olemas kõik omadused, mis juhil olema peab.
    - Suuremeelne, abivalmis ja laia silmaringiga.
    - Aaro on hea juht mitmel olulisel põhjusel, mis kajastuvad tema juhtimisstiilis ja suhtumises meeskonda. Ta loob positiivse töökeskkonna, kus iga meeskonnaliige tunneb end olulise ja väärtustatuna. Samuti on Aaro strateegiline mõtleja, kes suudab näha pikaajalisi eesmärke ning suunata meeskonda nende suunas.
    - Kuulab päriselt oma kolleege ja viib mõtteid ellu koos nendega.
    - Tugev ja toetav direktor!
    - Väga tasakaalukas ja heade ideedega juht. On tõstnud ettevõtte uude kõrgusesse.
    - Aaro on aktiivne ja eeskujulik juht, kes panustab nii ettevõtte kui töötajate arengusse ja heaollu. Samuti on tema suureks eesmärgiks teha tähendusrikast tööd, mille läbi hoida keskkonda ning ühiskonda üldisemalt. Ta on alati õigluse eest väljas ning keskkonna ja ühiskonna teemadel kaasa rääkimas. Aaro julgeb teha suuri samme ning on heaks eestvedajaks ja eeskujuks oma 700-liikmelisele meeskonnale BREs! Kindlasti on Aaro Eesti parim tippjuht 2024!
    - Töötab hingega, on tähelepanelik, rõõmsameelne ja rahumeelne juht. On hästi kursis kõikide filiaalide murede ja rõõmudega, aitab lahendusi leida. Seisab hea koolitoidu maine eest, leides parimaid valikuid õpilaste heaolu nimel.
    - Kõige sõbralikum ja oma töösse väga pühendunud inimene. Paremat juhti on raske tahta.
    - Vastutustundlik.
    - Aaro juhib laeva, meie hoiame seda liikumises. Aaro on tugev juht ja ma pean temast lugu tema oskuste, teadmiste ja eetilise suhtlemiskultuuri pärast. Aaro enesekindlus on piisavalt suur, et lubada inimestel enda kõrval kasvada.
    - Aaro on loonud aastatega stabiilse, töötajatele tugeva kindlustundega ja klientidele suunatud kvaliteetsete teenustega ettevõtte. Aarot iseloomustavad omadused, nagu eetika, head kombed, härrasmehelikkus, intelligentsus, otsusekindlus ja julgus. Aaro esindab Eesti Tööandjate Keskliitu Eesti Töötukassa Nõukogus, kus aitab kaasa Eesti majanduse kasvule ja inimeste elatustaseme tõusule. Aaro on suurepärane juht, kes aitab leida igaühes tema parimad omadused. Aaro juhtimisel on töötajad motiveeritud ja tegutsevad efektiivselt ühe eesmärgi nimel.
    - Aaro on juhina eeskujuks. Ta hoolib oma töötajatest ja nende arengust ning tegutseb aktiivselt selles suunas, et haridusasutustes pakutav toit oleks tervislik.
    - Aaro Lode on meeldiv nii juhi kui ka inimesena. Tema südameasjaks on aastaid olnud Eesti lastele rikkaliku, tervisliku ja mitmekesise toidu pakkumine.
    - Kindla visiooniga parendamaks õpilaste toitlustamist. Väärtustab ja innustab oma töötajaid (tunneb nägupidi pea kõiki). Julgustab ja innustab läbi tulema rasketest aegadest, eesmärgiks ettevõtte tugevnemine turul. Hea huumori ja südamega töötav juht!
    - Väga sõbralik.
    - Seab selgeid eesmärke ja ootusi.
    - Parim juht.
    Age Leedo, LHV Panga personalijuht
    - Age on inimeste inimene ning teda tõsiselt huvitab sinu kui töötaja areng ning ka see, kuidas sul tööväliselt läheb. Ta oskab suurepäraselt juhtida, coach’ib Sind paremuse poole ning on väga tore juht, kellega ka niisama saab rääkida.
    Aimar Roosalu, Bigbanki ettevõtete panganduse üksuse juht
    - On olemas murede ja rõõmudega.
    Ain Hanschmidt, Infortari juhatuse esimees
    - Tallinki ja Infortari tulemused räägivad enda eest.
    Ain Käpp, HMP Hotellide juhatuse esimees
    Ain KäppFoto: Andras Kralla
    Konkursile esitatud 2 korral
    - Ain Käpp on juhtinud ettevõtteid külalislahkuse sektoris juba aastaid. Teda tuntakse kui inimest, kes on igas olukorras tasakaalukas ning kaasav, mõistes ka eriarvamusel olevaid inimesi. Ta on eeskujuks teistele, panustades oma ettevõttes märkimisväärselt ressursse meeskondade koolitamisse ja arendamisse. Selle investeeringu tulemus paistab ka tema juhitavates hotellides – hotell Palace on aastaid võitnud World Travel Awardsi tiitli Eesti parima hotellina ja värskelt avatud Radisson Collection Hotel on juba pärjatud EASi ettevõtlusauhinnaga “Turismiedendaja 2023”.
    Ain on innovaatiline, otsides võimalusi IT-lahendustest ja rakendades neid julgelt oma ettevõtetes – sageli meie riigis esimesena, olles seega ka teenäitajaks teistele. Lisaks oma ettevõttele, mis opereerib kahte juhtivat hotelli Tallinnas, juhib Ain ka ühte Eesti suurematest erialaorganisatsioonidest – Eesti Hotellide ja Restoranide Liitu (EHRL). Oluline on märkida, et juhatuse esimeheks valiti Ain sektori kõigi aegade suurima kriisi alguses ja ta on edukalt ametil püsinud siiani, juhtides liitu ja seeläbi kogu valdkonda läbi „kriiside festivali“.
    EHRL on üks väheseid erialaliite, mis on viimastel aastatel oma liikmeskonda ka märkimisväärselt kasvatanud – peame sedagi tugeva juhtimise tulemuseks. Lisaks panustab Ain ka Eesti Tööandjate Keskliitu volikogu liikmena. Ain väärtustab ennekõike isiklikku ja inimeste arengut üldiselt – just seepärast peab ta oluliseks ka oma teadmiste jagamist. Seda teeb ta regulaarselt näiteks EBSis külalislektorina.
    - Ain Käpp on tuntud Eesti ettevõtja ja juhtimiskonsultant. Olles lisaks ka Eesti Hotelli- ja Turismiliidu tegevjuht, on ta väsimatu külalislahkussektori promootor ja eeskuju. Just tema eestvedamisel taasavati pärast koroonapandeemiat legendaarne hotell Palace ning koostöös Efteni ja Radisson Hotel Groupiga täiesti uus Radisson Collectioni kaubamärki kandev viie tärni hotell Radisson Collection Hotel Tallinn. 2023. aastal saavutas HMP Hotellid OÜ Eesti tursmiedendaja auhinna ning 2024. aastal tunnustas EV President Ain Käppa Valgetähe IV klassi teenetemärgiga.
    Ain Käpa peamised tugevused hõlmavad praktilist ja kaasaegset lähenemist külalislahkussektori edendamises, sügavat arusaamist tänapäeva äritegevusest ning võimet keerulisi juhtimisküsimusi lihtsalt ja arusaadavalt selgitada. Ain Käpa juhtimisalane kogemus ning sama sügav usk enda inimestesse on aidanud tema juhitud hotellidel saavutada erakordseid tulemusi ning olla Eesti esindamisel meie külaliste seas kõrgel tasemel. Aini saab pidada üheks parimaks juhiks, kes suudab oma inimesi inspireerida, juhendada ja aidata neil oma igapäevaöö juhtimisoskusi ja äripraktikaid täiustada. Ja selle läbi luua paremat tänast päeva nii oma hotelli külalistele, töötajatele kui partneritele.

    Eesti parim juht 2024 kuulutatakse välja Pärnu juhtimiskonverentsil.

    Pärnu juhtimiskonverents on ainus kahepäevane tippjuhtimisele suunatud konverents Eestis. Toimumisaeg ja -koht: 16.-17. mail Pärnu Kontserdimajas.

    Sel aastal on fookuses teema “Kartmatu juhtimine” ning arutlemisele võetakse 3 alateemat, mis tippjuhtidega tehtud intervjuude põhjal hetkel nende laual on. Konverentsilt räägime teemadel:

    Kust leida võimalusi ja julgustust, et pikalt kestnud kriiside ajastu enda kasuks pöörata?Kuidas tehnoloogiast ja innovatsioonist sõnakõlksu asemel endale kasulik sõber teha?Kuidas juhina hoida meeskonda hübriidtöö ajastul koos ja samal ajal tuua ära juhtkonna poolt seatud eesmärgid?

    Esimese konverentsipäeva lõpus toimub merevaatega Pärnu Rannahotelli restoranis 450 tippjuhiga pidu-õhtusöök, kus vabas õhkkonnas luuakse uusi tutvusi, arutatakse üheskoos tippjuhtimise kogemusi ning saavad alguse ka paljud edukad koostööd.

    Tule ja uuri välja, kuidas olla teenäitaja ning teha ettevõttele vajalikke kartmatuid otsuseid. Vaata programmi ja haara pääse www.juhtimiskonverents.ee!

    Eesti juhtimiskultuuri aitab edendada Swedbank.

    Aleksandr Timofejev, Tallinna Vee tegevjuht
    - Aleksandr Timofejev on Tallinna Vee kontserni juht alates 2021. aastast, kuid kokku on ta ettevõttes töötanud 17 aastat ning tunneb ettevõtet igakülgselt. Ettevõtte juhtkonda kuulub Aleksandr alates 2012. aastast. Tema juhtida on 360-liikmeline meeskond, kes tegutseb igapäevaselt selle nimel, et pakkuda puhast joogivett ja puhastada reovett 1/3 Eesti elanikkonnale. Tallinna Vesi on Eesti suurim vee-ettevõtja ning Aleksandr rõhutab ettevõtet juhtides pidevalt meie töötajate rolli selle elutähtsa tegevuse juures. Teenindame enam kui 23 900 era- ja äriklienti ning ligi 470 000 lõpptarbijat Tallinnas ja seda ümbritsevates valdades: Maardu linnas, Saue linnas ja Saku vallas. Iga päev puhastame oma jaamades ja suuname veevõrku keskmiselt 68 000 m³ puhast joogivett ning juhime puhastusjaama ja seejärel merre 133 000 m³ keskkonnale ohutut puhastatud vett.
    Peale Tallinna Vee juhtimise kuulub Aleksandr veel ka Eesti Vee-ettevõtete Liidu juhatusse ning panustab oma aega ja teadmisi teiste vee-ettevõtete abistamisse ja toetamisse. Pikaajalise veeteenuseid pakkuva ettevõtte juhina on tal suur kogemustepagas ja teadmised, mida ta meelsasti teistega jagab. Tallinna Vesi toetas näiteks eelmisel aastal ka Kuressaare vee-ettevõtet, kui seal esines probleeme joogiveega, et taastada kiiresti sealsete tarbijate varustatus puhta veega. Tallinna Vee strateegilised eesmärgid on tugevalt seotud keskkonna kaitsmise ja säästmisega – Aleksandri tegevus on suunatud sellele, et Tallinna Vesi saaks tegutseda järjest jätkusuutlikumalt ja keskkonnasõbralikumalt. Ettevõttes on ta innustunud eestvedaja nii keskkonnateemadel kui ka kliendisõbralike lahenduste ja töötajate hoidmise ning motiveerimise teemadel.
    Allan Parik, SEB Panga juhatuse esimees
    - Empaatiline ja karismaatiline juht. Juht kes oskab küsida õigeid küsimusi, positiivse suhtumisega, väga hinnatud töötajate poolt.
    Andres Aruhein, Emajõe Veevärgi juhataja
    - AS Emajõe Veevärk saab käesoleval aastal 20aastaseks. Täpselt nii palju saab kokku ka staažiaastaid Andresel ettevõtte juhatuse liikmena. Nende aastate jooksul on AS Emajõe Veevärk Andrese eestvedamisel muutunud Eesti kõige eeskujulikumaks ja suurimaks regionaalseks vee-ettevõtteks. Andres teeb oma tööd suure kirega, armastab uuenduslikke lahendusi ja "kastist välja"-mõtlemist. Lisaks ettevõtte juhtimisele on Andres ka Eesti Vee-ettevõtete Liidu juhatuse esimees, kus osaleb aktiivselt vee-ettevõtluse seadusloomes ja täna päevakorras olevas veemajanduse reformimises. Andres on juht ja ettevõttes on paika pandud hierarhia, ent igapäevatöös võrdsustab Andres end kõikide kolleegidega – tema suust ei kuule kunagi, et keegi on tema alluv või tööline.
    Andres Birnbaum, CGI Eesti tegevdirektor
    - Juhitava ettevõtte/organisatsiooni pikaajalised head tulemused. Andres Birnbaumi juhtimisel on Eestis saavutatud head tulemused viimaste aastate lõikes, näiteks: käibe ja kasumi kasv viimasel neljal aastal (2022 müügitulu 14,54 miljonit eurot, 2021 11,81 miljonit, 2020 10,13 miljonit, 2019 9,16 miljonit); 4 aastat järjest on CGI Eesti ületanud püstitatud eesmärgid; töötajate arvu kasv – viimase nelja aastaga on töötajate arv kasvanud 160 töötajalt 200 töötajale; töötaja rahulolu indeks on aasta-aastalt tõusnud; töötajate keskmine tööstaaž on 5,1 aastat; klientide rahulolu indeks on aasta- aastalt tõusnud; CGI Eesti on andnud olulise panuse Eesti eksporti (ca 60% ettevõtte käibest); 2010. aastal äriarendusjuhi rollis pani Andres Birnbaum aluse CGI Eestis uuele kosmosetehnoloogia ärivaldkonnale.
    Tänaseks on CGI suurim kosmoseettevõte Eestis, Euroopa Kosmoseagentuuri pikaajaline lepingupartner erinevates missiooni-kriitilistes IT-projektides; CGI Eesti on tänaseks pälvinud erinevad tööandja tunnustused ja märgised, nagu “Austame erisusi” ja vaimset tervist väärtustava organisatsiooni kuldtaseme märgise; organisatsioon panustab aktiivselt ja regulaarselt ühiskonda ja heategevusse.
    Juhi eetilisus ja vastutustundlikkus. Andres on eetiline ja vastutustundlik juht, kes on eeskujuks nii oma tööeetika, töösse ja kaaslastesse suhtumise ning oma sportlike ja tervislike eluviisidega. Näiteks: propageerib isikliku näite toel „terves kehas terve vaim“-mõtteviisi ja -käitumist. Harrastab jooksmist, läbides aastas enam kui 2000 km ning parandades oma maratonidel joostud rekordeid aasta-aastalt. On eestvedajaks ja aktiivseks osalejaks paljudel ettevõttes toimuvatel üritustel, nagu iga-aastane Tartu vs. Tallinn jalgpallivõistlus, teeb kaasa CGI bändis, veab eest CGI talgupäeva ja igakevadist puude istutamise päevakut.
    Eelistab keskkonnasõbralikke liikumisviise ja transporti: igapäevased käigud teeb valdavalt jalgsi või jalgrattal. Tallinna ja Tartu vahel liikumiseks kasutab ühistransporti. Autoga liigub äärmisel vajadusel ja selleks kasutab ta elektriautot. Julgustab ka oma meeskonnaliikmeid tegema keskkonnasõbralikumaid ja jätkusuutlikumaid valikuid nii transpordi kui ka tarbimise vaatest. Propageerib liigtarbimise vältimist. Soosib ettevõttes põhimõtet, et kõik töötajatele mõeldud meened võiks olla praktilised ja kodumaisest toorainest ja Eestis toodetud.
    On osav meistrimees ja DIY entusiast. Meeldib oma kätega asju teha, valmistab ise personaalsed meened igal aastal kõikidele ettevõtte juhtidele. Lähtub põhimõttest, et organisatsiooni juht peab tundma pakutavat teenust/toodet. Hoiab ennast kursis viimaste tehnoloogia trendidega ja vabal ajal saab ka ise käe valgeks. Jaanuaris tegi UEFA Pro treenerite koolituse raames ettekande tehisintellekti rakendamise võimalustest jalgpallis. On aidanud juurutada ja programmeerinud JK Tammeka erinevaid tehnilisi süsteeme eesmärgiga panustada MTÜ tegevusse, aga teiselt poolt, et hoida ennast tehnilises mõistes vormis.
    Juhi panus Eestis lisaks enda vastutada olevale organisatsioonile. Heategevus ja ühiskonda panustamine on osa CGI väärtustest ja Andres on selles osas aktiivne eestkõneleja ja suunanäitaja nii juhina kui ka eraisikuna. Näiteks: algatas heategevustalgute traditsiooni CGI suvepäevade raames, kus kogu ettevõte läheb appi ja panustab mitusada töötundi heategevusse. Viimastel aastatel on talgute korras meeskondlikult annetatud aega järgmistele organisatsioonidele: Paide metsloomade varjupaik, Viljandi loomade varjupaik, Elistvere loomapark, Keila SOS-lasteküla. Algatas igakevadise puude istutamise traditsiooni CGIs, kus iga kevadel istutatakse meeskonnaga üheskoos mitutuhat uut puud RMK aladele.
    CGI Eesti panustab reaal- ja loodusteaduste alase hariduse väärtustamisesse ja propageerimisse. Mitu hooaega on CGI Eesti Andrese eestvedamisel pannud õla alla “Rakett 69” teadussaate tootmisele, seda nii rahalise panuse kui ka sisuliste teadusülesannete loomise näol. Juba üheksandat aastat toimub CGIs suvepraktika programm, mille eesmärk on anda noortele tarkvaraarendajatele võimalus siseneda konkurentsitihedale IKT-tööturule läbi reaalse praktikakogemuse päris kliendi päris projektidega.
    CGI panustab laste- ja noorte küberturvalisusalasesse teavitustegevustesse läbi 7–12aastastele mõeldud haridusliku sisuga küberturbemängu Spoofy. Spoofyt arendatakse Eestis koostöös valdkonna organisatsioonidega. Sisse kirjutatud Rõuge valda, kus on tema suvekodu, eesmärgiga maksta oma maksud suurtest linnades väljaspool. Peab oluliseks noorte liikumist ja sporti. Töötab vabatahtlikuna MTÜ Jalgpalliklubi Tammeka ridades ja veab seal mitut projekti, millest suuremad on videoanalüütika süsteemi juurutamine ning Tammeka esindusnaiskonna särgisponsorite leidmine. Peab JK Tammeka sotsiaalmeedias #jalkavanem blogi. Toetab MTÜ Jalgpalliklubi Tammekat igal aastal ka rahaliselt. Igal aastal jookseb Tartu linnamaratoni ja selle raames teinud 2 aastat järjest annetuse Eesti Liikumispuudega Laste Fondile. Lööb jõulude ajal kaasa aktiivselt Toidupanga toidukogumise kampaanias ning kutsub üles ka teisi meeskonnaliikmeid aktiivselt heategevusse panustama.
    Kollektiivi tagasiside juhile. Andres on oma inimestele lähedal ja olemas. Temaga on lihtne ja mugav suhelda, ka ebamugava(ma)tel teemadel.
    Andres Laisk, Saue Vallavalitsuse vallavanem
    Andres LaiskFoto: Raul Mee
    - Ka omavalitsuse juht võib olla suur ja parim juht!
    Andres Laisk on Saue vallavanem olnud aastast 2009 alates, seega tänaseks kokku üle 14 aasta. Pärast 2017. aasta haldusreformi on tema juhtida Eesti mandriosa rahvarohkeim vald, mille elanike arv küünib 26 000 inimeseni. Saue Vallavalitsuse ametiasutuses töötab Andrese otseses alluvuses sadakond töötajat, lisaks on meie hallatavates asutustes kokku ligi 700 pühendunud kolleegi. Valla hallatavaid asutusi, mille hea käekäik Andrese ja tema meeskonna otsustest sõltub, on koolid, lasteaiad, raamatukogud, kultuuri- ja huvikeskus, sotsiaalkeskus, spordikeskus, lastekodu, muusikakool ja vallavarahaldus. Valla osalusega ettevõtteid ja äriühinguid on kuus.
    Pikaajalised head tulemused. Saue vald ühines 2017. aastal vabatahtlikult Saue linna ning Kernu ja Nissi vallaga. Neist kahe viimase näol oli tegemist väikeste, pigem maaliste omavalitsustega, mis tulid küll toime, aga reserve nappis. Nappis ka raha investeeringuteks, kui toetusfondidest tuge ei saadud.
    Andres võttis haldusreformi kui regionaalpoliitilist ülesannet ja tema riigimehelikul juhtimisel on Saue vald kuue aasta jooksul jõudsalt nendesse ka nendesse piirkondadesse investeerinud. Teedesse ja transporti, hoonetesse ja torustikesse. Korrastanud juhtimistasandeid, ühendanud asutusi, koondanud teenuseid ja renoveerinud halduskeskuste hooneid.
    Vald toetab rahaliselt kogukonnaseltse, et ka keskusest kaugemal oleks elul jumet. Andrese juhtimisel on vald igal aastal investeerinud erinevatesse objektidesse üle 10 miljoni euro ja pidanud alati silmas regionaalset tasakaalu. Spordihoone Saue linna ja siinse ujula renoveerimine, põhikool ja lasteaed Alliku külla, kultuurimaja, raamatukogu, spordisaali ja halduskeskuse renoveerimine Haibas, kultuurimaja, raamatukogu ja halduskeskuse renoveerimine Riisiperes, uus lasteaed Riisiperre, Ääsmäe koolihoone renoveerimine, kultuurimaja renoveerimine Turbas, staadionid Riisiperre, Turbasse ja Ruilasse, ühisveevärk ja kanalisatsioon Maidlasse ja Turbasse, noortetoad Haibasse, Riisiperre ja Laagrisse, Kernu paisjärve taastamine selle ajaloolises ilus, kümneid kilomeetreid jalg- ja rattateid – kui tuua välja olulisemad, kuid loetelu võiks veel pikalt jätkata. Sellel aastal valmib Möldre koolihoone laiendus Alliku külas ja sügisel avab uksed uus lasteaed Saue linnas.
    Omavalitsusjuhi tööle annab hinnangu lisaks töötajatele ka rahvas. 2022. aasta Saue Vallavalitsuse töötajate rahulolu uuringu järgi on meie soovitusindeks 50,5%, mis on väga kõrge tulemus. Keskmine hinnang 8,3, võrdlusena riigiasutuste ja kohalike omavalitsuste keskmine 6,4. Muu hulgas 86% Saue Vallavalitsuse töötajatest tajub, et organisatsioonis hinnatakse nende kui spetsialistide arvamust ja töö olulisust. 92% hindab kõrgelt tööandjapoolseid hüvesid ja erinevaid võimalusi uusi teadmisi omandada ning silmaringi laiendada. 86% kogeb, et organisatsioonis koheldakse neid nii juhtide kui ka kolleegide poolt võrdväärselt ja õiglaselt.
    2022. aasata lõpus läbi viidud elanike rahulolu-uuringust selgus, et 94% elanike arvates on Saue vallas elada hea, sh 36% hinnangul väga hea. Kõige enam on Saue valla inimesed rahul valla pakutavate e-teenuste, üldise arengu, investeeringute ja teenuste kohta info kättesaadavusega. 2023. aastal tunnustas ka rahandusministeerium Saue valda kui kõrgeima elanike rahuloluga omavalitsust Eestis. Juhtimiskvaliteeti peegeldab seegi, 2017. ja 2021. aasta kohalike omavalitsuste volikogude valimistel sai Andres kandideerijatest kõige enam hääli.
    Juhi taust ja panus Eestis lisaks enda vastutada olevale organisatsioonile. Andres Laisk on õppinud Tartu Ülikoolis füüsikat. Magistrikraadi omandas ta Tartu Ülikooli majandusteaduskonnas rahanduse ja krediidi erialal. Juhtimise ja panganduse alal täiendas ta end Stockholmi School of Economicsi juures. Ta on töötanud Tallinna väärtpaberibörsil, rahandusministeeriumis ja finantsinspektsioonis. Andres Laisk on CEMRi (Council of European Municipalities and Regions) poliitikakomitee liige, kus ta esindab Eesti omavalitsusi Euroopa tasandil. Ta on olnud Harjumaa Omavalitsuste Liidu (HOL) revisjonikomisjoni esimees. Täna on ta HOLi arengukomisjoni liige.
    2014. aastal tunnustas HOL Andres Laiska tiitliga „Suur Holmer“ teenete eest nii Saue valla kui omavalitsuste vahelise koostöö arendamisel. Auhinna nimi on tuletatud lühendist HOL, millele on lisatud „Me Ehitame Riiki“. 2023. aastal valis Eesti Linnade ja Valdade Liit (ELVL) Andrese ELVLi juhatuse liikmeks, et tal oleks võimalus nähtavamalt kaasa rääkida kõigi omavalitsuste huvide kaitsmisel olukorras, kus ollakse nii finants- kui õiguskeskkonna ettearvamatuse tõttu väga keeruliste valikute ees. Oma rolli valikus mängis ka see, et Andres paistab silma julgete ja asjakohaste väljaütlemistega ning on tugeva finantstaustaga.
    Andres räägib kaasa seadusloomes. Näitena võib välja tuua koolieelse lasteasutuse seaduse ja kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse. Meedia kasutab Andrest sagedasti arvamusliidrina kommenteerimaks üht või teist Eesti riigi elus aktuaalset teemat, mis on seotud omavalitsustega. Lisaks on Andres lugenud loenguid üliõpilastele ülikoolides, jaganud kogemusi konverentsidel ja seminaridel.
    Juhi eetilisus ja vastutustundlikkus. Andres on end alati tundnud hästi seal, kus midagi muutub ja areneb, eriti siis, kui saab sellele ise kaasa aidata. Andreses tekitab hea tunde, kui ta saab kas või üht inimest tema ainulaadses mures aidata. Samas on tema jaoks väljakutse üles ehitada igas mõttes Eesti kõige tublim omavalitsus.
    Vallavanem on vallajuht 24 tundi ööpäevas ja seitse päeva nädalas. Andres pole kunagi aru saanud määratlusest „ära pane tähele, see on poliitika“, mis paljudel väga kergelt huultelt lendab. Ta ei ole selline, kes tõmbab poliitikumaski pähe, keerab mingi jama kokku ja siis võtab jälle maski eest ja naeratab malbelt. Tema nii ei oska. Andres püüab läheneda asjadele loominguliselt ja otsida lahendusi, mitte takistusi. Mõtleb ka varuplaani läbi. Püüab end alati mõelda ka teise inimese rolli.
    Andres on vaieldamatult südi, haritud, laia haardega ja detailidesse süvenev, karismaatiline, vahel jonnakas, vahel karmi ütlemisega, kuid aus ja õiglane, siiras ja hooliv. Ta hoolib alati omadest, sest tema enda sõnadega: „Saue vald ei ole tavaline vald. Siin töötavad erilised inimesed, kes usuvad. Usuvad, et omavalitsus ei ole hallide inimeste udune Andromeeda, vaid värviküllane ja mitmetahuline, supernoovast musta auguni pulbitsev pöörane elu. Me oleme koos selleks, et teha elu vallas paremaks. Oleme koos selleks, et olla eeskujuks, et vallaelanikud saaksid uhkusega ütelda, et nad elavad Saue vallas.“ Andres usaldab oma meeskonda ja meeskond usaldab teda.
    Ja veel – Andresel ei ole vallamajas oma „suure juhi suletud uksega kabinetti“. Teda võib leida majas siin ja seal vaba laua taga või diivanil istudes tööd tegemas. Talle meeldib olla oma inimeste keskel.
    Annika Arras, Miltton New Nordicsi kaasasutaja ja tegevjuht
    - Juhina elab Annika Milttoni väärtusi igapäevaselt: ta on julge, uudishimulik ja sealjuures ääretult hooliv. Annika on mitmekülgne ja loominguline, alati positiivne ja “teeme ära"-suhtumisega. Ja enamasti saabki, on aeg näidanud. Ka keerulistes olukordades on tal riskijulgust ja hoolivat suhtumist – ta otsib võimalusi, kuidas joone alla tuleks parim tulemus nii, et ka inimesed oleksid hoitud ja motiveeritud. Annika on orienteeritud lahenduste leidmisele ja uute asjade proovimisele.
    Uudishimuliku inimesena ta katsetab ja ei lase ennast liialt segada ebaõnnestumistest, ei enda ega teiste omadest. Ta motiveerib end ja kogu tiimi tegutsema ning püüab igast kogemusest kaasa võtta õpetlikku ja positiivset. Tal on alati klaas pooltäis. Annika on inimeste inspireerija, kes loob võimalusi inimeste kasvuks ja arenemiseks. Ta toetab Milttoni tiimiliikmeid, annab kõigile hüppelaua õppimiseks, tuleb appi ja on õppija teekonnal kannatliku meelega toetajaks. Ta loob inimestele eneseteostuseks vajaliku selguse, mõistmise ja kindlustunde – hea tasakaalu edasi püüdlemise, iseseisvuse ja stabiilsuse vahel.
    Annika puhul võib kindel olla, et lühiajalised ärilised eesmärgid ei sõida üle pikaajalisest inimeste väärtustamisest. Annika on julge ja visiooniga juht, kes on oma mõtetes mitu sammu eespool tänasest päevast ja tihkab suurte eesmärkide nimel julgeid samme astuda. Üheks näiteks on vastutustundlikkuse valdkond, mille üheks eestvedajaks on Annika juba aastaid. Olles nii eraisiku, ettevõtja kui juhina veendunud selles, et eetiliselt kõrged standardid, vastutustundlik elustiil ja kestlik ettevõtlus on ainuvõimalikud tulevikustsenaariumid (samas ka äriliselt mõistlikud), on Annika nende eest häälekalt ja argumenteeritult seisnud. Ta on ka toetanud nõu ja jõuga mitmeid initsiatiive ühiskonnas, mis moel või teisel vastutustundlikule ettevõtlusele ja poliitikategemisele toeks on.
    Milttoni tiim peab oluliseks kindlaid eetilisi standardeid, me teeme seda, mille eest seisame ja oleme äritegevuses vastutustundlikud nii klientide, töötajate, omanike, meid ümbritseva kogukonna kui keskkonna suhtes. Sellise organisatsioonikultuuri ehitamine on Annika kindel veendumus – me ei saa oma klientidele soovitada väärtusmaailma, mida ise ei esinda. Ühtlasi näeb Annika alati ühenduskohti, kus üks või teine teema ning selle eestkõnelejaks olemine ühiskonnas aitab kaasa ka ettevõtte ärile. Nii on Milttoni bränd ennekõike tänu tema aktiivsele osalusele vastutustundlikkuse valdkonna eestkõneleja ja aktiivse poliitikakommentaatorina nähtav ja paljudele tuttav.
    Ühiskondlik ja vabatahtlik tegevus – 2015. aastal asutas ta koos Friedrich Naumanni Fondi ja Euroopa Demokraatide ja Liberaalide Liiduga rahvusvahelise akadeemia European Women's Academy of Political Leadership and Campaigning, mis alates aastast 2020 kannab nime The Alliance of Her. Selle võrgustiku kaudu on Annika olnud koolitajaks ja mentoriks kümnetele naispoliitikutele üle Euroopa. Alates aastast 2021. on Annika osalenud poliitikavaatlejana KUKU raadio päevakajalises poliitikasaates “Poliitikaguru”. Poliitikavaatlejana on ta kommenteerinud nii 2023. aasta parlamendivalimisi Eestis kui ka hilisemaid sündmusi Eesti poliitikas, aga ka 2024. aasta presidendivalimisi Soomes. Annika on aastate jooksul toetanud nõu ja abiga mittetulundusühingut Vastutustundliku Ettevõtluse Foorum, mille juhatuse liige ta on ka täna. Lisaks kuulub Annika Eesti Ameerika Kaubanduskoja juhatusse ja on Vabaühenduste Liidu nõukogu liige.
    Argo Kiltsmann, Bigbanki juhatuse liige ja finantsjuht
    - Argo on küll finantsinimene ja armastab numbreid, kuid samas on ta ka inimeste inimene. Ta oskab visata nalja, olla toetav ja samas jälgida, et kõik oleks nii, nagu numbrid ütlevad. Emori tulemused kinnitavad, et ta on juhina väga hinnatud. On olnud ka parima finantsjuhi nominent eelmisel aastal. Üks tagasiside rahulolu uuringust: "Minu juht on üks parimaid, kes mul minu karjääri jooksul olnud on."
    Argo Virkebau, Delfi Meedia tegevjuht
    - Argo juhib organisatsiooni avatult, kindlameelselt ja arvestab õiglaselt oma töötajatega. Delfi Meedia AS on tema poolt edukalt juhitud ka läbi raskete kriiside. Argo vaatab laiemat pilti, mitte ei keskendu ainult rahalistele eesmärkide, ning oskab inimesi kaasa tõmmata muudatustele. Delfi Meedia missiooniks on teenida demokraatiat. Argo on oluline inimene selles lülis. Tema tegevused on suunatud sellele, et ajakirjanikud saaksid oma tööd teha, et sõnavabadus Eestis oleks kaitstud. Ta on aktiivne Eesti Meediaettevõtete Liidus, Eesti E-kaubanduse Liidus, EstBanis jne. Ta seisab ka selle eest, et valdkond muutuks kestlikumaks. Rohepööre meediasektoris on oluline, aga ESG poole pealt on eriti tähtsad sotsiaalne pool ning eetiline valitsemine. Argo on pälvinud aastal 2017 ka Tallinna Direktorite Klubi poolt väljaantava tunnustuse "Noor juht 2017".
    Asko Pukk, Green IT tegevjuht
    - Asko Pukk on kogenud juht, kes suudab muudatusi algatada ja juhtida nii, et ettevõte areneb, meeskond areneb ja kliendid on rahul. Ta ei lepi keskpärasusega, vaid samm-sammult saab koos meeskonnaga ka kõige keerulisematest probleemidest jagu.
    Ats Albre, Nortali tegevjuht
    Ats AlbreFoto: Andras Kralla
    Konkursile esitatud 10 korral
    - Ats suutis Nortali Eesti üksuses eelmisel aastal ületada kõiki seatud eesmärke – seda äärmiselt keerulises majanduslikus keskkonnas. Ats on kaasav, hooliv, kaasaegne juht!
    - Atsil on erakordne oskus ehitada enda ümber väga tugev tiim, kus inimesed saavad kasvada ning näidata oma tugevusi.
    - Ats on dünaamiline, tänapäeva juht – ta on samal ajal mänguliselt kaasav ja metsloomalikult kiiresti otsustav. Tema ja tema koos hoitud tiimi tõttu ongi Nortal Eesti nii edukas.
    - Ats Albre on suurepärane juht nii Nortalis kui ITLi presidendi rollis, andes seeläbi suure panuse Eesti digiriigi arengusse.
    - Eeskujulik, noor ja tegus juht, kes tõesti tahab nii Eesti riiki toetada kui ka e-riigi edulugusid jätkuvalt viia uutesse kõrgustesse. Tema pühendumus ja visioon on selgelt märgatavad, juhtides meeskonda suurepärase professionaalsuse ning inspireeriva entusiasmiga. Tema juhtimisel on meil usaldusväärne liider, kes mitte ainult ei suuna projekte edukalt, vaid ka innustab meeskonda saavutama parimaid tulemusi. Jätkugu tema tugevust ja innukust, sest tema eestvedamisel oleme kindlad, et seisame silmitsi veelgi suuremate saavutustega.
    - Ats on väga hästi üles ehitanud super hästi töötava meeskonna, oskuslikult balansseerides kliendi ja töötaja vaatenurki.
    - Ats on Nortali tulemused hoidnud väga heal tasemel vaatamata viimaste aastate majanduse tormilainetele, suutnud äri kasvatada ja kõrgetele nõudmistele vastata. Samal ajal on ta väga heas kontaktis töötajatega, ta ei ole kõrge ja kauge juht, vaid päriselt ka kolleeg, keda lõunale kutsuda või kellega köögis nalja visata (isegi kelle üle nalja visata). Ta on lisaks ka Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu president ning panustab Eesti e-riigi arendamisse ning selle kuvandi hoidmisesse maailmas.
    - Ats on suurepäraste juhiomadustega inimene – kaasav, rahulik, hea huumorisoonega. Tal on alati oma inimeste jaoks aega. Ats suudab hoida ettevõtte edukana ka keerulistes oludes. Ta on karismaatiline ja äge inimene, kes on suurepärane näide majasisese kasvamise eduloost.
    - Ta on noor, silmapaistev ja karismaatiline juht, kes on näidanud ennast nii tugeva äri- kui ka inimeste juhina. Ta võtab aktiivselt sõna meedias ning on üks sektori eestkõnelejatest.
    - Ats on juht, kes on inimestele väga lähedal ja samas suudab hoida ettevõttes suurt pilti. Ka kõige raskemad ja keerulisemad teemad lahendada läbi kerguse, tasakaalu ja huumori. Temas on kombineeritud nii tugev äri kasvataja kui hea kultuuri looja.
    Birgit Lao, Terviseameti peadirekor
    - Birgit on suurepärane ja inimlik juht, kes sisenes keerulisse olukorda, ametisse, mis oli pidevas muutuses ja avaliku tähelepanu ja surve all. Töötajad olid paljud vahetunud, sh viimase 3 aasta jooksul näinud kahte peadirektorit ja mitut keskastme juhti. COVIDi kriisist välja tulemine oli alles poolel teel ning seega muude teenuste arvel tuli endiselt veel panustada tervisekriisi ja ka lisanduvasse Ukraina sõjapõgenike kriisi.
    Birgit tuli valdkonnavälise juhina, kellel ei ole tervishoiualast haridust ega ka selles sektoris töötamise kogemust, ja sisenes sellesse maailma n-ö üldjuhina. Ta suutis selle kahe aastaga teha ära väga palju, kuid ennekõike tuua amet kriisist terviklikult välja ja mitte lihtsalt hoida ja tagada meeskondades töörahu, vaid ka ameti struktuure ümber kohandades viia ameti pädevus järgmisele tasemele. Terviseamet töötab nüüdseks tõhusamalt, sujuvamalt ning eesmärgipäraselt. Amet on tänaseks tõsiseltvõetav nii poliitikakujundamisel kui ka partneritega võrdväärselt ühe laua taga panustades – nii rahva tervise tagamisse ja arendamisse kui ka tervishoiu valmisolekusse.
    Birgiti juhtimisel on kasvanud nii personali heaolu, pakkudes konkurentsivõimelist töötasu ja vähendades läbi selle töötajate lahkumist, aga samal ajal kaasates ka uusi vajalikke eksperte. Sihi- ja tulemuspõhiselt juhtides ei ole ta kaotanud oma inimlikku suhtumist kolleegidesse ja partnersuhted on paremad kui kunagi varem. Leian, et Birgit on tippjuhina eeskujuks teistele nii kasvavatele kui ka juba kogenud juhtidele. Ta on igati vääriline aasta juhi tiitlit.
    Christer Haimi, CH Konsultatsioonide juhatuse liige ja tegevjuht
    - Christer Haimi asutas CHK 2006. aastal, alustades üksi, ja tänaseks on organisatsioonist kasvanud Eesti raamatupidamise turul arvestatav ettevõte. Christeri jaoks on oluline kliendi rahulolu, töötajate töörõõm ja panustamine ühiskonda. CH Konsultatsioonid OÜ on aastaid panustanud sporti – täna on kehtivad sponsorlepingud korvpalliklubiga Rock ja TÜ naiste korvpalliklubiga. Pikki aastaid oleme toetanud Saskia Alusalut.
    Christer Haimi ei panusta mitte ainult oma innovatiivse raamatupidamise ettevõtmisse, vaid on aastaid andnud oma panuse Eesti Raamatupidajate Koja tegevusse. Viimasel hooajal oli ta nii juhatuses kui nõukojas ja lõi aktiivselt töögruppides kaasa. Viimane raamatupidajate maailma mõjutav projekt – tase 7 eksam. Christeri sõnavarasse kuuluvad mõisted mitmekesisus ja kestlikkus. Christeri juhtida on 45-liikmeline naiskollektiiv, kes paikneb Eestis Tartus ja Tallinnas ning Soomes Vantaas. Igas büroos on ta oodatud ning temaga arutelud raamatupidamisest või maksuarvestusest on innustavad. Christer on lahendustele orienteeritud. Töötajate arvates on Christer väga kompetentne, töökas ja usaldusväärne. Samuti innovaatiline, alati mitu aastat ideedega eespool. Eriti innustub tehnoloogilistest lahendustest. Suure empaatiaga, tahab, et kõigil oleks hea olla, katkised suhted töötajate vahel teevad suurt muret. Väärtustab töökeskkonda – kõik bürood on uutes kaasaegsetes ruumides.
    Diana Timberg, Hotell Lydia tegevjuht
    - Diana arvestab alati kõikidega.
    Doris Põld, Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu tegevjuht
    - Juhitava ettevõtte/organisatsiooni pikaajalised head tulemused. Doris Põld tuli IT-ettevõtjate esindusliitu tööle 1,5aastase lepinguga, tänaseks on ta nii Eesti IKT klastrit kui ka ITLi aidanud suuremaks kasvatada 14 aastat. 2021. aastal liidu tegevjuhi vahetusega võttis selle töö sujuvalt üle seni klastrit juhtinud Doris. Liidu liikmed said olla kindlad, et uues rollis tagab ta liidu stabiilse toimimise, sest ettevõtete ühiste huvide eest seismisel on Dorisel pikaajalised kogemused. Liidu jätkusuutlikkus, hea maine ja sektori ettevõtete edukus on tema prioriteediks. Näiteks nimetati eelmisel aastal ITLi aktiivseimaks avaliku sektoriga lobikohtujaks.
    Liidu haare tegevusvaldkondade osas on kasvanud. Liitu tulles asus Doris äsja loodud IKT klastrit, liidu äriarenduse üksust üles ehitama. Tänaseks on Eesti IKT klaster saanud pärast põhjalikku hindamist rahvusvahelise kuldmärgise. See näitab, et välja on arendatud koostöövõrgustik, millega oleme maailma parimate klastrite seas. Seeläbi oleme paremini nähtavad ning meil on suurem võimalus rahvusvahelistes ühisprojektides kaasa lüüa. Doris mõtlebki suurelt, otsib võimalusi Eesti ettevõtetel arenemiseks. Lisaks liidusisese klastri ülesehitamisele on Doris jaganud oma teadmisi ja kogemusi ka Gruusia IKT klastri loomisel, kontaktid ja koostöö jätkuvad tänini.
    Dorisele on loomuomane aidata kaasa igal moel. Liidus on paljudest ideedest jõutud tegudeni. Lisaks ettevõtete toetamisele on tema huvi tagasi anda ka ühiskonnale – meie sektoris on proaktiivselt tegutsedes koostatud soovitusi, nõuandeid ja häid tavasid teistele sektoritele, et neilgi digiteemadega kokku puutudes lihtsam oleks. Doris näeb, et meie sektor saab Eesti majandust toetada. Sest IT on kõikjal!
    Doris on lisaks IKT-sektorile ka Eestit suuremaks teinud. Ta on ise ka väljapool Eestit tuntud, on näiteks Smart Africa Liidu aktiivne koostööpartner digiarengukoostöö osas. Samuti valiti 2022. aastal Doris ITLi katusorganisatsiooni DigitalEurope juhatusse, kus ta saab veelgi paremini Eesti IKT-sektori eest seista. Dorise tegusid on märganud ka teised, 2023 lõpus sai ta välisministeeriumi III klassi teeneteristi tulemusrikka tegevuse eest Eestile olulise rahvusvahelise koostöö edendamisel. Tunnustamisel toodi esile tema tööd digiühiskonna innovatsiooni viimise eest maailma.
    Aga kõige tähtsamad on talle inimesed, eriti oma meeskond ja liidu liikmed. Oma meeskonnale pakub ta tegutsemiseks sobivat tegutsemiskeskkonda, ta loob sobilikud tingimused igaks ettevõtmiseks, mis seda väärib. Kuna ta ise on nii inspireeriv, et laiendab kogu aeg oma piire, siis tulevad teisedki järele. Lisaks on ta imetlusväärselt hästi kõigega kursis, sest ta suhtleb aktiivselt lisaks ettevõtjatele ka teiste erialaliitude inimestega. Ta oskab päriselt kuulata! Tänu sellele oskab ta suunata õigeid inimesi omavahel koostööd tegema, tõhusus ja dubleerimise vältimine on talle samuti olulised. Ta panustab ka iseenda arengusse, et olla kursis valdkonna viimaste trendidega, samuti on ta panustanud uute, Eesti seisukohast oluliste fookusteemade õppekavade väljatöötamisse.
    Juhi eetilisus ja vastutustundlikkus. Liidu juhtimisel ja otsusprotsessides on Doris alati käitunud õiglaselt, avatult ja vastutustundlikult, olles eeskujuks nii oma meeskonnaliikmetele kui ka kõikidele partneritele. Tema otsused on kooskõlas liidu väärtustega, hõlmavad laiemat sotsiaalset ja keskkonnalast mõju ning ta on alati võtnud vastuse oma otsuste ja tegevuste eest ka juhul, kui midagi läheb valesti. Meil ITLis ei otsita süüdlasi, vaid lahendusi. Ta on alati toeks meeskonnaliikmete selja taga. Doris ei ole konfliktne. Liidu tegevmeeskonna sisekliima on väga hea.
    Juhi panus Eestis lisaks enda vastutada olevale organisatsioonile. Doris on ühiskondlikult aktiivne inimene, lisaks kohalikus kogukonnas panustamisele – Maarjamäe Seltsis ja kooli hoolekogus – jagab ta meelsasti oma teadmisi ka noortele. Ta on aastaid olnud koolitaja ning praegugi õpetab noori Eesti Ettevõtluskõrgkoolis Mainor.
    Kollektiivi tagasiside juhile. Oleme toonud ära Dorisega pikemalt koos töötanud tegevmeeskonna kolleegide ja juhatuse liikmete hinnanguid.
    Kolleeg 1: Dorisele kuulub mitmeid meil juba parooliks muutunud hüüatusi: Oma konnad tuleb igaühel ise ära süüa! – viidates vastutusele, sest keegi sinu tööd ära ei tee. Kui pole lõbus, siis ma ei mängi! – ehk see vahelduv ja põnev elu liidus hoiab kõiki meeskonnas töötamas.
    Kolleeg 2: Dorise juhitavas meeskonnas on hea töötada, sest Doris usaldab oma töötajaid ja laseb neil tegutseda. Samal ajal on ta alati olemas, kui kellelgi on vaja nõu pidada. Dorise moto on koostöö ja seda peab ta silmas nii meeskonnas, liidu liikmete seas kui ka väliste partneritega suheldes. Meie organisatsiooni juhina on ta selle poolest superäge, et suudab olla kõneisikuks kõigil meie teemadel – ja neid on palju ning need on keerulised. Seejuures usaldab ta meeskonnast tulnud sisendeid ja otsuseid ning suudab neid oma teadmist ja kogemust juurde pannes alati esitada ning kaitsta.
    Kolleeg 3: Doris on juht, kes suudab luua meeskonnas tõelise ühtsustunde ja lihtsalt oma olekuga välistada intriigide tekke seal. Ta suudab luua hea sideme oma meeskonnaliikmetega ning pakkuda neile üheaegselt piisavalt vabadust ning hoitud ja turvalist tunnet, samuti saab ta aru meeskonnaliikmete vajadustest ja tunnetest ning oskab neile õigel hetkel toetust ja mõistmist pakkuda. Ta oskab hästi luua meeskonnatööd toetava keskkonna, kus iga meeskonnaliige saab oma panuse anda. Ta on suurepärane suhtleja, kes oskab kuulata, selgitada, motiveerida ja innustada oma meeskonda. Samas on ta alati valmis kuulama meeskonna arvamust, sest ta ei arva, et ise kõike kõige paremini teab. Imetlen seda, kuidas Doris suudab kiirelt ja efektiivselt otsuseid langetada, jääb kriisiolukorras alati rahulikuks ning sõna “ei saa” asemel mõtleb pigem, kuidas saaks. Ta on parim juht, kelle käe all olen kunagi töötanud!
    Juhatuse liige 1: Doris on juht, kes on kaasas ja kohal, ta kuulab ning kommunikeerib hästi. Ta on motiveeriv inimene, alati lahendustele ja koostööle suunatud. See polegi nii tavaline.
    Juhatuse liige 2: Tema kohta saab öelda, et ta on kaasav kokkukoordineerija! Ettevõtjana on hästi meeldiv näha ja tunda seda, et Doris julgeb õige asja kaitseks välja astuda. ITL on nähtav ning liidu arvamusega ka arvestatakse.
    Dr Ilmar Kaur, Bariatric Servicesi ülemkirurg, tegevjuht ja omanik
    Konkursile esitatud 5 korral
    - Ta on professionaalne kirurg, kes hoolitseb oma personali eest lugupidamisega !
    - Aasta arst 2012, kindla käega ja suure südamega. Inimeste inimene. Alati positiivne ja naeratav. Mitte ainult kogu kliinikupersonal, vaid ka kõik patsiendid ülistavad, armastavad, kiidavad.
    - Temas kehastuvad kõik hea juhi omadused. Firma on kasvanud iga aastaga patsientuuri poolest tänu meie heale mainele – inimesekesksus ning kõrge professionaalsus oma valdkonnas.Ta on kursis viimaste valdkonda puudutavate teadusuuringutega ning innustab ka oma meeskonda nendega tutvuma. Ta ise on valmis pidevalt arenema oma valdkonnas ning julgustab ja innustab ka oma meeskonda seda tegema. Ilmar Kaur ise innustab avatud suhtlemist ning head õhkkonda. Seda kogevad nii patsiendid kuid ka meie meeskonnaliikmed. Ilmar Kaur koolitab, juhib samuti Eesti Bariaatrilise Kirurgia Seltsi.
    - Eeskujulik ja hooliv nii patsientide kui kollegide suhtes, oma ala spetsialist!
    - See inimene on hästi hooliv oma patsientide ja meeskonna suhtes.
    Eike Tubli-Müür, Decora tegevdirektor
    Pole võimalik lühidalt öelda, miks Eike on parim juht. Eike on juht suure algustähega! Nende pikkade aastate jooksul, mil ta on seda ettevõtet vedanud, on ta suutnud viia selle väga kõrgele. Imetlusväärne on kindlasti Tartu Decora uue kaupluse avamine. Uus kauplus on ka Pärnus ja tulemas on veel. Hoolimata maailmas toimuvast pole raskustele alla vannutud ning ikka jäädud Eesti ettevõtteks.
    Eike oma enesekindlusega ja tuginedes oma suurepärasele meeskonnale, kes on nii ühte hoidvad, saab kõigega hakkama! Ettevõttes on meeskond väga püsiv, töötajatele meeldib see ettevõte ja tugev juht! Eike on juht, keda imetleda ja austada. Julgeks väita, et kui poleks Eiket, poleks Decora täna see, mis ta on praegu. Kiiduväärt on seegi, et Decora toetab noori ja toetab sporti ning on üks FC Elva jalgpalliklubi toetajaid! Tunnustatakse palju meesjuhte, aga kindlasti ei jää Eike neile alla! "… üks kaunilt elatud elu suurimaid saladusi on teha tööd, millel on tähendus, ja saavutada selline meisterlikkuse tase, et inimesed ei suuda sinult pilku pöörata." (Talismanide kirjad)
    Erik Reinhold, Pärnumaa Arenduskeskuse ja Pärnumaa Omavalituste Liidu juht
    - Juhitava ettevõtte/organisatsiooni pikaajalised head tulemused: Erik Reinhold on vedamas Pärnumaa arengut Pärnumaa Omavalitsuste Liidu (POL) juhina, mille eesmärgiks on kohaliku omavalitsuse üldisele arengule kaasa aitamine ning ühistegevuse kaudu maakonna ühtlase, tasakaalustatud ja jätkusuutliku arengu toetamine. Eriku juhtimisel on esmakordselt Pärnumaa Omavalitsuste Liidu liikmeteks kõik maakonna omavalitsused ning koostöiselt viiakse ellu Pärnumaa missiooni „Ühiselt Uue Energiaga“.
    Paralleelselt POLi juhtimisega on Erik juhiks ka Pärnumaa Arenduskeskusele – Pärnumaa omavalitsuste poolt maakonna tasakaalustatud arenguks loodud sihtasutusele, mis kavandab Pärnumaa arengut, arendab ettevõtlust ja ettevõtluskeskkonda, kodanikuühiskonda, edendab rahvatervist ja siseturvalisust, rahvusvahelisi suhteid ning viib ellu maakonnaüleseid projekte. Eriku eestvedamisel on jõudsalt hoogustunud regionaalse innovatsioonisüsteemi areng, on tekkinud tihedad koostöövõrgustikud regionaalarengu ja ettevõtluse ökosüsteemi jaoks oluliste valdkondade ettevõtjate, haridusasutuste, kogukondade ja tugistruktuuridega.
    Erik on edukalt ellu viinud maakondlikke suurprojekte, mis on vajanud probleemide delikaatset lahendamist ja kompromissidele jõudmist, sh regionaalse innovatsioonikeskuse KOBAR käivitamine ja Pärnumaa kodutute loomade varjupaiga renoveerimine. Olles viisikheeliksi mudelil põhineva innovatsioonisüsteemi ning tasakaalustatud regionaalarengu eestkõneleja ja visionäär, on ta valitud ka Tehnopoli Innovatsiooniliidrite Klubisse eesmärgiga lisada sinna regionaalset mõõdet.
    Juhi eetilisus ja vastutustundlikkus: Erik motiveerib, innustab, toetab ja tunnustab enda töötajaid, valides olukorrale ja meeskonnale sobiva juhtimise ja eestvedamise stiili, mis soosib initsiatiivikust ja loovust. Kohandudes meeskonnaga, toetab meeskonna tulemuslikku tegutsemist, loob meeskonnavaimu ning jagab seejuures enda teadmisi ja kogemusi. Erik kaasab kolleege ja teisi partnereid aruteludesse, otsustamisse, peab kinni ühistest reeglitest ja kokkulepitud põhimõtetest. Tegevustesse sekkub kriitilistes olukordades või juhul, kui töötajad tuge vajavad. Erik langetab otsuseid asja- ja ajakohaselt, kartmata võtta mõistlikke riske.
    Juhi panus Eestis lisaks enda vastutada olevale organisatsioonile: Erik on vedamas Pärnumaa arengut Pärnumaa Omavalitsuste Liidu ja Pärnumaa Arenduskeskuse juhina. Lisaks on ta tegev TÜ Pärnu kolledži nõukogus, Kaitseliidu vanematekogus, Paikuse Lions Clubis, Pärnu Puhkpillimängijate Seltsis Saxon, Kaitseliidu rokibändis „Mustad kolonelid“, naturaalset bluusi ja funki viljelevas bändis Multifunk, Pärnu Bluusiklubi bändis ning üheloobändis Rüsijää. Kõige selle kõrval veab ta ka enda ettevõtet OÜ Tööõnne Agentuur. Erik on teeninud 25 aastat Eesti kaitsejõududes, peaasjalikult erinevate allüksuste juhi ja juhtide koolitajana. Ta on lõpetanud Šveitsi Föderaalse Tehnikakõrgkooli sõjakolledži sõjaväepedagoogika erialal. Lisaks õppinud juhtimist, eri juhtimisvaldkondade integratsiooni ja strateegiakavandamist Saksamaal, Soomes, Taanis ja USAs. Erik on osalenud nii juhi kui konsultandina ka äri- ja mittetulundussektori ettevõtmiste arendamisel.
    Kollektiivi tagasiside juhile: Erik on juhina eeskujuks oma meeskonnale, samuti teistele arenduskeskustele üle terve Eesti. Mitmeid aastaid järjest on ta üle-eestilises rahuolu-uuringus püsinud arenduskeskuste juhtide hulgas esikohal, mis omakorda on toonud teised juhid tema juurde enda teadmisi ja oskusi täiendama. Erik on esile tõstnud töötajate tööõnne mõiste, väärtustades ise kollektiivi tööõnne ja loominguvabadust. Asutuse juht suhtleb peaaegu igapäevaselt oma töötajatega silmast silma, liikudes ühest kabinetist teise ja olles ise vestluse algatajaks. Meeskonnavaimu kraadivad vestlused toimuvad vabas õhkkonnas ning puudutavad igapäevaseid tegemisi, muresid ja rõõme. Selline suhtlusviis tekitab üksteise vastu usaldust ning annab töötajatele tunde, et nende tegemiste vastu tuntakse huvi ja neist hoolitakse. See omakorda tõstab töötajate motivatsiooni ning heaolu ja aitab neil paremini raskustega toime tulla.
    Erkki Torn, MyFitnessi juhatuse esimees
    - Viib spordiklubide taseme uuele kõrgusele!
    Erko Tamuri, BCS Itera tegevjuht
    - Ettevõte tulemused on viimasel kümnendil pea iga aasta kasvanud 15–25%, kogu tegevusaja jooksul koondamata ühtegi inimest, seda ka COVID kriisiaastatel. Ettevõte on aastaid panustanud ja investeerinud töötajate arengusse ning heaolusse.
    Vähem oluline pole ka ettevõttes väärtuste (meeskonnatöö, pühendumine, professionaalsus, elluviimine) hoidmine ja kaasav juhtimine, kus igal töötajal on võimalik panustada ja osaleda. BCS Itera on lähtunud inimese võimetest ning talendist ja selle tulemusel roteerinud inimeste positsioone nende võimete põhiselt. Erko on ka olnud olulises rollis, et arendada koostööd (tootearendus, alaliidud jne) konkurentidega (Oixio, Fuijtsu Estonia jne) ning panustanud aktiivselt ka ITLi tegemistesse.
    Lisaks on BCS Itera investeerinud märkimisväärselt turu harimisse läbi erinevate kanalite, sh andnud 15 aastat välja juhtidele suunatud tehnoloogia ajakirja Äri IT, korraldanud hulgaliselt vebinare ja konverentse. Mis ehk kõige olulisem, on Erko ausus ja väärikus nii töötajate ja klientide ees, kus sõltumata olukorrast peab oma lubadustest (ka kirjutamata) kinni pidama, olema lõpuni eetiline, aus ja väärikas.
    Guido Pärnits, Ülemiste Centeri juhatuse liige ja direktor
    - Suurepärane ja tulevikku vaatav juht.
    Holger Haljand, Telia Eesti juhatuse esimees
    Konkursile esitatud 2 korral
    - Imetlusväärne motiveerimis- ja inspireerimisvõime oma alluvate ja koostööpartnerite puhul. Uskumatult empaatiline ja hea kuulaja.
    - Holger on juhina nii inimlik ning toetav, tõeline eeskuju!
    Igor Rõtov, Äripäeva peadirektor
    Väga pikalt firmajuhi ametis püsinud juht, kelle kogu ametiaja jooksul on ettevõte näidanud stabiilselt tugevat sooritust. Igor on oma juhtimisfilosoofia suunanud meeskonna loomisele ja arendamisele. Annab lähematele kolleegidele suure tegevus- ja otsustusvabaduse, kuid on sealjuures nõudlik vastutuse arengu ja elluviimise osas.
    Ta on väga hinnatud kolleeg ka Bonnieri grupi tippjuhtide kogukonnas, ta on juht, kelle arvamust kuulatakse ja võetakse tõsiselt. Äripäev on grupi sees kujunenud kunagisest tublist Skandinaavia kogemuse kopeerijast ise eeskujuks ja kopeeritavaks tänasel päeval. Juht, kes saab aru, et organisatsiooni äriliste eesmärkide saavutamiseks tuleb seada inimesed esikohale. Ta on kujundanud Äripäevast ettevõtte, mis suudab kiiresti kohaneda väliste mõjuteguritega, ning tajub suurepäraselt, kui oluline on olla eesrindlik kestlikkuse valdkonnas, et olla sellega teistele ettevõtetele suunanäitajaks. Juht, kelle arvamusse suhtutakse austuse ja lugupidamisega!
    Indrek Ojamaa, Lasita Maja tegevjuht
    - Indrek Ojamaa on kindlasti Eesti parim juht mitmel põhjusel. Tema analüütiline lähenemine äriprobleemidele on ületamatu, võimaldades tal näha läbi keeruliste olukordade ja leida strateegiliselt tugevaid lahendusi. Lisaks on ta jätkusuutlike vaadetega, mis tähendab, et ta ei mõtle mitte ainult lühiajalistele võitudele, vaid jätkusuutlikule arengule, mis tagab ettevõtte püsimise ka tulevikus. Tema juhtimisstiil ja visioon on inspireerivad ning tema panus Eesti ärikeskkonda on märkimisväärne.
    Indrek Soom, Initiative Eesti tegevjuht
    - Indrek on 13aastaga kasvatanud mõne töötajaga firmast 40+ meeskonnaliikmega ettevõtte, kuhu soovitakse väga tööle tulla ja kus kaadrivoolavus on olematu, kuna ta seisab oma töötajate eest, on kindla käega, kuid äärmiselt inimliku suhtumisega ülemus, kelle poole julgevad kõik meeskonnaliikmed igapäevaselt pöörduda. Ta on suutnud luua ka suuremas meeskonnas väga ägeda, sõbraliku ning kõiki liikmeid ühendava õhkkonna. Tema juhitud ettevõttes eelistatakse kodukontori asemel kohal käia, kõik on motiveeritud tööd tegema ka keskmiselt vabamas töögraafikus ning kõrvaltvaatajad/külalised kiidavad alati, kui mõnus õhkkond meie Initiative kontoris on. Indrek panustab isiklikult ja läbi ettevõtte palju heategevusse, toetades Pelgulinna sünnitusmaja, Colonna heategevuskampaaniaid ning ettevõtte jõulukinkidena on juba aastaid tehtud annetus mõnele heategevusorganisatsioonile. Indrek on parim juht!
    Ivo Suursoo, OIXIO grupi juhatuse esimees
    Ivo SuursooFoto: Raul Mee
    Konkursile esitatud 2 korral
    - Ivol on visioon ja missioon, mis ületab OIXIO grupi raame ja need panustavad eelkõige Eesti jätkuvat õitsengut silmas pidades. Käesolevast aastast viib Ivo oma visooni ellu juba laiemalt lähiriikides ja EUs. Tema pühendumus, järjekindlus ja sageli ka kannatlikkus endaga kaasas hoida edu toetavat meeskonda on imetlusväärne. Mehel on pikk plaan!
    - Eesti ettevõtlusmaastikul 30 aasta jooksul loonud digitaliseerimise valdkonnas Baltikumi suurima Eesti kapitalil põhineva IT-lahenduste grupi. Lisaks leiab Ivo aega ja inspiratsiooni kaasa mõelda Eesti majanduse laiema visiooni kujundamisel (näiteks 2% klubi alustamine, Innovatsioonitrepi töögrupi juht jne). Juht, kes oma töötajaid inspireerib ja tunnustab ning omab selget tuleviku visiooni.
    Jaan Marjundi, Harju Tarbijate Ühistu juhatuse esimees
    - Töökas, kohusetundlik, tark, hoiab töötajaid ja motiveerib neid.
    Jaanus Vihand, A. Le Coqi tegevjuht
    - Ta on olnud siin 1,5 aastat, kuid juba on suutnud teha häid muudatusi. Tahab töötajatelt pidevat tagasisidet, mida saaks paremini, kuulab neid. Väga rahvainimene. Kord kuus teeb töötajatele ülevaate, mis on tehtud, mis on plaanis, et kõik tunneksid end kaasatult. Soe ja sõbralik inimene. Tema eestvedamisel tehakse jooke järjest tervislikumaks.
    Joel Timm, MyDello OÜ juhatuse liige
    - Joel on logistikasektoris väga hinnatud juht, nii koostööpartnerite poolt kui ka meeskonna poolt. Joel on eeskujuks oma suhtumise, hoiakute ja väärtuste poolest. Lisaks igapäevatööle, inimeste juhtimisele, käib ta ka koolides logistika valdkonnast rääkimas.
    Jonas Olavi Heinonen, Boomerang Logistic Groupi tegevjuht
    - Kauge visiooniga, hea äritunnetusega, meeskonda toetav juht.
    Jonna Pechter, Bigbanki Eesti äriüksuse juht
    Jonna PechterFoto: Andras Kralla
    Konkursile esitatud 3 korral
    - Rahulolu-uuringus hindavad töötajad Jonnat väga kõrgelt nii otsese juhi kui ka äriüksuse juhina. Lisaks on öeldud, et ta on toeks rasketel aegadel ja samas suudab tekitada motivatsiooni koos pingutada. Ta elab Bigbanki väärtusi.
    Teeb asju lihtsaks, on tulemustele orienteeritud, toetab teiste arengut ja arendab ennast pidevalt, hoolib ja julgustab. Lisaks leiab ta alati aega olla ettevõtte brändisaadik, käies koolides rahatarkust levitamas, võttes osa naisjuhtide paneelidest ning esinedes konverentsidel ja ülikoolides. Teda on mitu korda ka maja sees Ambassoriks valitud, kuid ta loobub sellest tiitlist, öeldes, et see käib tema rolliga kaasas. Ta on alati avatud võtma vastu töövarje.
    Lisaks panustab ta kooli juhtkondade arendamisesse, toetades strateegia loomisel kui kutsudes külla ja jagades juhtimistööriistu ja praktikaid. Jonna on inimesena vahetu, siiras ja innustav. Juba tema kõnestiil on toetav, inspireeriv ning lisaks säravad silmad alati. Kui on vaja, on ta mis iganes hetkel valmis rääkima Bigbankist või meie toodetest nii teles, sotsiaalmeedias kui raadios. Jonnat lühidalt kirjeldada on pea võimatu ... ta teeb palju ja jõuab palju nii maja sees kui väljas.
    Kõik, kes temaga on kokku puutunud, kindlasti mäletavad teda. Ta pingutab ise 110%ga ja toetab, et ka teised annaksid endast alati maksimumi. Ta innustub erinevatest uutest mõtetest ning on valmis neid agiilselt katsetama ja ellu viima. Oma töös kasutab ta Lean ja 4dx-tööriistu osavalt. Talle meeldib esitada väljakutseid nii endale kui teistele, kuid ta naudib argumenteerimist, et jõuda parima lahenduseni.
    Bigbanki strateegiasse on kirjutad, et "meie töötajad tunneksid, et just Bigbankis on tema parim juht!". Jonna pingutab, et see parim olla, ja teeb kõik selleks, et tema tiimis olevad juhid saaksid samuti seda tiitlit kanda töötajatelt tuleva tagasiside põhjal. Lisaks vaevab Jonna praegu pead, kuidas töötaja wellbeing toetab teda oma töös tulemuste saavutamisel ning kuidas juht saab tagada selle, et iga töötaja tunneks end tööl hästi.
    Oleme algatanud töötajatele heaoluprogrammi, kus anname tööriistad, kuidas iga inimene saaks end igapäevaselt paremini tunda ning seeläbi ka olla edukas oma töös. Täna võime öelda, et Jonna on üks meie parimaid juhte, nüüd on õige aega öelda seda ka majast välja. Kui külastate Bigbank Eesti FB lehte, siis võite näha Jonnat päriselt õhinaga oma teadmisi jagamast, tunnetate tema energiat ja näete säravaid silmi.
    - Toetus, oskab suunata, kuulata ja kuulda.
    - Jonna on julge ja tal on muljetavaldav kogemus. Tema panus juhina ja kõrgete äritulemuste saavutamise oskus viib tiimid eesmärkide saavutamiseni. Jonna on suurepärane eeskuju.
    Joona Saluveer, Brink’s Baltikumi tegevjuht
    - Joona on laia silmaringiga, hea huumorimeelega organisatsiooni läbi riikide ühendav juht. Ta on oma meeskonnaga samal tasemel, üks meeskonnaliige ja lähedal igale töötajale igal tasandil. Ta valdab kõiki Baltikumi keeli, mis teeb temaga suhtlemise kergeks ning tema igakuine töötajate kuukiri on alati aus ja lihtne. Olles läbinud Ironmani seitse korda, on ta kõrgete sihtidega ning järjepidev saavutaja, kes seab tugevaid eesmärke nii endale kui kogu meeskonnale, et neid koos saavutada ja olla ise selleks hea eeskuju ja innustaja. Ta on toonud Baltikumi sularahaäri tugevate tulemuste juurde kõigest paari aastaga, mis on praegusel ajal olnud väga keeruline. Ta on juht, kelle meeskonnas tahad töötada, ja kui teed ka lahku lähevad, siis tagasi tulla.
    Kaarel Ots, Nasdaq Tallinna börsi juht
    Kaarel OtsFoto: Andras Kralla
    Esiteks, tema juhtimise ajal on Eesti investorkond tohutult kasvanud (ligemale 20 000 Tallinna börsil kaubeldava väärtpaberiga Eesti residendi väärtpaberikontost on praeguseks saanud enam kui 110 000 kontot). Mõistagi on investorkonna kasvamisel teisi väga olulisi põhjusi, kuid börsi lihtsaks tegemine, n-ö tavainimese keeles rääkimine ja energiline, ambitsioonikas ja enesekindel tegutsemine börsi ja investeerimise populariseerimisel on olnud Kaarli viimase 8 aasta suur töö.
    Teiseks, kuigi Kaarli juhitav ettevõte ei ole finantsnäitajatelt ega töötajate arvult suurettevõte, on ta nüüdseks asunud kogu Baltikumi börsiäri juhiks, mis näitab Nasdaqi kui globaalse ettevõtte usku tema seni tehtud heasse töösse ja tema võimesse seda teha praegu juba suurema organisatsiooni juhina.
    Kolmandaks, Kaarel on sõnakas arvaja ka börsivälistel teemadel, seda nii avalikus ruumis kui ka paljudel väiksematel lavalaudadel üle Eesti (neid esinemisi tuleb praegu ette juba vaat et iga nädal). Temaga võib nõustuda või mitte, aga oma argumenteeritud arvamus on tal mitmetel ühiskondlikult tähtsatel teemadel.
    Kadi Pärnits, Mainor ASi juht
    Kadi Pärnits on Mainor ASi juht alates 2016. aastast. Mainori kontserni kuuluvad mitmed nimekad ettevõtted, nende hulgas Mainor Ülemiste, Eesti Ettevõtluskõrgkool Mainor, Tallinna Rahvusvaheline Kool, Dvigatel Energeetika jt. Enamiku nende ettevõtete mitte üksnes geograafiline asukoht, vaid kontseptuaalne ühine nimetaja on Ülemiste City, Baltimaade suurim ärilinnak, mis on tänaseks tööjõumaksude poolest Eesti kolmas majanduslinn Tallinna ja Tartu järel.
    Kui Kadi Mainorit juhtima asus, ei tulnud ta pelgalt järgmist ambitsioonikat rolli täitma, vaid võttis üle oma äia Ülo Pärnitsa elutöö. Sedavõrd suure visionääri elutöö jätkamine on suur vastutus, mida Kadi selge sihiga ja tulemuslikult jätkanud on. Mõistagi Pärnitsate perekonna teiste liikmete kaasabil ja osalusel. Kadi eestvedamisel ei ole Ülemiste City pelgalt ärikinnisvara-, vaid läbimõeldud keskkonna ning targa linna arendaja.
    Mainori kontsern on olnud vaatamata heitlikele aegadele majanduses edukas. Kui kinnisvaraarendajad seisid paar aastat tagasi silmitsi erakordselt keerulise olukorraga, võttis Mainori kontsern Kadi juhtimisel vastu julgeid otsuseid ning Ülemiste City arendus ei jäänud seisma. Vastupidi – alustati uute hoonete ehitusega ning linnakus pakutavate teenuste hulk kasvas märkimisväärselt. Seda ilmestavad ka numbrid – Mainor ASi konsolideeritud müügitulu on alates 2020. aastast kasvanud ligi 30%.
    Kõige krooniks vääriks Kadi 2024. aasta parima juhi tiitlit seetõttu, et märtsis 2024 jõudis lõpule kohalikku turgu positiivses mõttes raputanud suurtehing, millega ostis Mainor Ülemiste välja Technopolis Ülemistele kuulunud osaluse linnakus ning sai taas Ülemiste City ainuarendajaks. Loomulikult nõudis sedavõrd suur tehing keerulisi juhtimisotsuseid ning riske.
    Sedavõrd mitmetahulist targa linna kontseptsiooni arendades ja juhtides tulevad suurepäraselt välja need omadused, mille pärast Kadi parima juhti tiitlit väärib – ta on juht, kes juhib väärtuspõhiselt ning paljudel juhtudel on talle kasumireast Excelis olulisem see, millist väärtust loob linnak siinsele kogukonnale, Tallinna linnale ja Eesti riigile. Kadi seisab hea ka selle eest, et Eesti oleks atraktiivne paik välistalentidele ning on üks Eesti Rahvusvahelise Maja idee autoreid.
    Majandustulemustest enam väärib aga esile tõstmist see, kuidas Kadi oma tiimi ja inimesi märkab ja tunnustab. Olgugi et tegemist on nõudliku juhiga, on tal imeline oskus panna inimesed oma mugavustsoonist välja astuma, koostööd tegema ning võtma ette projekte, milleks inimestel ehk esialgu piisavalt oskusi, kogemusi või julgust pole. Õnnestumiste korral pole ta tänuga kitsi. Ta soovib oma meeskonna liikmeid esile tõsta, neid tunnustada ja arendada ning tema silmis on au sees pidev enesetäiendamine, õppimine ja oma kogemuste teistega jagamine.
    Kadi ei paiguta end ülejäänud meeskonnast kõrgemale – vastupidi, ta on alati olemas ja valmis nõu ning jõuga abistama. Ei ole liialdus, kui öelda, et Kadi on naine, kes muudab maailma. Ikka paremaks ja targemaks.
    Kadrian Jaagund-Ratasepp, Lindströmi Baltikumi asepresident ja Eesti tegevjuht
    Konkursile esitatud 4 korral
    - Juhina hooliv ja märkav ning alati olemas. Oskab kasutada erinevaid juhtimisstiile ning mõjutada inimesi enda ümber. Oma juhtimispõhimõttena tegutseb tihti selliselt, et annab oma tiimiliikmetele natuke suuremad "kingad", kuhu mahtuda, ja toetab igati sinna kasvamist. Eesti Lindströmi käivet ja suurust kasvatanud enda juhtimise ajal mitmekordselt. Jätkusuutlikkuse teemadel suuna näitaja ka väljaspool ettevõtet ning eeskujuks teistele ettevõtetele.
    - Kadriani oskus hoida töötajaid õigel suunal on inspireeriv. Ta mitte ainult ei anna praktilisi soovitusi ja suuniseid, kuidas tööd paremini teha ja ennast paremini esitleda, vaid innustab ka pidevale enesearengule. Tema suunamine julgustab meid alati mõtlema laiemalt ning nägema olukordi mitmekülgselt. See juhtimisstiil mitte ainult ei soodusta professionaalset kasvu, vaid loob ka positiivse ja innustava töökeskkonna, kus iga töötaja saab esile tõsta oma unikaalsed oskused ja anda oma panuse.
    - Head juhti defineerib tema meeskonna kompetentsus – selleks on vaja ausust, suhtlemis- ja kuulamisoskust, mõistmist ning usaldust. Juht suunab oma meeskonda läbi delegeerimise ning annab töötajale võimaluse ise särada ning otsustada – see on inspireeriv. Motiveerib arenema ja õppima (teeb seda pidevalt ka ise), kuid vajadusel julgeb kiiresti ise otsuseid vastu võtta, seejuures võttes ka vastutuse. Hea juht tänab oma meeskonda ning annab tagasisidet. Hea juht on valmis tagasisidet ka vastu võtma. Hea juhiga on kerge teha koostööd ja olla dialoogis. Kadrian vastab ülal toodud kirjeldusele täielikult.
    - She always sets very clear but same time very ambitious targets and gives a strong support to reach those. She provides resources for professional development, motivates, gives are feedback and always celebrates success.
    Kaido Padar, Tallinna Linnatranspordi juhatuse esimees
    - Suure julgustükina avalikus sektoris tegi Kaido Padar konkursid kõikidele juhtkonna liikmete kohtadele, et saada parim meeskond, kes TLTd arendama asuvad.
    Kaido tõi sisse organisatsiooni avatud suhtluse ja käivitas kõikide töötajate jaoks iganädalase infotunnid, et inimesed oleksid arengutega kursis.
    Tema eestvedamisel sai sõnastatud selge siht ettevõttes, et saada teenindusettevõtteks ja teha enda tööd täpselt nii, nagu seda teevad äriettevõtted.
    Tema eestvedamisel on saanud TLT esimest korda elus alates 1888. aastast äristrateegia ning samuti uue missiooni, visiooni ja väärtused.
    Ta on julgenud viia sisse struktuurides muudatusi 2100 inimese seas, et liikuda teenindusettevõtte suunal ning on toetanud kõiki arendus- ja koolitusinitsiatiive.
    Ta pöörab suurt tähelepanu meie keskastme juhtide arendamisele ja juhtimiskultuuri muutmisele kaasaegsemaks.
    Oma avatud suhtlemise, kaasamise ja huumorimeelega on ta isikuna olnud nii palju karismaatiline, et paljud inimesed, kes on kandideerinud erinevatele positsioonidele, on kandideerinud paljuski ka tema isiku pärast.
    Ta julgustab inimesi olema avatud, kasutama kaasaegseid töövõtteid (hübriidtöö, kaugtöö jne).
    Tema energiatase on väga kõrge ja ta suudab nakatada ja oma käitumisega kaasa tõmmata kõik kolleegid. Ja sellega käib kaasas hea huumor.
    Eriti muljetavaldav on see, et ta päriselt hoolib eesliini töötajatest. Ta käib oma vabast ajast remondi- ja koristuspersonaliga suhtlemas, bussijuhtidega suhtlemas ja kuulamas, kuidas neil läheb.
    Tema eestvedamisel on TLT-l saanud valmis ka sõidukijuhtide lõppjaamade kontseptsioon (head töötingimused). See on ajalooline samm.
    Maja on saanud kaasaegsema ilme – kohe-kohe lõpeb remont fuajees, uus koolitusklass, uus juhtimiskeskus.
    Ta võtab hea meelega endale alati menteesid, kellele rääkida juhtimisest, oma kogemustest ja näidata päriselt, kuidas ta tööd teeb.
    Kaido Padar rõhutab igas oma ettekandes, et juhina oled sa eeskujuks ning tema sõnad ning teod käivad kokku. Kaido on tõesti ka ise eeskujuks. Tema eeskujul on varem kiivalt kinni olnud kabinettide uksed muutunud avatuks ja avatud uks ei ole mitte ainuke samm, vaid sellega on muutunud palju ka kogu organisatsiooni kultuur.
    Kaido räägib alati ausalt ja avatult oma kogemusest, juhtumistest ja ka asjadest, mis ei ole nii hästi õnnestunud. Ta rõhutab, et kõik inimesed on võrdsed, mõnel on lihtsalt rohkem vastutust. Ta ei distantseeri end eesliinist, vaid läheb nende juurde ja uurib, kuidas neil läheb.
    Kui on vaja, et Kaido tuleks pärast tööpäeva D-kategooria koolitust avama, et innustada kursusel olijaid TLTsse tööle tulema, siis ta teeb seda rõõmuga. Samuti viib ta ise tööpäeva õhtuti läbi ekskursioone bussipargis kõigile huvilistele, kes tahavad näha, kuidas üks 2100 töötajaga masinavärk päriselt igapäevaselt töötab – kuidas lähevad bussid liinile, kuidas neid tangitakse, kuidas käib sõidukite pesu ja vahetuse alustamine.
    Kui on vaja tulla hommikul kell 4 sõbrapäeval bussijuhte enne tööpäeva tervitama, siis ta teeb seda ikka rõõmuga. Ta innustab, inspireerib ja on tõesti meie organisatsioonis eeskujuks. Samuti on tema suhtlus avatud ka meediaga – alati leiab ta võimalikult kiiresti aja, et anda vajalik kommentaar.
    Need on vaid üksikud näited kõigest sellest, mida Kaido TLTs juhina teeb.
    Kaido Zimmermann, Eesti Raudtee juhatuse esimees
    Kaido Zimmermann on juht suure tähega, mida tõestab tema pühendumus oma valdkonnale, selle arendamisele ning ka enda arendamisele kollektiivi juhina. Kõige julgustavam näide sellest, miks Kaido vääriks aasta juhi tiitlit, on see, et meil on ettevõttes iga aasta töötajate poolt üles seatud kandidaatide vahel väärtuste auhinna konkurss, ning aasta juhiks on korduvalt kollektiivi poolt valitud just tema. Tugeva juhi taga on ka toetav meeskond ning nagu näha toetusest Kaidole, siis meie töötajad väga väärtustavad teda.
    Ta on Eesti Raudtee juhatuse esimees alates 1. märtsist 2021, kuid on ka varem olnud pikalt Eesti Raudtees juhtivatel kohtadel. Tal on aastakümnetepikkune juhtimiskogemus raudteevaldkonnas, kaasa arvatud Läti Raudtees ja ka ASis RB Rail.
    Teda iseloomustavad põhjalikud teadmised raudtee infrastruktuurist ja logistikast ning rahvusvahelise suhtluse võimekus, samuti on ta omandanud Tallinna Tehnikaülikoolis raudtee-ehituse erialal magistrikraadi. Muu hulgas on tal ka raudteeinseneri tase 8, mida on vaid käputäiel inimestel Eestis. Võime kindlad olla, et raudtee areng on temaga kindlates kätes. Samuti on ta suunanud ettevõtte strateegiat aina vastutustundlikuma ettevõtluskultuuri poole ning meil on hea meel tõdeda, et 2023. aastal saime kaitstud ettevõtte kuldtaseme Vastutustundliku Ettevõtluse Foorumi Indeksis.
    Eesti Raudtees juhib ta igapäevaselt üle 700 töötajaga meeskonda, kellega koostöös viiakse ellu raudtee ambitsioonikat arengu- ja investeeringuprogrammi. Lähimate aastate jooksul investeeritakse Eesti Raudtee taristu arengusse üle poole miljardi euro, muutes seda nii reisijate kui ka kaubavedajate vaates aina kvaliteetsemaks ja rohelisemaks transpordiliigiks. Läbi mahukate projektide elektrifitseeritakse suur osa raudteest, tõstetakse ohutustaset ning suurendatakse ka kiirust raudteel. Kaido juhitud tööl on mõju kogu Eesti elanikkonnale, just seetõttu oleme esitanud ta sellele konkursile.
    Kalev Pihl, SK ID Solutionsi tegevjuht
    - Kalev on olnud SK ID Solutionsi (lühidalt SK) juht aastast 2008 ja kogu selle aja on ta pühendanud sellele, et ettevõte ja selle töötajad areneks stabiilselt, arukalt ning jätkusuutlikult.
    Kalevi läbiv juhtimispõhimõte on see, et tema meeskonnas töötavad inimesed areneksid pidevalt edasi. Seetõttu on ta ka loonud töökeskkonna, mis soosiks arengut ja eneseületust. Kalev näeb inimestes potentsiaali ning selle avaldumisesse ta ka aktiivselt panustab. Sellest kõnelevad ka SK töötajate seas iga-aastaselt läbiviidud pühendumusuuringu (TRIM) tulemused, mille viimase viie aasta keskmine tulemus on olnud 92 (võrdlusena Euroopa TOP 10% on 78) ning vabatahtlik voolavus töötajate seas on samuti viimase 5 aasta jooksul keskmiselt ainult 5%, mis IKT sektorisse kuuluva ettevõttena on suurepärane tulemus.
    SKs on süstemaatiliselt tegeletud võrdse tasustamise teemaga juba aastaid, samuti on loodud võimalusi töötajate füüsilise ja vaimse tervise hoidmiseks (nt usaldusisiku teenus, mille eest 2023. aastal sai SK mitu tunnustust nii Tööinspektsioonilt kui ka MTÜ Peaasi.ee-lt).
    Kalevi juhtimiskäekirja saab iseloomustada kui jätkusuutlikku. Kui Kalev asus tööle SKsse, oli ettevõte olnud 7 aastat kahjumlik. Juba oma esimesel tööaastal jõudis SK tänu põhimõttelistele juhtimisotsustele kasumisse ning on püsinud stabiilselt kasumlik sellest ajast peale. Tänaseks on ettevõtte loodud teenustel üle 4 miljoni kasutaja, kes paiknevad rohkem kui 20 riigis. SK ID Solutions on elektroonilise identiteedi valdkonna eestvedaja kogu Baltikumis. Nii nagu on arenenud ettevõte, on sellele vastavalt muutunud ka juhtimisotsused.
    Kalevi meeskonnaliikmed iseloomustavad teda kui juhti, kes leiab sinu jaoks alati aega, kui vaja, siis teeb aega. Tänu tema laiale silmaringile, on temaga võimalik arutada ükskõik millisel teemal. Kalev on paljudele eeskujuks sellega, et ta teeb seda, mida on rääkinud. Ta sütitab inimesi enda ümber oma missioonitundega ja tööle tähenduse andmisega. Kalev on see juht, kes osaleb alati kõigil ettevõtte üritustel ning on sageli üks viimaseid, kes tantsupõrandalt lahkub.
    Igapäevase ettevõtte juhtimise kõrvalt jõuab ta ühiskonda panustada ka laiemalt. Kalev on ID-kaardi, mobiil-ID ja Smart-ID üks loojaid, e-residentsuse algatajaid, digitaalallkirjastamise ning küberturbe eestkõnelejaid. Varasemalt riigiametnikuna oli ta ID-kaardi loomise projektijuht, seejärel Hansapangas töötades nõustas Sertifitseerimiskeskuse (endine SK ID Solutions nimetus) asutamist ning digitaalallkirjastamise standardite ja infrastruktuuri loomist. E-identiteedi valdkonna arvamusliidrina on ta sage esineja nii konverentsidel kui ka podcast’ides üle maailma. Kalev on Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu infoturbe nõukoja juht ning ka Targalt Internetis nõuandva kogu liige.
    Ta tegutseb aktiivselt ka mentorina Eesti Mentorite Kojas, koolitajana ning õppejõuna. Ka oma kooli, Saku Gümnaasiumi hoolekogus on ta vilistlaste esindajana. Töö-, tervise- ja eraelu tasakaalu hoidmise eeskujuna leiab Kalevit regulaarselt ka golfiradadelt, sulgpallitrennist, ratta seljast või teatrietendustelt.
    Karel Daniil Loide, Fifaa tegevjuht
    - Karel juhina on nagu kameeleon džunglis. Ta suudab inspireerida ja suunata tiime kõigis organisatsiooni tegevustes selliselt, et tegevused on päeva lõpuks tulemuslikud. Tänases väärtuspõhises töökeskkonnas kannab Karel juhina edasi Fifaa väärtusi kõigi organisatsiooni töötajateni, luues seeläbi harmoonilise ja ühise eesmärgi nimel töötava kollektiivi.
    Läbi lähimineviku kriiside on Karel suutnud hoida külma pead ja kokkuhoidvat tiimi. Süstides oma agiilsust ka kolleegidesse, on organisatsiooni tulemuslikkus olnud seeläbi vettpidav ning progresseeruv. Kareli juhtimisel on AS Fifaa olnud pidevas ja stabiilses kasvus, misläbi on ettevõtte tooted ja teenused teinud pidevat võidukäiku omalaadsete seas.
    Inimeste inimesena naudib Karel kolleegide suunamist, mentordamist, abistamist ja inspireerimist. Uue aja juhina on tal selge, et edukas ettevõte saab alguse seal töötavatest inimestest. Fifaa väärtuste väljatöötamine, Human Rightsi mitmekesisuse kokkuleppega liitumine, tööandjate ühisuse kokkulepe vähenenud töövõimega inimeste palkamiseks ja Tööandjate Keskliidus ning Kaubandus- ja Tööstuskojas panuse andmine on mõned näidetest, kuidas Karel juhina Fifaad eetilise ja vastutustundliku ettevõtluse poole suunab.
    Väljakutse on leida mõnd suuremat spordiüritust, kus platsil oleva mees- või naiskonna võistlusvormil või lausa platsi ääres ei leia mõnd Fifaa brändi logo. Fifaa juhina on Karel implementeerinud sportliku eluviisi mõttemaailma nii organisatsioonisiseselt kui ka laiemas üldsuses. Fookusega vaimse ja füüsilise tervise heaolule toetab Fifaa nii oma inimeste kui koostööpartnerite tegevusi sellel suunal.
    Fifaa on Eestis üks esimestest jae- ja hulgimüügi kontserne, kes on kolmanda osapoole nõudmiseta koostanud vabatahtlikult (KPMG auditeeritud) ESG raporti, milles on lisaks ASis ära hinnatud skoobimõjudele paika pandud ka pikemaajaline strateegia Fifaa kui grupi suunas ja tegevustes keskkonna, ühiskonna ning oma töötajate mõju osas.
    Oma kolleegide seas on Karel hinnatud juht ja tugiisik, kes oma avatud oleku ja positiivse ellusuhtumisega leiab alati võimaluse ning aja kaasa mõelda.
    Karl Niilo, Nopri Talumeierei tegevjuht
    - Nopri Talumeierei OÜ on pidevalt kasvav ja kasumlik ettevõte. Ettevõttes on rakendatud coaching-juhtimine. Karl Niilo juhib lisaks EXELA MEDIA GROUP OÜd ja Talujäätis OÜd. Aasta turundustegu 2022 ärikategooria grand prix' võitis Nopri Talumeierei ka tema eestvedamisel.
    Karl Niilo on kaasaegne meeskonna juht. Ta korraldas juhtrühmale 14nädalase empowerment-coaching-treeningu ning võtsime lisaks kasutusele OKR-süsteemi.
    Karoli Hindriks, Jobbaticali tegevjuht
    Karoli HindriksFoto: Andras Kralla
    - Karoli Hindriks on parim juht tänu oma visioonile, pühendumusele ja võimele inspireerida kõiki enda ettevõtte töötajaid. Ta on loonud dünaamilise ja kaasava töökeskkonna, kus julgetakse asjadest rääkida nii, nagu need on. Tänu sellele on ettevõte olnud edukas ka kõige raskematel aegadel.
    Karoli on rääkinud töövahendusest ja ümberasumise lihtsustamisest üle kogu maailma, tuues alati ka välja väikese Eesti saavutused ja eeskuju. Seejuures suutnud kaasa rääkida erinevate riikide töövahenduse seaduste muutmisel. Ta on esinemistega silma paistnud ja valitud esinema ka TED Talkil. Karoli panustab Eesti start-up-kogukonda. Samuti on Karoli pakkunud töövarju päevi meie koolinoortele, et tutvustada ettevõtja igapäevaelu.
    Katre Kõvask, Türi kaerajoogi tehase ärijuht
    - Tark, aus, suurte kogemustega. Ta viib kindlakäeliselt kõik projektid lõpuni.
    Kaupo Sisask, Bestneti tegevjuht
    - Kaupo juhib tervet Bestnet Gruppi, kuhu kuuluvad mitmed erinevad metalli töötlemisega tegelevad ettevõtted. Olenemata sellest, et ta on tippjuht, suudab ta kaasa rääkida ka insenertehnilistel teemadel, viies end ise inseneri tasandile. Temast peetakse lugu organisatsiooni kõikidel astmetel.
    Ksenia Verhovskaja, Ida-Viru Keskhaigla õenduse ja patsiendikogemuse juht
    Konkursile esitatud 2 korral
    - Ksenia muretseb enda meeskonna pärast ja hoiab meeskoda koos. Annab endast kõik ja veel 100%, et tema alluvatel oleks hea ja turvaline. Alluvate vea tekkimisel leiab Ksenia vea juhendis, mitte ei süüdista töötajat. Ta on juhina nõudlik, aga ka toetav ja nii on viinud haigla kvaliteedi kõrgele. Enda erialal, õenduses, arendab ta meeskonnatööd, suunates arstid ja õed omavahel suuremale koostööle ja võrdsele kohtlemisele.
    - K. Verhovskaja ei panusta ainult organisatsiooni arengusse, vaid osaleb erinevates töörühmades ning läheb kaasa üritustega, mis on ette mõeldud ühiskonna teadlikkuse tõstmisele. Tema juhtimisstiil ja suhtlemiskultuur on eeskujuks paljudele juhtidele, kuna tema väärtustab iga töötaja panust tervishoiuteenuse osutamise protsessis. Keskseks jäävad patsient, tema lähedased ning töötaja. Ksenia läheb innovatiivsustega kaasa ning motiveerib selleks ka teisi.
    Kulvo Pendra, Dagöplast ASi tegevjuht
    - Pikaajalise Dagöplasti tegevjuhina on Kulvo kindlakäeliselt ettevõtet edasiviinud. Tema mõnus huumor ja tasakaalukas juhtimine motiveerib ja innustab otsima uusi ja innovaatilisi lahendusi. Tema võimekus meeskonda ühte hoidvana hoida, paneb ettevõttes sees mäed liikuma ja uduse ilmaga taastab kohaliku lennuliikluse.
    Kulvo on oma südameasjaks võtnud maailma rohelisemaks muutmise, propageerides ümbertöötlust, jäätmete sorteerimist ning jätkusuutlikkust. Ta peab oluliseks töötajate head tervist ning füüsilist liikumist, mistõttu võimaldab ettevõtte töötajatel osa võtta erinevatest liikumisüritustest. Olulisel kohal on töötajatele õppimisvõimaluste loomine ning selle eest on pälvitud ka õppijasõbraliku tööandja tiitel.
    Kulvo on oodatud külalisesineja seminaridel, arvamusfestivalidel, koolitustel arutlema nii Hiiumaa, keskkonna kui Dagöplasti puudutavatel teemadel. Põnevat koostööd on ta teinud ja teeb jätkuvalt nii TalTechi kui Maaülikooliga. Ta on aktiivne Hiiumaa Ettevõtjate Liidu juhatuse liige, aidates kaasa Hiiumaa arengule ning Hiiumaad suures pildis hoidmas.
    Dagöplastil on olnud halvemaid kui paremaid päevi, aga Kulvo juhtimisel on stabiilsuse ja kindlustunde tekitamine kogukonnas hindamatu väärtusega.
    Kaastöötajad on tema kohta öelnud: ta on teistega arvestav. Innustab inimesi pingutama ja ennast ületama. Otsusekindel, julge ja sõbralik. Hea kuulaja ja meeskonnatunde looja. Professionaalne. Mõnusa huumoriga, südikas. Oskab majandada. Õiglane, kannatlik, kuulab inimesi, arutleb.
    Kusti Salm, kaitseministeeriumi kantsler
    Kusti SalmFoto: Liis Treimann
    Konkursile esitatud 3 korral
    - Vaadates tänast julgeoleku olukorda ning seda, kuivõrd palju on viimased aastad ühelt juhilt nõudnud selle kõige manageerimiseks, leian, et Kusti on juht, keda tuleks vaieldamatult esile tõsta. Tegemist on otsustusvõimelise, karismaatilise ja kindlakäelise muudatuste juhiga, keda inimesed hindavad, kes toob tulemusi ja kõnetab nii Eesti ühiskonda kui kogu Euroopat.
    - Hoolimata väga pingelisest perioodist Euroopa ja maailma julgeoleku maastikul on Kusti suutnud oma meeskonda motiveerida tegutsema kiiremini, kõrgemale, kaugemale! Olles ise selle deviisi parimaks eeskujuks. Kusti karismaatilisuses ei kahtle keegi, ka siis mitte, kui kokkupuude on olnud pelgalt läbi telekaekraani.
    - Väga keerulisel ajal juhtinud kaitseministeeriumi ja viinud organisatsiooni täiesti uuele tasemele.
    Larissa Šabunova, Fortaco Estonia peadirektor
    - Larissa Šabunova on silmapaistev juht, kes on juhtinud Fortaco Estonia tehast Narvas erakordse professionaalsuse ja pühendumusega. Tema juhtimisoskused ja pühendumus ettevõtte edule on tõstnud ta esile kui ühe parima juhi Eestis. Siin on mõned põhjused, miks Larissa Šabunova on väljapaistev kandidaat:
    Strateegiline mõtlemine ja juhtimisoskused: Larissa on tõestanud oma võimet kujundada ja rakendada strateegiaid, mis toetavad ettevõtte pikaajalist edu. Tema visionäärne lähenemine on aidanud ettevõttel areneda ja kiiresti muutuvas ärikeskkonnas kohaneda.
    Innovatsioon ja tehnoloogilised uuendused: Larissa juhtimisel on Fortaco Estonia tehas rakendanud innovatsioone ja tehnoloogilisi lahendusi, mis on suurendanud ettevõtte konkurentsivõimet nii kohalikul kui rahvusvahelisel tasandil. Tema juhtimise all on tehas hiljuti laiendanud oma tegevust, lisades uue tootmishoone, mis on juba tootmist alustanud
    Meeskonna juhtimine ja motiveerimine: Larissa on suutnud luua inspireeriva töökeskkonna, kus töötajad tunnevad end motiveerituna ja kaasatuna. Tema avatud suhtlemisstiil ja töötajate vajaduste mõistmine on suurendanud produktiivsust ja meeskonnatöö efektiivsust.
    Kliendisuhete ja partnerlussuhete arendamine: Larissa on edukalt loonud ja hoidnud tugevaid suhteid klientide ja partneritega, mis on aidanud ettevõttel saavutada pikaajalist edu ja turul püsivust.
    Sotsiaalne vastutustundlikkus ja jätkusuutlikkus: Larissa on pühendunud sotsiaalsele vastutustundlikkusele ja keskkonnasäästlikkusele, tehes olulisi samme ettevõtte jätkusuutlikkuse tagamiseks.
    Kokkuvõttes on Larissa Šabunova tõestanud end kui mitmekülgne ja tulemuslik juht, kes suudab ettevõtet edukalt juhtida isegi keerulistes olukordades. Tema panus Fortaco Estonia tehasesse Narvas on olnud märkimisväärne ja ta väärib tunnustust kui üks parimaid juhte Eestis.
    Lauri Rohtoja, Stera Technologies ASi tegevdirektor
    - Lauri on inimene, kelle puhul sa tead, et ükskõik, mis mure või küsimus on, tal on vastus ja lahendus. Vahest konkreetne ja otsekohene, vahest läbi naerupisarate, jagab ta oma kogemust ja õpetust nii, et probleemkoht hajub kiiresti. Temast kiirgab inimlikkust ja soojust, nii et tema poole saab pöörduda kõhklusteta. Tark, sihikindel juht, kes hoiab oma ettevõtet ja inimesi ning on loonud töökeskkonna, kuhu on igapäevaselt meeldiv tulla.
    Madis Toomsalu, LHV juhatuse esimees
    Konkursile esitatud 2 korral
    - Tulemuslik, lihtne, läbipaistev.
    - Tugev juht.
    Marek Kurs, Mobire Eesti juhatuse liige
    - Marek edendati Mobire müügijuhi rollist juhatuse liikmeks, kuna ta oma töö ja ambitsioonidega arendas edasi meie sõidukite täisteenusrendi võimalusi ning elektriautode teema populariseerimisega panustab ka üldisesse jätkusuutlikusse ja keskkonnahoidu. Marek on juht, kes lähtub ettevõtte väärtustest ning samal ajal ka paneb tähele ja peab oluliseks Mobire inimesi. Tänu talle on meie kliendid rahulolevamad ja töötajad kaasatumad. Ta on nõudlik, aga hea eeskuju ja tunnustav juht. Marek Kursi peab parimaks juhiks terve Mobire müügiosakond (otsesed alluvad) ja sama meelt on paljud meie kollektiivist.
    Marek Pohla, Kaamos Groupi juhatuse esimees
    Konkursile esitatud 2 korral
    - Marek on äärmiselt inspireeriv juht, kes omab ettevõtte ja maailma arengu suhtes pikaajalist vaadet. Oma juhtimisstiilis annab ta töötajatele otsustusvabaduse ja õiguse ka eksida, samal ajal läbi 1-1 vestluste suunates. Panustab palju oma töötajaskonna ja seeläbi ka ettevõtte arengusse.
    Marek liitus ettevõttega 6 aastat tagasi ja sellel perioodil on ta koos tiimiga nii viinud sisse mitmesuguseid uuendusi ka kui ka käivitanud projekte (k.a Avala ärikvartali ehitus, oma taastuvenergia ettevõtte loomine, Lätis Kaamos Kinnisvara tütarettevõtte kasvatamine jne).
    - Marek on alati inimestega aus ja otsekohene. Julgeb anda tagasisidet nii positiivset kui negatiivset, seades eesmärgiks tulemuse ja oma töötajad selle saavutamisel.
    Margus Rink, Coop Panga tegevjuht
    - Aitab kaasa Coop Panga eduloole ja on olemas töötajatele.
    Mark Nikiforov, Elke Tallinna äriklientide- ja tarbesõidukite müügijuht
    - Juhib, motiveerib töötajaid, jagab teadmisi ning tegeleb projektijuhtimisega kõrgel tasemel.
    Marko Viiding, Vindr Balticu juhatuse liige
    - Tänu Marko Viidingule sisenes Vindr Baltikumi, sh Eesti turule, et realiseerida Vindri visiooni rajada maismaatuulepargid taastuvenergia tootmiseks, aidates seejuures kaasa ELi taastuvenergia ambitsioonikate eesmärkide realiseerimisele. Vindri kontseptsiooniks ei ole mitte ainult tuulepargid välja arendada, vaid ka valmis ehitada võimalikult väikese ökojalajäljega ning jääda tuuleparkide pikaajaliseks omanikuks.
    Selle kontseptsiooni elluviimine tähendab pikaajalist koostööd kogukonnaga, olles ise üks osa sellest, jagades nende muresid ja rõõme. Marko Viiding on selle kontseptsiooni realiseerimiseks mehitanud viimase kahe aastaga 7-liikmelise meeskonna. Tema eeskujul ja väärtuspõhise juhtimisega on Vindr Baltic algatanud Eestis juba 11 vallas eriplaneeringud. Marko Viidingu juhtimisstiili omapäraks on läbipaistvus ja ärieetikast kinnipidamine ning selle juurutamist realiseerib ta mitte ainult oma meeskonna juhtimise kaudu, vaid ka taastuvenergia valdkonna arendamisele laiemalt panustades. Vindr on välja töötamas ärieetilist juhendit tuulenergia sujuva arendamise toetamiseks üleriigiliselt.
    Marti Hääl, ASi Alexela juhatuse esimees
    Marti HäälFoto: Raul Mee
    Konkursile esitatud 2 korral
    - Tänu Tema osavale juhtimisele on Alexela muutunud tanklaketist millekski palju enamaks – energiahübriidiks, mis on suunatud kliendile tema vajadusi, seniseid harjumusi ja tulevikku arvestavaid muutuseid silmas pidades. Alexela toodetav ja müüdav energia on järjest keskkonnasõbralikum ja alati ka sammu võrra ajast ees, sest kuidagi on Martil imetabane oskus ette aimata, kuhu suunas maailm liigub, ning ta oskab selle järgi ka oma meeskonna sihte suunata.
    Seda kõike on võimalik teha koostöös meeskonnaga ja Marti oskab enda ümber valida just sellised inimesed, kes tunnetavad maailma samamoodi. Martil on väga selge visioon ja nägemus, kuhu ta tahab jõuda, ja koostöös meeskonnaga leitakse tee selle saavutamiseks. Töö ei saa kunagi valmis, vaid et ratas pöörleks, peab hoog kogu aeg sees olema. Marti teeb oma meeskonnaga koostööd ning väärtustab nii inimesi kui tulemusi. Kui kõik ka ei õnnestu, siis õpime neist ebaõnnestumistest.
    Lisaks ärile annab Marti jõudu nii heategevusele, kultuurile kui spordile ning mõtleb ja räägib kaasa ühiskonna arengut puudutavates küsimustes. Tema ettepanekud ja ideed on alati põhjendatud ning läbi mõeldud. Kõike seda teeb ta käsikäes loodusega. Olles lisaks ärile igapäevaselt seotud Eesti Ratsaspordi Liidu, mere ja jahindusega, ammutab ta jõudu, ideid ja energiat just nendest, sest kui midagi looduselt võtad, pead ka tagasi andma, õigemini ta tahab anda.
    Marti on inimene, kellele ei meeldi intriigid. Tänu sellele töötavad Alexelas inimesed, kellele meeldib koos töötada. Seda tunnetavad ka meie välispartnerid – väga tihti saame tagasisidet, et meie juures on tunda, kuidas inimestele meeldib koos olla ja töötada. See kõik saab alguse parimast juhist.
    - On viinud ettevõtte pikkade ning jõuliste sammudega Eesti suurimate, edukaimate ning innovaatilisimate ettevõtete tippu. Tal on laual lõpmatu hulk ideid ning projekte, mis mitmes osas on reaalselt töös. On rohelise energia teerajaja, välja töötanud unikaalse ringmajanduse põhimõtte, kuidas kliimanegatiivset kütust biometaani toota ning müüa. Arendanud gaasiterminale nii Eestis kui Soomes (Eesti suurim otseinvesteering Soome, mida on häbiväärselt vähe meedias kajastatud).
    Rajamisel on Paldiski Energiasalv, mis lahendab taastuvenergia mahuka salvestamise väljakutse ning rajab teed puhta energia võidukäigule, tagades nii Eestile täiendava energiajulgeoleku. Juba lähitulevikus luuakse tema juhtimisel Eesti Vabariigi esimene vesiniku tankimisvõimalus. Koos oma klientidega on võtnud südameasjaks vähendada transpordist tulenevat süsinikujalajälge läbi kogukonnaprogrammi, mille raames istutatakse süsinikku siduvaid puid Eesti metsadesse.
    On teinud Alexelast energiakaubamaja, mis pakub unikaalse valikuna kütust, elektrit, maagasi ja balloonigaasi. Marti mõistab, et mängib suurettevõtte juhina olulist rolli nii Eesti majanduses kui ka siinsete inimeste eludes. Seepärast toetab Eestit, andes jõudu kultuurile, spordile ja heategevusele. Marti muudab maailma paremaks!
    Martin Länts, Bigbanki juhatuse esimees
    Martin LäntsFoto: Andras Kralla
    Konkursile esitatud 3 korral
    - Martin Läntsi juhtimise ajal on Bigbank AS saavutanud kiire kasvu ja kõrge kasumlikkuse. Panga bilansimaht on võrreldes 2019. aastaga kasvanud üle kolme korra, ulatudes 2023. aasta lõpus 2,3 miljoni euroni ning 2023. aasta puhaskasum 41 miljoni euroni. Sealjuures kasvas panga hoiuseportfell 2023. aastal 42%. Kokku tegutseb pank üheksas riigis, sealjuures kuues läbi filiaalide. Pank annab tööd kokku 500 inimesele.
    Martini juhtimise ajal on pank alustanud edukalt kodulaenude väljastamist kõikides Balti riikides ning jõudsalt võitnud turuosa. 2023. aasta lõpuks jõudis kodulaenu portfelli maht 352 miljoni euroni. Edulooks on ka panga võlakirjade emiteerimine ning noteerimine Nasdaq Tallinna börsil. Eriline fookus on Martinil olnud klientidele orienteeritus ning seda toetab klientide kõrge rahuloluindeks.
    Martin on ka kõrgete eetikanormidega ning vastutustundlik. Oma tegevusega Pangaliidus ja Finance Estonias, aga ka avaliku kõneisikuna on ta panustanud Eesti finantsturu läbipaistvuse suurendamisse ning konkurentsi parendamisse, mis kokkuvõttes teeniksid kasu tarbijale läbi soodsamate ja odavamate pangandusteenuste. Üheks suurimaks südameasjaks on Martinil positiivse krediidiregistri loomise toetamine, mis aitaks pankadel ja krediidiandjatel õigemaid laenuotsuseid langetada ning väldiks inimestel üle jõu käivat laenamist. Tugeva lobitöö tulemusena on see jõudnud ka 2023–2027 koalitsioonileppesse.
    - Martin järgib juhtimises meie väärtusi. On toetav, arendav ja innustav. Samas märkab detaile ja avab vestlustes teistsuguseid vaatenurki. Tulemustele orienteeritud. Ta ei pea ennast teistest paremaks või kõrgemaks juhiks, pigem oleme kõik inimesed oma rollides. Emori küsitluse tulemused on väga head talle kui juhile.
    Üks tagasiside, mis välja toodud: "Mu juht on viimase aasta jooksul hakanud andma oluliselt rohkem tagasisidet ja ta teeb seda väga konstruktiivselt. Ta toob välja konkreetseid asju, mida ma olen teinud hästi (küsimus ei ole selles, et on meeldiv kuulda, et ta on midagi märganud, aga pigem selles, et ma saan kinnitust, et täpselt nii peabki ja et selline käitumine ja rõhuasetused on olulised). Samas ta juhib ka sõbralikult tähelepanu sellele, kuhu võiks veel rõhku panna või mida võiks teisiti teha (sellest ei jää halba tunnet, vaid tahan päriselt teha teisiti). Ma tunnen, et see teeb ootused väga hästi ja detailselt selgeks, julgustab ja aitab ka minul ennast arendada. Olen väga rahul.
    - Martin on suurepärane juht kõrge ambitsiooniga tiimile. Tal on selge visioon panga tulevikust ning samas võime süveneda detailidesse. Ta suunab organisatsiooni ühtmoodi edukalt nii läbi positiivse kui negatiivse tagasiside. Temalt on palju õppida nii värskel kui kogenud juhil.
    Martin Sutrop, Tech Groupi tegevjuht
    - Martin on loonud mõnusa organisatsiooni, mis tegeleb ülimalt maailmaklassi tootmisega. Ta panustab juhtimiskultuuri arengusse ning on seadnud kõrgele avatud holistilise juhtimise. Usun, et paljudel on temalt õppida.
    Martti Sala, Disaintekstiili tegevjuht
    - Martti on mitmekülgne inimene, kes suudab meie kollektiivi juhtida ka pingelistel ja rasketel aegadel. Ta on alati rahulik, viisakas ja hoolitseb kõigi eest ning peamiselt selle eest, et meie ettevõte oleks tulevikukindel. Martti suudab organisatsiooni viia uuele tasemele suhteliselt hõlpsalt, seejuures ülesanded ära jagada viisil, et kõigil on võrdne töökoormus. Lisaks tegevjuhi ülesannetele on ta vajadusel ka juurdelõikusmasina parandaja, seega paljude vajalike oskustega inimene. moomoo tiim on enda tegevjuhi üle uhke!
    Mati Viitkin, Ramirent Baltic Tartu rendipunkti juhataja
    - Ramirent Baltic Tartu rendipunkti juhataja juba 22 aastat. Ta on väga õiglane. Kui me eksime, siis kunagi ei tule ta kurjustama, vaid küsib, mida me peaksime muutma, et edaspidi sellist viga vältida? Ta teeb ise igale töötajale jõuluks väikese üllatuse ja kirjutab juurde käsitsi kaardikese. Kaardile kirjutab pika jutu, kui oluline Sa oled ja mis Sul sel aastal hästi välja tuli. Väike asi, aga nii armas ... Ta toetab ja seisab meie eest! Me väga loodame, et Mati Viitkin leiaks Teie poolt äramärkimise.
    Meelis Bergmann, FLIR Systems Estonia tegevjuht
    - 2023. aasta välisinvestor, kasvatanud ettevõtet 5 aastaga 2,6 korda. Panustab Eesti haridusse läbi õppejõu töö, toetanud ülikooli ning kesk- ja põhikoolide loodusteaduste klasse õppevahenditega.
    Mihkel Härm, Elektrilevi OÜ juhatuse esimees
    - Mihkel Härmi 2023. tööaasta kestis suures joones 24/7/365. Arvestades suurt vastutust pea iga eestimaalase heaolu eest, pea 850 töötaja ees oli tema uks alati avatud iga töötaja jaoks. Jätkus rahulikku ja sõbralikku meelt iga töötaja jaoks, kohtumisteks pea kõikide võrguelektrikutega ja külastades pea kõiki kontoreid. Samas jõudis panustada noorte inseneride haridusse, andes loenguid TalTechi ülikoolis.
    Olavi Lepp, Swedbank ASi peadirektor
    Olavi LeppFoto: Liis Treimann
    - Olavi Lepp on Swedbank ASi peadirektor, kuuludes panga juhatusse nii Eestis kui ka Baltikumi tasemel. Olavi juhtimistiim on väga professionaalne ja sinna kuulub 11 juhtkonna liiget. Olavi juhib ettevõtet, kus 2023. aasta lõpu seisuga töötab 2722 inimest.
    Olavi tuli panka tööle otse koolipingist. Tema teekond sai alguse meie Pärnu kontoris praktikandina ja 26 aastat hiljem juhib ta Eesti suurimat panka. Praktikandi ja pangajuhi rolli vahele jääb väga ulatuslik karjäär, mille jooksul on Olavi liikunud nii horisontaalselt kui ka vertikaalselt. Oma karjääri jooksul on ta töötanud 17 ametikohal, olles nii meeskonnaliige paljudes erinevates valdkondades kui ka juhtinud mitmeid tiime. Lai kogemus erinevates pangaüksustes töötamisel teeb Olavist väga väärtuslike ja mitmekülgsete teadmistega pangajuhi.
    Olavi astus pangajuhi ametisse 2019. aasta septembris ja samal aastal valiti ta töötajate poolt ka aasta juhiks. Nüüdseks on ta panka juhtinud juba läbi kolme kriisi ja saanud sellega suurepäraselt hakkama. Tegelikult algaski Olavi ametiaeg kriisi juhtimisega, sest juba 2018. aastal oli alanud rahapesu kriis. Sellel järgnes 2020. aasta alguses COVID-19 kriis ning 2022. aasta veebruaris lisandus ka Ukraina kriis. Töötajate pühendumus, juhtimis- ja tööandja soovitusindeks on püsinud kõrgena läbi kõigi kolme kriisi. Olavi hoiab kommunikatsiooni töötajate suunal läbipaistva ja avatuna, mis omakorda ei ole lasknud töötajate usaldusel oma tööandjasse kaduda.
    COVID-19 tingimustes hakkasime Olavi initsiatiivil ja toetusel korraldama regulaarseid inforinge töötajate ja juhtidega, et jagada vajalikku teavet ja anda inimestele võimalus olla ühises infoväljas. Need inforingid said väga oluliseks kommunikatsiooni osaks meie tööelus ning juhtkonna heakskiidul ja töötajate positiivsest tagasisidest lähtudes oleme jätkanud selle formaadiga tänaseni. Samuti toetas Olavi igakülgselt ettevõtte otsust hakata alates 2021. aastast võimaldama töötajatele tervisekindlustust.
    Olavi toetusel ja kaasabil võeti 2022. aasta sügisel Baltikumi juhtkonnas vastu otsus maksta Eesti, Läti ja Leedu töötajatele 200 eurot (neto) viis kuud talvetoetust kõrgete energiahindade kompensatsiooniks.
    2023. aasta juulikuus allkirjastati leping, mille kohaselt kolib Swedbank Eesti peamaja 2025. aasta teises pooles valmivasse Arteri kvartalisse. Selleks, et leping saaks mõistliku aja jooksul ettevõttele vajalike tingimustega sõlmitud, oli Olavil isiklikult väga oluline roll kanda.
    Swedbank on aastaid toetanud haridusvaldkonda ja möödunud aastal oli Olavil suur roll otsuse langetamisel, mille kohaselt investeerib pank 2024. aastal 10 miljonit eurot Eesti haridusse panustava fondi loomiseks.
    Olavi on meedias palju kõneainet saanud nn pangamaksu eelnõu teemal palju sõna võtnud. Ta on kohtunud nii peaministri, valitsusliikmete kui ka erakondade esindajatega nii Swedbank ASi juhatuse esimehe kui ka Pangaliidu esimehena, et selgitada pangamaksu mõju Eesti majanduskeskkonnale. Ta teab, meil on pangas palju professionaalsust ja teadmisi, mida jagades saame aidata klientidel ja valitsusel teha paremaid valikuid ning seeläbi ühiskonnana paremaks ja tugevamaks muutuda.
    Olavi on alati valmis toetama ja panustama meie panga tegemiste ja ürituste korraldusel ning kommunikatsioonis. Olgu need siis välisesinejate soovitused, südamest tulevad ja mõtlemapanevad pöördumised või humoorikad videoklipid nii siseveebis kui ka sotsiaalmeedias. Näiteks kutsusime Olavi soovitusel möödunud aastal töötajatele esinema kindral Martin Heremi ja diplomaadi Jonatan Vseviovi. Ikka selleks, et töötajad oleksid teadlikumad meie riiki ja ühiskonda mõjutavate temaatikate nüanssidega. Olavi sõnavõttudes töötajatele on alati sõnum, et pangana on meie mõju ja ka vastutus väga suur – me mõjutame suurt osa majandusest läbi oma klientide, kes on läbilõige meie ühiskonnast. Suure tööandjana ja pangana saame algatada ja nügida teemasid nii ühiskonna kui ka klientide suunal.
    Olavi on swedpankurite seas väga hinnatud ja armastatud pangajuht. Tema sõbralik, lihtne, kerge huumoriga ja avatud suhtlusstiil viib teda sageli mõnusasse arutellu kolleegidega ka meie koridorides ja kohvikus. Olavile meeldib olla diskussioonis nii kõigi töötajatega kui ka panga juhtidega, keda on Swedbankis kokku üle 270, ning ta küsib täieliku siirusega, et kuidas Sul päriselt läheb. Olavi võtab igal aastal ette ka meie esinduste külastamisi, et olla kursis ka väljaspool peamaja toimuvaga, sest väljaspool Tallinna töötab meil rohkem kui 600 inimest. Samuti tervitab ta ettevõttega liitunud uusi kolleege iga kahe kuu tagant uute töötajate päeval.
    Ta kohtub alati hea meelega ka praktikantidega, seda nii meie praktikaprogrammi Kick Stardi raames, aga ka teiste töövarjudega. Möödunud aastal käis tema juures töövarjuks kaks kooliõpilast ning Olavi ise käis andmas külalistundi Prantsuse Lütseumis ja Tallinna Südalinna Koolis ning astus üles külalislektorina TalTechi jätkusuutlikkuse eksperdi koolitusprogrammis, rääkides teemal „Juhtimisega seotud eesmärgid – eetika ja korruptsiooni vältimine, korruptsioonijuhtumite käsitlemine, ettevõtte riskide hindamine andmete turvalisus ja turvalised andmekogud, ettevõtte riskide hindamine.“
    Olavi peab oluliseks ka ise pidevalt areneda. Seda nii isiklikust vaatenurgast kui ka selleks, et pangajuhina ühiskonda mõjutavate valdkondadega detailsemalt kursis olla. Lisaks suurele lugemusele alustas ta 2023. aastal Tallinna Ülikoolis mikrokraadi õpinguid erialal „Rohepöörde juhtimine“.
    Kolme lapse isa ja abikaasana hoiab ta sõnumites alati fookuses ka sellel, et on vaja hoida tasakaalu töö- ja eraelu vahel. Kui ollakse väsinud ja tööl on olnud pingeline periood, siis on vajalik puhata. Ta julgustab juhte märkama ja tähele panema, kuidas töötajatel läheb, ning toetama, kui ongi vaja puhata.
    Olavi on oma esinemistes välja öelnud, et tal on juhina ainult üks punane joon – see on diskrimineerimine ja töökiusamine. Ka nende sõnumitega tuleb ta oma inimeste ette, olles toetaja ja sõnumi kandja sisemisele heasoovlikkuse kampaaniale „Julge hoolida!“. 2023. aasta juunikuus heiskas Olavi Eestis Swedbanki peamaja ette vikerkaarelipu, et väljendada oma toetust LGBTQ+ kogukonnale. Samal aastal osales Swedbank esimest korda ka Tallinnas toimunud Baltic Pride’i kultuuri- ja solidaarsusfestivalil.
    Olavi regulaarne panus väljaspool panka:
    • Swedbank ASi esindajana on Olavi Eesti Tööandjate Keskliidu volikogus ja kuulub ka Eesti Tööandjate Keskliidu laiendatud eestseisusesse.
    • Alates 14.06.2022 on Olavi Pangaliidu volikogu esimees.
    • On tegev Rohetiigri Nõukojas.
    • On SK ID Solutionsi nõukogu liige.
    Perioodil 2023 jaanuar – 2024 veebruar on Olavit mainitud erinevates meediaväljaannetes 282 korral.
    Oliver Markvart, Aktiva Finance Groupi tegevjuht
    Mis teeb temast minu silmis Eesti parima juhi, on tema oskus luua ja hoida tugevat meeskonnatunnet, julgustades igaüht panustama oma parima. Tema innovaatilisus ja ettenägelikkus on viinud ettevõtte uutele turgudele, tugevdades Eesti mainet rahvusvahelisel areenil. Lisaks on ta suutnud luua kultuuri, kus väärtustatakse mitte ainult tulemusi, vaid ka protsessi, inimsuhteid ja pidevat arengut.
    Tema lugupidamine kolleegide ja teiste ettevõtjate seas on märkimisväärne, mis kajastub nii tema ettevõtte edus kui ka laiemas ärikogukonnas tema vastu tuntavas austuses. Tema juhtimise all on ettevõte mitte ainult kasvanud ja laienenud, vaid on ka aidanud tõsta Eesti ettevõtluskultuuri kvaliteeti. See kombinatsioon muudabki tema minu hinnangul Eesti parimaks juhiks.
    Olle Horm, Atria Eesti juhatuse liige
    - 12 aasta jooksul koos enda moodustatud meeskonnaga sügava miinusega ettevõttest normaalseks, kasumlikuks toiduainetööstuse ettevõtteks viimine. Selle juures ei ole hävitavalt mõjunud ei erinevad kriisid ega ka konkurentsi muutunud olukord.
    Paavo Nõgene, Tallink Grupi juhatuse esimees
    - Juht, kes väärtustab ettevõtte töötajaid ja on toonud suure ettevõtte keerulisest olukorrast välja. Lisaks panustab ja propageerib Eesti kultuuri.
    Pirjo Pall, Friedebert Tuglase nimelise Ahja Kooli direktor
    - Pirjo Palli juhtimisel on Friedebert Tuglase nimelise Ahja Kooli õpilased ja töötajad kasvanud eesmärgipäraselt tegutsevateks, ühiseid väärtusi kandvaks meeskonnaks. Koostöös Tartu Ülikooli eetikakeskusega oleme loonud oma igapäevastele tegevustele mõtte läbi väärtuste: õpihimu, koostöö ning ettevõtlikkus.
    Direktor Pirjot jagub igale poole ja igaühe jaoks: ta oskab ära kuulata, julgustab katsetama, looma, eesmärgistama, lubab eksida, seisab hea nii õpilaste kui koolitöötajate vaimse, füüsilise ja sotsiaalse tervise hoidmise ja arendamise eest. Talle on olnud oluline luua iga koolipere liikmega isiklik suhe. Pirjo on täis pealehakkamist ja julgust, "Teeme ära!"-suhtumisega. Ta on võtnud endale ka palju selliseid ülesandeid, mis ei ole tema töölepingulised kohustused: asutas kooli tüdrukuteklubi, on kooli rohenädala eestvedaja, panustab väsimatult kooli tegemiste kajastamisele sotsiaal- ja kohalikus meedias, kirjutab projekte.
    Selle kõige kõrval on tal ka jaksu varahommikuti sotsiaalmeediakeskkondi kasutades suhelda ja motiveerida neid õpilasi, kel on raskusi ja tõrkeid kooli tulemisega. Teda iseloomustavad ka suurepärased suhtlemisoskused ning pidev tung ennast proovile panna, õppida ka ise midagi uut ning saadud oskusteavet jagada oma kolleegidele. Samas oskab ta ka näha teiste inimeste tugevusi ning julgustab kõiki end proovile panema. Ta suhtleb siiani aktiivselt ka enda ülikoolikaaslastega magistriõpingute päevilt ning alustavate koolijuhtide programmi kursusekaaslastega: jagatakse nii rõõme kui muresid, küsitakse nõu, üleriigilistel ühisüritustel suheldakse üksteisega kui pereliikmetega.
    Oma kodukandis Luunjas on ta kohaliku keskkooli vanematekogu aktiivne liige. Pirjo Palli juhtimise all on Friedebert Tuglase nimeline Ahja Kool saanud järgnevad maakondlikud tunnustused: Põlvamaa edulugu 2022: Friedebert Tuglase nimeline Ahja Kooli projekt "Rohenädal"; Põlvamaa Ettevõtlik Kool 2023. Pirjo Pall on olnud Ahjal koolijuht kolm aastat, ent aastate arvust on olulisem nende aastate sisu. Pirjo Pall on kõigi koolipere osapoolte (õpilased, koolitöötajad, lapsevanemad) silmis väga hinnatud.
    Priit Sarapuu, G4S Eesti juhatuse esimees
    - Priit Sarapuu on Eesti juhtiva turvaettevõtte G4S Eesti juht olnud juba pea 12 aastat ja suutnud igal aastal täita omaniku ootusi, tulles läbi nii koroonapandeemiast kui ka majanduslangusest. Viimased kaheksa aastat on Priit lisaks juhtinud ka kogu G4Si Balti regiooni.
    2021. aastal omandas G4Si juhtiv turva- ja kinnisvarahaldusteenuseid pakkuv ettevõte Allied Universal®. Üle maailma töötab Allied Universalis (koos G4Siga) kokku 800 000 inimest enam kui 1300 haruettevõttes. Ettevõtte globaalsest suurusest ja haardest hoolimata on just G4S Eesti mitmes osas ettevõttes parim. G4S Eestil on maailma kiireim patrulli reageerimisaeg, aastate jooksul on oldud üle maailma G4Si ettevõtete tehnoloogiliste lahenduste innovaator ja lisaks ollakse tuleohutuse eestkõneleja. Suitsu- ja vingugaasianduri Nublu müügispetsialistid on käinud läbi üle 200 000 kodu aastas, selgitades tuleohutuse olulisust – seda on ligi kümme korda rohkem, kui on jõudnud päästeamet sama ajaga.
    See kõik on saanud teoks tänu Priidule, kes on hoolikalt valinud endale meeskonna ning hoidnud, motiveerinud ja usaldanud neid. Ta on kindlasti inimeste juht, kes peab oluliseks iga inimese tööd. Igal aastal on ta kellelegi töövarjuks, lõppenud aastal oli ta kahel ööl patrullis, et mõista töö nüansse ja jooksvaid probleem ning aidates ise kurjategijaid püüda.
    G4Sile kuulub Eesti Turvaettevõtete Liidu andmetel 30 protsenti Eesti turvaturust, 39 protsenti Eesti valveteenuste turust ja 60 protsenti Eesti tehnilise valve turust. G4S Eesti käive oli 2023. aastal rekordilised 76 miljonit eurot.
    Ainsa Eesti turvaettevõttena sai G4S möödunud aastal Vastutustundliku Ettevõtluse Indeksi hõbemärgise, mis tähistab organisatsiooni, kes on süsteemselt põiminud vastutustundliku ettevõtluse põhimõtted oma põhitegevusse. Vastutustundlik ettevõtlus on ettevõtte majandusliku, keskkonna- ja sotsiaalse mõõtme loomulik ja vabatahtlik lõimimine ettevõtte igapäevategevusse, juhtimisse ja äristrateegiasse.
    Lisaks sai G4S Eesti Priidu juhtimisel tunnustuse riigikaitse eest. Kaitseministeerium tunnustas sel aastal esmakordselt tublimatest tublimaid ettevõtjaid ja organisatsioone, kes panevad õla alla Eesti riigi kaitsele, toetades reservväelaste osalemist õppekogunemistel. G4S Eesti säilitab õppekogunemise ajaks töötaja keskmise palga. Sel aastal on õppekogunemistel osalenud ligi sada G4Si töötajat, paljud neist korduvalt. G4S Eesti on ainus turvaettevõte, keda on Eesti riigi kaitsevõime toetamise eest tunnustatud.
    Priidu eestvedamisel on G4S Eesti toetanud sõja ajal ka Ukrainat, soetades neile põhivarustusega kiirabiauto, mis saadeti Ukrainasse koos Eestis kogutud ja soetatud meditsiinitehnika ja -vahenditega. Lisaks on G4S Eesti teinud annetusi Eesti Punasele Ristile.
    See kõik näitab ilmekalt, kuidas Priit hindab kõiki töötajad ja panustab Eesti riigi edusse.
    Priit on ühtaegu nii võimekas protsesside ja inimeste juht kui ka mõistev kolleeg. Seetõttu ongi ettevõttes palju üle 20aastase staažiga töötajaid ja mõned, kes on lausa üle 30 aasta ettevõttes olnud. Temaga on nii kontoris kui perepäevadel ja spordivõistlustel isikliku sideme leidnud nii juhtkonna liikmed kui ka turvatöötajad.
    Lisaks on Priit juba 12 aastat aidanud kaasa Eesti korvpalli arengule, algul korvpalliliidu juhatuse liikmena ja viimased kolm aastat liidu presidendina. Selle aja jooksul on korvpall jõudnud uuele tasemele nii harrastajate arvu kui ka tulemuste poolest. Priidu korvpalliliitu kuulumise ajal on maailmas väga populaarsel ja tugeva konkurentsiga võistkonnaalal jõutud kahel korral Euroopa meistrivõistluste finaalturniirile ja sellel kursil ollakse ka praegu. Äsja alistati täismaja, 7000 inimese ees EM-valikturniiril korvpalli suurriik Leedu ja ala populaarsuse tõusu näitab ka see, et järgmise koondisemängu piletid on pool aastat ette välja müüdud.
    Priit pani ka aluse Eesti Korvpalliliidu tegevuse aluseks olevale arengukavale „Korvpall 2030“. Lisaks arendab ta järjepidevalt koostööd kohalike omavalitsustega, et tuua noored spordi juurde ning tema suurepärane juhtimis- ja läbirääkimisoskus on aidanud lahendada ka teravaid vastasseise korvpalliringkonnas.
    Võib julgelt väita, et nii G4S Eesti ligi 1900 töötaja kui ka kogu Eesti korvpallipere ja paljude teistegi jaoks on Priit parim juht.
    Rain Uusküla, Gelato Italiano OÜ tegevjuht
    - Rain on Da Vinci restode juht olnud juba 20 aastat. Ta leiab alati oma inimeste jaoks aega, suunab, arendab, õpetab. Ettevõttes töötab 100+ inimest ja Rain teab kõiki nimepidi. Tema suur tugevus on kriisijuhtimine ja see, et ta võtab kõiki oma inimesi võrdselt. Inimesed hindavad ja armastavad teda siiralt ja keskmine staaž ettevõttes on 10+ aastat. On vähe inimesi kes Eestis Da Vinci restorane ei tea ja igapäevaselt ei külasta, suuresti on see Raini töö.
    Rainer Moppel, ASi Citadele banka Eesti filiaali juht
    - Rainer Moppel on suurepärase empaatiavõimega, mis teeb temast võrratu liidri kogu meeskonnale. Ta on eeskujuks nii oma töös kui käitumises. Usaldusväärne, sõbralik ja karismaatiline. Lisaks väga headele ettevõtte majandustulemustele on just tänu temale saanud teoks mitu suurt projekti, mis muidu takerduma kippusid. Rahulolu Raineriga kinnitab ka töötajate väga kõrge rahuloluindeks, mis on tema juhtimisel aina kasvanud. Rainer Moppel osaleb ka Eesti Pangaliidu töös ja aitab kaasa liisingu valdkonna arendamisele. Käima on lükatud ka programm, kus iga töötaja saab aastas kolm tasustatud tööpäeva kasutada hoopis heategevuseks.
    Rainer Tops, Jalajälg ASi tegevjuht
    - Esitan Rainer Topsi kandidaaturi. Tegemist on pikaaegse Jalajälg ASi juhiga. Jalajälg tegeleb Nike hulgi- ja jaemüügiga Baltikumis, üks edukamaid ettevõtteid nii hulgi- kui jaeäris. Raineri juhtimisel on Jalajälg märgatavalt kasvanud, see on väga kasumlik äri ning meie kaadrivoolavus on valdkonna üks madalamaid, eriti kontori poole peal (inimesed, kes otse tema all töötavad ei liigu pea üldse ära, minu 5 aasta jooksul on lahkunud vaid mõni üksik inimene ja mitmed, kes on lahkunud, on ka tagasi tulnud). Lisaks on ta väga suur spordientusiast, tal on oma esiliiga korvpallimeeskond Los Toros, ta on pannud alguse ühele legendaarsele jooksuüritusele Tipust Topini, mille raames jookseb 50+ võistkonda teatevõistlusena Munamäelt Pirita TOPini. Ta on isa. Spordihing. Tema all on hea töötada, sest ta usaldab oma inimesi. Rainer väärib seda tiitlit siiralt!
    Rait Kuuse, Vanglateenistuse juht, Justiitsministeeriumi vanglate asekantsler
    Rait KuuseFoto: Andri Küüts
    - Rait Kuuse juhtimisel on vanglateenistus teinud viimasel kahel aastal läbi väga suure arenguhüppe: teenistuse usaldusväärsus ühiskonnas on kõrgem kui kunagi varem ning samasugust tõusutrendi näitab teenistujate rahulolu läbi sellekohaste uuringute. Ta on loonud vanglateenistuse strateegia ja uuendanud väärtusi, läbi mille on organisatsioonil selgus, kuhu teenistus liigub ning kuidas me oma tööd teeme ja ühiskonnas turvalisust loome. Raidi uuendusmeelne mõtteviis on kaasa toonud strateegilise andme- ja väärtuspõhise juhtimise juurutamise kogu vanglateenistuses.
    Ta on silmapaistev tippjuht, kes on strateegilise ja andmepõhise juhtimise eestvedaja kogu justiitsministeeriumi haldusalas ning seeläbi eeskujuks teistele tippjuhtidele avalikus sektoris. Raidi juhtimisel võitis 2023. aasta justiitsministeeriumi innovatsiooniprojekti auhinna “E-teenused vangidele ja andmelauad vanglateenistuses”, mille mõlemad projektid on suunatud digilahenduste laiemale kasutuselevõtmisele vanglateenistuses. Uuenduste tulemusel on vanglateenistuse juhtimine aina enam andmetel tuginev ning kinnipeetavatel võimalik kasutada e-teenuseid, mis aitab neil hiljem vabaduses paremini hakkama saada. Ta panustab vanglateenistuse tegevuse läbipaistvuse suurendamisse, suheldes avatult ja vahetult nii teenistujate kui ka ühiskonnaga. Laiemat vastutustundlikkust riigi tegevusse ja toimepidevuse tagamise panustamisel peegeldab Raidi kuuluvus Kaitseliitu.
    Läbimõeldud ja eesmärgipärase juhtimise kõrval ei ole tema jaoks vähemtähtis kogu organisatsiooni tervis. Oluline rõhk on juhtimiskultuuri arendamisel vaimse tervise hoidmisel ja inimeste arendamisel.
    Lisaks kohalikus ühiskonnas positiivse muutuse ellu kutsumiseks panustab Rait koostöösse ja Eesti vanglateenistuse heade praktikate jagamisse ka rahvusvaheliselt. Ta kuulub EuroPrisi ehk Euroopa vanglasüsteeme ühendava organisatsiooni juhatusse. Strateegilise juhtorgani liikmena panustab Rait rahvusvahelise koostöö arengusse arendades koostööd Euroopa vanglateenistuste vahel, mille eesmärk on parandada kinnipeetavate ja nende perekondade elu, suurendada ühiskondlikku turvatunnet, vähendada korduvkuritegevust ja arendada ametnike oskusi.
    Lisaks on Raidi südamesi Ukraina vanglasüsteemi toetamine. Raidi eesmärk on jagada Ukraina kolleegidele teadmisi meie parimatest praktikatest ja õpikohtadest - uskudes, et teadmised on need, mida ei saa keegi ära võtta. Samuti on eesmärk õppida Ukraina kogemusest, et olla valmis meie enda süsteemi võimalikeks väljakutseteks.
    Raul Vene, Wermo ASi tegevjuht
    - Ettevõtte kindlakäeline juhtimine, hooliv suhtumine töötajatesse.
    Reet Purre, Hotell Stroomi ASi ja Nelijärve Puhkekeskuse juht
    - 40 aastat hotellinduses vedanud kahte suurt ettevõtet. Ta jõudis 2022. aastal gasellettevõtte tiitlini, olles ise 83aastane. 2022. aasta majutusettevõtete TOPis sai auväärse 2. koha. Meeskonda juhib kindlakäeliselt ja austusega. Sellise eluenergia ja teotahtega naisterahvast maailmas teist ei ole.
    Reino Hürünen, Europa hotelli juht
    - Lihtsalt hea inimene.
    Remo Kirss, DPD Eesti ASi tegevjuht
    - Remo on kasvanud tegevjuhiks DPD siseselt, panustades DPD arengusse läbi erinevate juhtimistasandite juba aastast 2012. Alates 2019 on ta tegevjuhi rollis seisnud silmitsi väga erinevat tüüpi väljakutsetega ning juhtinud ettevõtte edukalt läbi nii tõusudest kui mõõnadest.
    Samuti on ta pärjatud Baltic sustainability ambassador 2023 tiitliga, oma raugematu töö ja pingutuste eest jätkusuutlikkuse teemadel, toomaks antud teemat lähemale nii töötajale, kliendile kui ka tarbijale. Täna on DPD oma sektoris üks jätkusuutlikkuse suunanäitajaid ning eestvedajaid, seda suuresti tänu Remo panusele.
    Riho Pihelpuu, ADM Interactive tegevjuht
    - Lisaks sellele, et ta on juba aastaid ADMi juhtinud ja kordades kasvatanud, hoolib ta väga oma inimestest ja panustab ise ning laseb töötajatel panustada Eesti riigikaitsesse.
    Risto Mäeots, Magnetic MRO juht
    - Eeskuju ja ainulaadne.
    Rivo Reitmann, Registrite ja Infosüsteemide Keskuse direktor
    - Ta on suutnud organisatsiooni tõmmata käima, muutes oluliselt struktuuri ja on lühikese ajaga tõstnud RIKi parimaks riiklikuks IT-asutuseks, millest on teistel väga palju õppida. Ka töötajate rahulolu uuring näitas suurt kasvu igas valdkonnas.
    Roland Raud, Inchcape Motors Estonia OÜ juhatuse esimees
    - Julged otsused raskel ajal ning uute ärisuundade loomine on justkui titemäng tema jaoks.
    Sigrid Harjo, Ettevõtluse ja Innovatsiooni SA juhatuse liige
    Konkursile esitatud 2 korral
    - Sigrid on väga pühendunud juht nii organisatsiooni sisse- kui ka väljapoole. Ta on esindanud organisatsiooni ja on eestkõneleja nii innovatsiooni, kestlikkuse, digitaliseerimise, kui ka ekspordi teemadel. Sigridi eestvedamisel on innovatsiooniteemad jõudnud nii meie enda organisatsiooni tegevustesse kui ka strateegiasse. Me mitte ainult ei aita arendada ettevõtete jaoks programme, vaid teeme ka ise läbi neid ja võime öelda, et oleme koos 20 ettevõttevõttega tippinnovaatorite programmis saanud oma lühiajalised, kui ka pikaajalised innovatsiooni horisondid paika.
    Sigrid ei ole tegus mitte ainult tööalaselt, vaid ka väljaspool tööd osaleb kooli hoolekogus ning vajadusel lööb kaasa vabatahtlikus töös. Tema nõu ja kogemusi vajatakse ka rahvusvahelisel tasemel – olles teistele innovatsiooni organisatsioonidele mentoriks ning võõrustab erinevaid rahvusvahelisi organisatsioone, kes käivad meie tegemiste ja edulugudega tutvumas. Kindlasti võib öelda, et Sigrid on oma tegemistega päris paljusid ettevõtteid aidanud ning loonud koos partneritega võimalusi Eestit suuremaks ja nähtavamaks muuta. See on pikaajalise sihipärase ja eduka töö tulem.
    - Mainiksin organiseeritust ja tasakaalukust juhtimises, väga pikaaegset juhikogemust mis sellist stabiilsust ilmselt tublisti toetab, tähelepanuväärne on see et EISi/EASi juhatus ei ole olnud väga lihtne koht töötamiseks – suhteliselt tuuline nii poliitilises kui inimtüüpide mõttes.
    Huvi ja valmidust uusi asju teha ning vastutust võtta nende n-ö väljavedamiseks (mõistlikkuse piirides, ilma väga riskantsetesse olukordadesse muidugi minemata – stabiilsus!), näitena siin EIS Innodivisjoni juhtimine, mis temaatiliselt veel mõned aastad tagasi oli justkui küsimärgistatud.
    Head huumorimeelt ja väga head suhtlemisoskust, loomupärast respekti peaaegu kõikide suhtes, kellega olen näinud Sigridit kokku puutumas, olenemata ametiredeli positsioonist või muust päritolust – seega õige tooni valik kommunikeerumiseks suvalise töötajaga X.
    Simmo Soomets, Thermory ASi tegevjuht
    - Ettevõttes algab kõik juhtidest ja juhtimiskultuurist, sest juhtimiskultuur – nii hea kui halb – on nakkav ja mõjutab terve ettevõtte kuvandit. Thermory AS on õnnega koos, sest Simmo eeskuju motiveerib kogu tiimi ning vormib terve ettevõtte olemust.
    Kahtlustame, et Simmo on leidnud mingit sorti süsteemivea 24h päevaskeemis ehk et tal on ööpäevas raudselt rohkem tunde kui enamikul teistel inimestel. Ta leiab alati kõigi jaoks aega: ära kuulamiseks, mõtete vahetamiseks, nõu andmiseks. Meie jaoks on ta ideaalse juhi etalon ehk keegi, kelle jaoks ettevõtte väärtused pole pelgalt sõnad paberil, vaid peegeldavad tegelikkust. Keegi, kes pürgib sihikindlalt selle poole, et me poleks edukad ja vastutustundlikud mitte ainult äris, vaid ka oma inimeste hoidmises ning pärandis, mida maha jätame. Simmo lööb aktiivselt kaasa Rohetiigri tegemistes. Rohetiiger on valdkondadevaheline koostööplatvorm, mille eesmärk on luua tasakaalus majanduse mudel Eestile ja maailmale. Rohetiiger teeb koostööd neljal suunal: ettevõtjad, avalik sektor, vabakond ja üksikisikud.
    Simmo ei ole juht, keda peaks austama lihtsalt positsiooni pärast, temale saab alt üles vaadata igast aspektist – juhtimisest niisama inimeseks olemiseni.
    Sirli Männiksaar, Ericsson Eesti AS tegevjuht
    Sirli MänniksaarFoto: Raul Mee
    Konkursile esitatud 14 korral
    - Sirli Männiksaar on nii õige liider Ericsson Eestile! Ta on valdkonnas töötanud paarkümmend aastat, näinud äri eri nurkade alt, kogunud kogemusi, juhtides ülemailmseid projekte, rahvusvahelisi tiime ning olnud eestvedajaks tulevikutehnoloogiate loomisele. Tema teadmised, lai pilt kogu tehnoloogiasektorist ning telekommunikatsiooniärist on muljetavaldavad. See paistab välja tema strateegilisest kommunikatsioonist ja faktipõhistest otsustest. 2023. aasta jooksul jõudis Ericsson Eestisse Baltikumi esimene 5G-privaatvõrk, Ericssoni korporatsiooni investeeringu otsus ehitada Euroopa moodsaim tehnoloogiakeskus Eestisse, konkurentsivõimelisima tööstusettevõtte tiitel ja tohutul hulgal igapäevaseid töövõite meie 24/7 tegutsevas tootmises olenemata keerukast makromaailmast.
    On selgelt näha, et tema kirg on mõlemad, inimeste juhtimine ja tehnoloogia juhtimine. Oma väljaütlemistes rõhutab ta tihti nii mitmekesisustega arvestamist, kaasavat kultuuri, empaatiat kui innovatsioonijulget eksperimenteerimist ning andmepõhiseid otsuseid. Nagu ta alati ütleb, siis olulised on mõlemad: WHAT & HOW (ehk võrdselt on oluline see, mida sa teed ning kuidas sa seda saavutad). Sirli on juhina kaasav, usaldav, julgustav. Ta on meie tiimis loonud sünergia, kus toimib tõhus koostöö, on julged arutelud, psühholoogiline turvalisus ning positiivne õhkkond. Seda energiat kiirgab ta kogu organisatsioonile – alati rõõmus, alati kohal ja avatud vahetuks suhtluseks.
    - Andreas Engberg: I’ve had the privilege to be Sirli’s manager during 2023 and I’ve seen her evolve into a natural leader for Supply Site Tallinn as well as Country Manager for Estonia. As quite new in her position in the beginning if 2023, she learned fast how to work with her team as well as with her peers to deliver great results. She demonstrates role model behavior in all of Ericsson core values Respect, Professionalism, Perseverance and Integrity. With her leadership the Site in Tallinn is becoming a Key asset for Ericsson when it comes to industrializing new products to the market in an efficient way. She is an empathic people leader with high expectations both on her surrounding as well as on herself. She knows how to adapt her leadership style depending on different situations. And she is not afraid to speak up if she feels something is not as it should be.
    All in all I’m proud of being Sirli’s manager. It’s a privilege to see her grow in all areas she is working with. She challenges both her direct reports as well as her peers and myself in a good way, making us all a little bit better every day.
    - Sirli on väga laia silmaringiga juht, kes kaasab oma meeskonda probleemide lahendamisse, andes neile vastutuse. Ta on kursis tehnoloogia uute suundumuste, näiteks AI kasutamisega. On igati positiivne ning paneb sind tundma organisatsioonis vajalikuna ning selleks igati pingutama.
    - Suutis kontserni juhtkonda veenda suurinvesteeringut Eestisse tegema. Arendab pidevalt oma ettevõtet, luues kõrge lisandväärtusega töökohti (inseneeria jms). Teeb aktiivset koostööd erialaliitudega inseneeria ja laiemalt tööstuse propageerimiseks.
    - Sirli on kaasaegne juht, kes ei taha manageerida inimesi, vaid innustab inimesi olema ise draiverid ja liidrid, kes toovad lauale oma parimad oskused ja omadused, et väärtuse loome ettevõttele oleks maksimaalselt suur. Juhina ta julgustab speak-up-kultuuri ehk arvamuste rohkust.
    - Sirli on inimeste, tiimide ja koostöö inimene, kuigi juhib tehnoloogiaettevõtet, kus on igapäevaselt tohutu innovatsioon, kiirus ja muutuste hulk. Tema roll nagu paljudel teistelgi tippjuhtidel on mitmekihiline – globaalne ja lokaalne, Ericsson Eesti ülene ja samas NPI tehasele keskenduv juhtide juht ja kõigi inimeste juht. Ta on imelise mäluga ning võimsalt positiivse power’iga äge, moodne juht. Tänu tema juhtimisele oleme hektiliste aegade kiuste äriliselt edukad. Nii on Tööandjate Keskliit tunnustanud aasta konkurentsivõimelisema tööstusettevõttena, oleme uuendanud CSR kuldse taseme või tunnustatud kui parim praktikakoht 2023. Sirli eestvedamisel on Eestisse investeeritud Ericssoni uue tehase rajamiseks hulk vahendeid, mis loob laiemat tulevikku.
    Sirli on vapustav eeskuju. Ta on strateegiline, näeb selgelt suurt pilti, aga vajadusel oskab deep dive sisse zoom’ida igasse teemasse. Ta on kompetentne professionaal. Teda iseloomustab veel kiire kohanemisvõime, säilenõtkus, sõnumi selgus, usaldus, positiivsus ning kaasav juhtimisstiil. Vajadusel võtab ta vastutuse ja teisalt oskab võimestavalt delegeerida. On au olla osa Ericssoni tiimist nii vinge juhtimiskultuuri ja juhiga. Peale äriliste väljakutsete seab ta ka endale „vimkasid“ ja väljakutseid – nii üllatas me tegevjuht Unibet Arenal laest suure diskopalliga lavale lennates kogu Ericsson Eesti kahetuhandepealist tiimi – avades vapustava sisenemise ja avaliku kõnelejana majandusaasta – kõik on võimalik, imagine possible! Esitas: Annika Kaseorg, People Experience Manager.
    - Lisaks sellele, et Sirli on äärmiselt professionaalne, laia silmaringiga, tõeline oma valdkonna ekspert, on ta ka meeletult empaatiline, inimeste inimene ja alati inimesena tema ise. On tõeline au töötada ettevõttes, mida juhib Sirli.
    - Tänu Sirli innukusele ja püsivusele on Ericsson otsustanud investeerida Next Gen Technology HUBi, see on innovatsiooni eestvedaja ja verstapost mitte ainult Ericssonile, vaid palju laiema mõjuga Tallinna linnale ja Eesti riigile oma investeeringu mahu ja targa tootmise võimaluste osas. Sirli on Ericssoni tõeline juht, kes juhib innovatsiooni, muutusi ja kultuuri. Karin Marjapuu, Head of Operational Efficiency.
    - Organisatsioonist seest kasvanud sädeinimene, kes oskab juhtimises ühendada pragmaatilised eesmärgid ja inimkeskse lähenemise. Juht, kes on eestvedaja, käivitaja, tunneb organisatsiooni erinevaid töölõike ja oskab neid väärtustada. Samas Sirli tajub ka enda rolli ja vastutust ühiskonnas suure organisatsiooni juhina.
    - Sirli on suure haardega inimeste inimene, kes suudab hallata nii globaalset suurt pilti kui kohalikku vaadet, unustamata sealjuures võimestavat, kaasavat, energilist juhtimist.
    - Sirli Männiksaar on aidanud tuua Eestisse Skandinaavia suurkorporatsiooni Ericsson arenduskeskuse, mis panustab teadusmahuka ja ekspordivõimelise tootmise laiendamisse Eestis. Sirli südameasjaks on järelkasv ja seetõttu panustab Ericsson Eesti kahe TalTechi õppekava, riistvara arenduse ja arvutisüsteemide magistrikava arendamisse. Ericsson on ka täiendavalt aidanud luua vabaaine, mida õpetatakse TalTechi IT teaduskonna tudengitele. Ericssoni praktikantidest tuleb igal aastal ligi 80% TalTechist, praktikantidele perspektiivivõimaluste loomisel on Sirlil oluline roll.
    Lisaks panustab Sirli ka isiklikult TalTechi tegevustesse, aidates kaasa täiendusõppe kampaania tutvustamisel 2023/2024 ja olles kaasas ülikooli olulisematel avalikkusele suunatud üritustel (nt labürindijooks). Uue arenduskeskuse loomisel kaasatakse ka Eesti ülikoolide, sh TalTechi abi ja keskuse käivitamise järel panustab Ericsson Eesti ülikoolide teadus-arendustegevustesse. Sirli Männiksaar on TalTechi vilistlaskogu juhatuse liige ja TalTechi arengufondi nõukogu liige. TalTechi nimel avatud ülikooli juhataja Hanno Tomberg.
    - Sirli is leading a transformation of Ericsson Supply Site during a tough financial period while following our core values and showing great humanness and empathy for our employees and colleagues. She is a dedicated leader that deserves all the adulation and recognition, Aziz Jiwani, Head of Test Technology, Ericsson Eesti.
    - Ma arvan, et "hea juht" ei ole Sirli puhul õige sõna, sest sõna on liiga väike – sõna, mida ma kasutaksin, on tähelepanuväärne, erakordne! Sirli on tähelepanuväärne juht mitmel põhjusel. Ta on suurepärane inimeste juht nii oma meeskonnas kui ka laiemas võrgustikus (töötame maatriksorganisatsioonis, tihedas koostöös globaalsete üksustega) – luues usaldusliku keskkonna, võimestades ja andes vastutust. Sirlil on aega aruteluks ja tõelise huvi ülesnäitamiseks st ta leiab selle aja, prioritiseerides inimesi. Olles korraga Ericsson Eesti tegevjuht, tehasejuht, juhib ta ettevõtet, olles eeskujuks aususele, faktipõhisele ja õigeaegsele otsustusprotsessile ning julgele juhtimisele. Sirli tunneb ettevõtet nii seest kui väljast, suudab võtta väga kõrgetasemelist ja laia vaadet, kuid on ka huvitatud ja võimeline süvenema detailidesse ning eriti aheldama selle kõik kokku selgeks suhtluseks sidusrühmade, eakaaslaste ja meeskonnaliikmetega. Marek Arru, Head of Final Assembly, Ericsson Eesti AS.
    - Sirli on dünaamiline inimene, kes on tuntud oma kire ja tõelise keskendumise poolest inimestele. Nakatava positiivsuse ja edasiviiva energiaga inspireerib ta ümbritsevaid inimesi. Vaatamata oma hämmastavatele juhtimisoskustele jääb Sirli märkimisväärselt tagasihoidlikuks, edendades koostöökeskkonda, kus hinnatakse kõigi panust. Tema võime juhtida empaatiaga ja võimestada teisi teeb temast tõeliselt erakordse juhi. Marge Rehepapp, Head of People.
    Sven Pertens, TREV-2 Grupi juht
    - Parimal võimalikul viisil juhib ta ettevõtet TREV-2 Grupp. Ta hoolib töötajatest ning ettevõttest.
    Taimar Peterkop, riigikantselei juht
    Konkursile esitatud 3 korral
    - Konkursiteates on esimese asjana välja toodud punkt "kes lisaks enda juhitavale organisatsioonile panustab ühiskonda laiemalt" – Taimar Peterkop riigikantselei juhina panustab oma igapäevatööga Eesti ühiskonda vast rohkem kui keegi teine. On tunda, kuidas oma tööülesannetes ja kolleegidega suheldes lähtub Taimar igal sammul riigikantselei väärtustest, milleks on avatus, meisterlikkus ja usaldusväärsus. Koos oma valdkonna põhjaliku tundmise ning pädevate juhtimisoskustega on Taimar eeskujuks paljudele. Vaatamata vastutusrikkale positsioonile on ta säilitanud inimlikkuse ja vahetu oleku.
    - Taimar on oma viie ametiaastaga andnud riigikantseleile inimese näo. Koostöö tegemine erinevate asutuste-ettevõtetega, avatus, nii palju, kui see on julgeolekuliselt võimalik, julgus proovida uusi asju ja võtta vastutust on riigikantseleis läbi Taimari isikliku eeskuju kujunenud normiks. Suuresti tänu Taimari isiklikele põhimõtetele saab täna öelda, et riigikantselei on tarkade inimeste hästi juhitud organisatsioon. Ta värbab parimaid ja annab neile tegutsemiseks vabadust.
    Taimarile on oluline, et iga riigikantselei töötaja tunneb ennast asutuse strateegiat lugedes ära ja lähtub ühiselt sõnastatud väärtustest. Ta on inimesena vahetu, julgeb tunnistada vigu, seisab oma inimeste selja taga, jagab infot rohkem, kui hädapärast tarvis. Taimar on leidnud hea tasakaalu, kuidas ühelt poolt viia ellu peaministri ja valitsuse poliitilist tahet ja teiselt poolt luua piisavalt sitke organisatsioon, mis saab spontaanselt hakkama mistahes väljakutsetega, olgu selleks siis monumentide teisaldamine või endise peaministri matuste korraldamine.
    - Taimar Peterkop alustas detsembris 2023 riigikantseleis riigisekretärina teist ametiaega. Taimari juhtimisel on riigikantseleist saanud kaasaegne organisatsioon, kus töötavad pühendunud inimesed. Peterkop esindab kõige paremal moel riigikantselei põhiväärtusi – avatust, meisterlikkust ja usaldusväärsust – ning on ise väärtuste eeskõnelejaks riigikantseleis. Oma vahetu ja siira olekuga ning kaasava juhtimisstiiliga on Taimar töötajate poolt väga kõrgelt hinnatud.
    Riigikantselei vastutusalasse on usaldatud Peterkopi juhtimisel riigi kriisireguleerimisepoliitika. Muutuste eestvedamine väga keerulises ja konservatiivses keskkonnas nõuab tahet, kindlameelsust, juhtimisoskusi, aga veel enam liidriks olemist, eestvedamisoskust ja julgust. Peterkopi liidrioskustest on sõltunud, kuidas toetatakse riigi südames parimal moel oskuste ja kogemustega valitsust ja peaministrit riigi kestvuse kindlustamisel.
    Tippjuhina seab Taimar Peterkop kvaliteedimärgi kogu riigi avalikule sektorile ja avalikule haldusele. Ta inspireerib isikliku juhiteekonna, ambitsiooni ja selle elluviimisega. Taimar on suutnud siduda kokku kolm erinevat maailma – riigiteenistuse, poliitika ja avaliku ruumi, vedades kogu hingega eest avatud ja läbipaistvat riigivalitsemist.
    Riigisekretäri eestvedamisel tehtud suurepärase töö eest avatud valitsemise partnerluse tippkohtumise Tallinna toomisel, korraldamisel ja läbi viimisel pälvis riigikantselei aasta lõpus kodanikuühiskonnalt aasta avaliku võimu esindaja tunnustuse. Samuti tunnustas Korruptsioonivaba Eesti Riigikantseleid aasta korruptsioonivastase teo eest, kus riigisekretäri juhtimisel panustati avatud valitsemise teekaardi koostamisse. Esmakordselt Eestis toimunud kõrgetasemeline AVP kohtumine andis võimaluse tutvustada avatud valitsemise digilahendusi ja parimaid praktikaid partneritele üle maailma. Eestis toimunud tippkohtumisel Tallinnas osales septembris 2023 rohkem kui 2000 osalejat 80 riigist.
    Tambet Tamm, Tamrex Ohutuse juhatuse Liige
    - Parimate juhtimisomaduste kõrgeim tulemus. Jah, me ei ole Eesti mõistes suurimad (Swedbank) jne, aga Meie tuntus inimestel Baltikumis + Soomes on pea igas inimeses. Me ei ole vaid Eestis suurimad, vaid terves Baltikumi suurim töö- ning tuleohutusega tegelev ettevõte.
    Tanel Kutsar, ASi Connecto Eesti tegevjuht
    - Hooliv, südamik, toetav, mõistev ja ülihea huumorisoonega. Tema e-meilegi on nii mõnus lugeda, ikka ta läbi muheda huumori kiidab meid kõiki heade tulemuste eest.
    Tanel Palu, Enersensa ASi lõuna piirkonna juht
    - Töötajasõbralik, tulemuslikele töötajatele võimaldab palgatõusu vahest isegi omal initsiatiivil. Iga aasta tehakse arenguvestlusi töötajatega individuaalselt ja meeskondadega grupis, et leida arengukohti ja puudusi. Soosib paindlikku tööaega töötajale, ettevõtte vajadustest sõltuvalt. Toetab töötajaid, kes tahavad ettevõttesiseselt areneda ja loob selleks sobivad tingimused. Ei lase paindlikku tööaega töötaja poolt ettevõtte kahjuks ära kasutada ja rakendab julgelt vajalikke meetmeid töötaja suhtes.
    Kiidab avalikult tulemuslikke meeskondi. Jagab töötajatega oma osakonna tulemusi kõigi meeskondade kohta ja ootab töötajate arvamust tulemuste veel paremaks tegemisel. Töötajana olen motiveeritud hommikul tööle tulema, sest saan aru, mis väärtust ma ettevõttele pakun ja mis arenguvõimalusi mul on tänu juhi avatud suhtumisele. Ülbust on vähe ja arvestab töötaja vajadustega, arvestades ka ettevõtte tulemuslikkuse kasvu. Firmaüritustel soosib töötajate lõimumist, mis parandab töötajate koostööd töö tegemise ajal.
    Tannar Tiitsar, Viking Security ASi juhatuse liige
    - Tannar Tiitsar on nii Viking Security ASi kui ka Eesti Turvaettevõtete Liidu (ETEL) juhatuse esimees. Ta on juhtinud oma ettevõtet edukalt juba aastaid, pakkudes kvaliteetset ja usaldusväärset turvateenust nii Eestis kui ka välismaal. Ta on ka aktiivne osaleja turvaturu arendamisel ja korrastamisel, tehes koostööd riigi- ja kohaliku võimu asutuste ning teiste turvaettevõtetega. Ta on tunnustatud oma professionaalsuse, innovaatilisuse ja kliendikesksuse poolest. Ta on parim juht, sest ta on pühendunud oma tööle, oma meeskonnale ja oma klientidele.
    Tarmo Roos, Mapri Ehituse tegevjuht
    - Tegemist on juhiga, kes on pühendunud töötajate heaolule ja oskab luua pingevabad tööprotsessid. Ta ei karda ise käsi külge lüüa ühelegi tööprotsessile ja tema võime näha ette tulevikku muljetavaldav. Tema meeskonda on hea kuuluda ja sa tead, et sinu panust väärtustatakse (sest muidu sa lihtsalt siia meeskonda ei kuuluks). On hea inimeste tundja ja oskab paigutada õiged inimesed õigetele positsioonidele. Muidu ju meil ju iga aastaga järjest paremaid tulemusi poleks olnud. Õige mees õigel kohal!
    Tarvo Leppik, Prysmian Group Balticsi juhatuse esimees
    - Tarvo Leppik on ettevõtte arengut vedanud 30 aastat. Lisaks juhatuse esimehe rollile on Tarvo ka müügimeeskonna juht. Ettevõte majandustulemused on läbi aastate väga head, arenguplaanid selged ja meeskond õnnelik ning pühendunud. Tarvo südameasjaks on absoluutselt iga meeskonnaliikme motivatsioon, areng ning üksteist toetav soe ja sõbralik õhkkond. Keilas on ühtne ja kokkuhoidev tiim, ole sa liinioperaator või finantskontroller.
    "Kaabel, see on kõige tähtsam asi maailmas, see loob kõik ühendused!" tervitab ta iga uut tulijat ja ongi asjad selged ja arusaadavad. Kaasamine ja mitmekesisus (peenelt öelduna diversity & inclusion) toimivad Keila meeskonnas päriselt. Tarvo veab ise aktiivselt eest olulisi jätkusuutlikkuse projekte, on Keila ettevõtjate ümarlaua aktiivne liige, et siinse kogukonna asju edendada, ning arendab valdkonda Eesti Elektritööde Liidus (EETEL).
    Teemu Kilpiä, Prisma Peremarket ASi maajuht
    Konkursile esitatud 37 korral
    - Teemu juhtimisel on Prisma juhtimisstiil muutunud rohkem coach’ivaks, samuti on alustatud ettevõttes mõtteviisi pööramisega, et me kõik töötajad võtame ise vastutust oma tegemiste ja mitte ainult oma töölõigu eest, vaid kui näed seda, kus vaja õlg alla panna, siis seda teed. Meil ei ole ühte kõiketeadvat juhti, vaid meil on meeskonnas professionaalid ja nende arvamust ja oskuseid usaldatakse. Meie juht on suutnud üha enam seda mõtteviisi ja tunnet osakonnajuhtidele ja sealt edasi ka kõigile töötajatele anda.
    Teemul on juhina alati uks lahti, et saad minna vajadusel temaga vestlema, sellist nõukaaegset hierarhilist juhtimist Prismas pole. Võimalik, et see ongi Põhjamaade juhtimisstiil, kuid inimesed võivad eksida ja ei pea oma eksimust hirmuga vajama ning juht on valmis ära kuulama ja sinuga mõtteid vahetama.
    Teemu on väga sportlik ja läbi terviseprogrammi on ka tema olnud eeskujuks meie töötajate tervislike eluviiside propageerimisel. Prisma missioon on: koos teeme oma klientide, töötajate ja Eesti ühiskonna elu paremaks. Selle missiooni elluviimisel on Teemul suur roll – kaupmeeste liidu juhatuse liikmena anda oma panus jaekaubanduse arengule ja loomulikult ka tarbijale soodsa ja kvaliteetsete toidukaupade pakkumine. Prisma on üks suurtoetaja Toidupangale, et puudust kannatavad inimesed saaksid toitu – ka selles projektis on Teemu Prismas toetaja ja suunaja.
    - Teemu on sõbralik, hoolib oma töötajatest, ta on vastutustundlik, tunneb oma ametit ja aitab ka teisi. Väärt mees.
    - Sest ta on lihtsalt superjuht.
    - Professionaalne juht. Väärtuslik, toetab ja annab tagasisidet.
    - Eeskuju.
    - Väga positiivne ja tore juht.
    - Meie särav juht!
    - Tugev ja positiivne juht, kes on alati toeks oma meeskonnale.
    - Hoolib oma töötajatest ja klientidest.
    - Olen erinevate juhtidega töötanud ja olen kindel, et Teemu on parim juht! Ta on väga viisakas, karismaatiline liider, alati suhtleb lugupidamisega, suhtleb võrdselt oma alluvutega, tal on hea huumorisoon ja tema järgi tahaks edasi minna (eesmärgid täita).
    - Long term comittement to succesfully develop AS Prisma Peremarket.
    - Innovatiivne, toetav, julgustav, tõeline visionäär.
    - Teemu oskab juhtida, ta oskab kuulata inimesi ja nende arvamusi. Oskab sekkuda ja kaitsta oma inimesi ja nende huve. Mõtleb välja uued strateegiad. Motiveerib ning aitab arendada. Oskab kuulata ja mõelda. Tema kõne on hea.
    - Avatud, hea suhtleja, usaldab inimesi, väljendab ennast selgelt, järjekindel.
    - Ma töötan temaga koos peaaegu 7 aastat ning näen, kuidas ta hoolitseb ettevõtte ning töötajate eest, kes seal tööl. Samuti ta ei karda tööd ja alati tuleb appi, kui keegi kutsub. Inimlik, aus, kohusetundlik.
    - Väga hästi juhib ettevõtet.
    - Juhi eetilisus ja vastutustundlikkus, töötab selle nimel, et raskel ajal töötajatel säiliks töökoht ja ettevõtte edukus tõuseks.
    - Teemu on juht, kes suudab luua keskkonna, kus igaüks tunneb, et ta saab ja tahab anda endast parima, et ta on ettevõttele vajalik. Liider parimas mõttes. Juhtimine tähendab head suhtlemis- ja kommunikeerimisoskust ning seda teeb Teemu ülihästi, kusjuures selges eesti keeles.
    - Ta on õiglane.
    - Inspireeriv, õiglane, otsekohene, toetav.
    - Teemu on tõeline eeskuju. Ta on lahke ja empaatiline, mistõttu on ettevõttes toetav keskkond, kus igaüks tunneb end väärtustatuna. Ta on intelligentne ja teeb häid strateegilisi otsuseid.
    - Teemu on inimeste inimene ja väärtustab kõiki ettevõtte töötajaid. Ta on väga empaatiline ja avatud suhtlemisega õiglane juht – tunnustab ning vajadusel annab head nõu, kuidas saada veel paremini.
    - Jaekaubanduse tippspetsialist, kes ise suurepäraselt integreerunud ja mõistab sügavuti Eesti turgu, tarbijaid ja tulevikutrende. Panustab inimestesse ja kõige efektiivsematesse protsessidesse.
    - Ta on juht, kes on inimeste keskel, töötab tiimis. Panustab kogu aeg sellesse, et ettevõte käiks ajaga kaasas.
    - Juht on kaasav ja alluvatega arvestav ning positiivse suhtumisega kolleegide ideedesse.
    - Prisma on väga sõbralik ja vastutustundlik organisatsioon, inimene on oluline.
    - Vastutustundlik, pikaajalise kogemusega.
    - Teemu on pika rahvusvahelise jaekaubanduse kogemusega juht, kes on Peremarketi Eesti arengusse läbi erinevate rollide panustanud juba üle kümne aasta. Teemut hinnatakse ettevõttes tema suure töövõime, kindla juhtimisstiili ning hea huumorimeele tõttu. Tema eestvedamisel saavad ka kõige keerulisemad muutused Prismas sujuvalt ellu viidud. Teemul on selge äriline vaade ning tema südameasjaks on igapäevane suurepärase kliendikogemuse tagamine meie kauplustes. Sama oluline on tema jaoks töötajate heaolu ning ettevõtte väärtustel baseeruv tegutsemine. Tema panus on märkimisväärne ka kogu Eesti jaekaubanduse arengusse läbi aktiivse osalemise kaupmeeste liidu töös. Teemu on tõesti väärt parima juhi tiitlit.
    - Teemu on väga süstemaatiline ja põhjalik ning veendub, et kõik protsessid ja tegevused oleksid laitmatult lõpule viidud. Samas on ta ka väga inimeste heaolule keskendunud. Ta tunneb siiralt huvi kõigi oma inimeste vastu, tunnustab ning on toetav ja sõbralik. Kuigi ta on väga hõivatud inimene, leiab ta siiski aega, et oma kolleegidele hea sõna öelda.
    - Teemu on juhtinud meie ettevõtet läbi viimaste aastate kriiside väga tasakaalukalt, toetavalt ja turvatunnet loovalt. Tema jaoks ei ole raskeid teemasid, ka kriitilised olukorrad selgitab ta lahti rahulikult nii, et igaüks ettevõttes saab aru. Teemu on alati igaühe jaoks olemas, alati avatud ja usaldusväärne.
    - Teemu on parim juht, kes meil kunagi on olnud. Ta on abivalmis ja sõbralik. Tema all töötada on väga lihtne, alati kuulab ja toetab oma töötajaid.
    - Innovaatilise mõtlemisega juht!
    - Ta on äärmiselt inspireeriv. Ta on rikastanud oluliselt minu maailmapilti. Kirjeldan teda kui usaldusväärset, intelligentset, ausat ja piiritu töövõimega juhti. Usun, et raske on leida paremat juhti.
    - Ta on toetav juht.
    - Väga sõbralik.
    - Aus ja hooliv juht, kes aitab oma alluvaid nii nõu kui ka jõuga.
    Tiina Simson, Tallinna Laste Turvakeskuse juhataja
    - Ta on võtnud juhtida asutuse, kus on töötamas 120 inimest väga keeruliste klientidega ja tundliku valdkonnaga. Tiina on väga hooliv oma töötajate suhtes ning mõistab, et tema kui juhi vastutus ja privileeg on töötada oma meeskonna ja iga individuaalse töötaja arengu heaks. Asutus on saanud uue hingamise ning meeskond tunneb, et saab juhti aus ja usaldusväärne.
    Tiina Valk, Salutaguse Pärmitehase juhatuse liige
    - Soovime pärjata Tiina Eesti parimaks juhiks, sest ta lihtsalt on parim! Salutaguse Pärmitehast ei oleks ilma Tiinata. Ta teeb oma tööd suure pühendumusega ja on alati olemas iga töötaja jaoks. Lisaks igapäevasele pühendumisele töö juures on ta aktiivne ja tunnustatud ka väljaspool tehase territooriumi ning annab oma panuse kogukonna toetamisse.
    Toomas Antons, Respo Haagiste tegevjuht ja juhatuse liige
    - Ta on meie jaoks juba aastaid olnud suurepärane juht, kes väärtustab ja hoiab ettevõttes head tasakaalu ning on eeskujuks sõbraliku töökeskkonna loomisel. Viimase üheks heaks näitajaks on keskmine tööstaaž, mis on ettevõttes 9-10 aastat.
    Ta lahendab tekkinud probleemid kõigile arusaadavalt õiglaselt ning võtab alati aja ja energia tagamaks piisav kommunikatsioon. Hoolib väga töötajatest ning nende heaolust ning võimalusel teeb nii palju kui võimalik otsused töötajate kasuks.
    Ettevõtte juhtimises peab lugu ärieetikast ning ootab seda ka kõikidelt oma töötajatelt. Tulemused on aastaid olnud ASil Respo Haagised head ning ettevõtet on juhitud seatud eesmärke järgides. Lisaks tegeleb Toomas ka Ukraina toetamisega läbi ettevõtte United Delivery Mission.
    Toomas Orutar, Logistika Plussi tegevjuht
    - Toomas Orutar on väga silmapaistev juht, kelle pikaajaline kogemus ja juhtimisoskus on teinud temast märkimisväärse liidri, mitte ainult oma ettevõttes, vaid laiemalt logistikasektoris. Tema innukus, laialdane silmaring ja juhtumisoskused on olnud olulised tegurid ettevõtte stabiilsuse ja jätkusuutlikkuse tagamisel, eriti keerulistes olukordades ja kriisides. Lisaks on ta aktiivselt kaasanud enda oskusi ka katusorganisatsiooni ELEA töös, olles selle pikaajaline juhatuse liiga, ning erinevates sektori edendamise projektides, nagu näiteks Kutsekoja OSKA tuleviku-uuringu projektis valdkondliku eksperdina.
    Samuti on tema suhted meeskonnaga on märkimisväärselt positiivsed ning ta suudab motiveerida, innustada ja hoida oma töötajaid kursil ettevõtte eesmärkide saavutamisel. Tema juhtimisstiil on loonud tugeva meeskonnatunde, mis on omakorda aidanud kaasa ettevõtte stabiilsusele ja arengule. Kokkuvõttes on Toomas Orutar olnud oluline mitte ainult oma Logistika Plussi arengus, vaid ka üldiselt logistikasektori jätkusuutlikkuse tagamisel ning tema panus väärib kindlasti tunnustust ja austust.
    Toomas Paju, Hüpoteeklaenu juhatuse esimees
    Konkursile esitatud 9 korral
    - Ta on alati olemas nii oma hea nõuande kui ka lihtsalt inimliku soovitusega, teab, mida teeb ja kuidas teeb. Sihikindel, innustav, motiveeriv, ambitsioonikas.
    - Seisab selle eest, et kogu ettevõte töötaks ühise eesmärgi nimel.
    - Personaalse lähenemisega tugev isiksus.
    - Toomas on sihikindel, kaasav, motiveeriv ja inspireeriv juht.
    - Tasakaalukas, innovaatiline, selge ja arusaadav juhtimisstiil, pea lõikab justkui koorelahutaja.
    - Ta on juht, kelle käe all saavad asjad ära tehtud ja samal ajal on ka inimesed hoitud, rahulolevad ja rõõmsad. Ta on rahulik, heatahtlik ja kindlameelne. Jagab kasulikke nõuandeid ka raadiosaadetes.
    - Väga hea kuulaja, väga hea esineja, selged sõnumid, toetab arengut, õpihimuline.
    - Nullist ehitanud suurima Baltikumis kinnisvara tagatisel laenukontori. Suur kasvuambitsioon.
    - On uuendustele avatud, hoolib kollektiivist, innustab, kaasab ja kasvatab ettevõtet koos kogu tiimiga.
    Triin Hertmann, Grünfini asutaja ja juht
    Triin HertmannFoto: Andras Kralla
    Konkursile esitatud 2 korral
    - Triin Hertmann on nii juhina, ettevõtjana kui investorina väga tugevalt mõjutanud Eesti tehnoloogiasektori arengut. Tänu temale on paljud naisjuhid saanud võimaluse oma ettevõtteid asutada ja kasvatada. Ta on igas mõttes eeskujuks ja inspiratsiooniks.
    - Triin Hertmann on silmapaistev inimeste juht, ettevõtja ja investor. Tänu temale on mitu ettevõtet saanud tuule tiibadesse, ta teadlikult investeerib naiste asutatud ja juhitud ettevõtetesse, aitab kaasa Eesti elu edendamisele ja vastutustundliku ettevõtluse põhimõtete juurdumisele laiemalt. Ta on äge inimene ning usun, et nõu ja jõuga on ta olnud abiks väga paljudele (nais)juhtidele.
    Urmas Sule, SA Pärnu Haigla juht
    - Hea juht, kes oskab ära kasutada inimeste potentsiaali.
    Urmo Saareoja, Tallinna Lauluväljaku juhataja
    - Tema nägemus ja pühendumus on olnud inspiratsiooniks kogu meie meeskonnale. Lauluväljak on Urmo juhtimisel teinud väga suure arenguhüppe, mida kiidavad lisaks koostööpartneritele ka inimesed tänavalt, alates ürituste külastajatest, lõpetades turistidega. Juhina ta toetab ning hoiab meie meeskonda, jättes sealjuures inimestele vabad käed ka ise otsustamiseks. Juht, kes alati kuulab ja on olemas eriti just siis, kui teda on tõesti vaja. Oma hommikuid alustab ta alati positiivselt küsimusega „Kuidas Sul läheb?“.
    Ursel Velve, Mainor Ülemiste ASi tegevjuht
    - Ursel hoiab meeskonda, kaasab, kuulab ja inspireerib nii tööalaselt kui ka sportlikult, olles eeskujuks nii kontoris kui ka kontorist väljas. Ursel panustab väga aktiivselt, lisaks Ülemiste linnaku arengule ka Tallinna linnaruumi arengusse, pideva koostöö ja suhtlusega Tallinna linnaga, mille eesmärk on parandada liikuvust, vähendada autostumist ning viies seeläbi meid paremasse homsesse.
    Kuna eelmisel aastal oli parim juht meesterahvas, siis sobiks käesolevasse aastasse suurepäraselt Eesti suurima ärilinnaku naisterahvast tippjuht.
    Uuno Lausing, Tartu Milli juht
    - Uuno Lausingu juhtimisel on Tartu Mill AS tõestanud end mitte ainult eduka veskiettevõttena, vaid ka Eestis ühe kõige paremini juhitud ettevõttena. Tema pühendumus ja juhtimisoskus on viinud ettevõtte tipptasemele, olles eeskujulikuks näiteks sellest, kuidas saavutada edu 100% Eesti kapitalil põhinevas äris.
    Lausingu visionäärne lähenemine, meeskonna juhtimisoskused ning pidev uuenduste ja tõhususe tagamine on muutnud Tartu Milli mitte ainult majanduslikult tugevaks, vaid ka sotsiaalselt vastutustundlikuks ettevõtteks. Tema panus on aidanud kaasa mitte ainult ettevõtte, vaid ka kogu Eesti majanduse ja tööstusmaastiku arengule. Seega võib Uuno Lausingu kohta kindlalt väita, et ta on Eesti parim juht, kelle juhtimisel on Tartu Mill AS kujunenud eeskujuks jätkusuutlikule ja edukale ettevõtlusele.
  • Hetkel kuum
Ain Kivisaar: kolm soovitust uuele linnavõimule
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Bigbanki laenuportfell tegi rekordi
Bigbank avaldas 2024 aasta esimese kvartali tulemused, mille kohaselt brutolaenuportfell tõusis rekordilise 1,74 miljardi euroni, kasvades kvartaliga 86 miljoni euro võrra ehk 5% ja aastaga 325 miljoni euro võrra ehk 23%.
Bigbank avaldas 2024 aasta esimese kvartali tulemused, mille kohaselt brutolaenuportfell tõusis rekordilise 1,74 miljardi euroni, kasvades kvartaliga 86 miljoni euro võrra ehk 5% ja aastaga 325 miljoni euro võrra ehk 23%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Parima juhi nominent Annika Arras: ma olen täiega hea, isegi liiga hea
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Konkurentsiamet läks Eesti Energia kohtuasjaga järgmisele ringile
Konkurentsiameti ja Eesti Energia vaidlus järelevalvetasu suuruse üle jõudis ringkonnakohtusse, sest amet ei jäänud esimeses astmes saadud kaotusega rahule.
Konkurentsiameti ja Eesti Energia vaidlus järelevalvetasu suuruse üle jõudis ringkonnakohtusse, sest amet ei jäänud esimeses astmes saadud kaotusega rahule.
Elu Pae turul: „Iga aastaga läheb hullemaks“
Pae turul töötamine pole ainult äri, vaid ka sotsiaalne missioon, räägivad kohalikud müüjad. Aga seda tuleb teha kasumlikkuse piiril, tõdevad kauplemisala vanad olijad.
Pae turul töötamine pole ainult äri, vaid ka sotsiaalne missioon, räägivad kohalikud müüjad. Aga seda tuleb teha kasumlikkuse piiril, tõdevad kauplemisala vanad olijad.