Juhtkiri: investorivalve väärtpaberiturule

1185-aripaev 19. november 2009, 08:08

Mida teeb inimene, kes näeb pealt, kuidas pätt parasjagu naabri autol rattaid alt kruvib või kuidas naabermaja aknast keset ööd mööblit välja tõstetakse? Hakkab näiteks karjuma. Tormab ise suli püüdma. Või vähemasti haarab telefoni ja helistab politsei kohale. Sest tegu on vargusega.

Väärtpaberitega manipuleerimine ja tehinguiks siseinfo kasutamine on samasugune vargus nagu näiteks auto ärandamine. Väärtpaberitega manipuleerimine ning väärtpaberite tehinguteks siseinfo kasutamine on täpselt samasugune vargus nagu omaniku teadmata pangakonto tühjendamine või auto ärandamine ning selline börsimängur ise lihtsalt varas.

Väärtpaberiturul tegutsejate seas on hinnatavaimad väärtused nutikus, hetketabamisoskus ja vaheltkasu suurus. Paraku peetakse tihtipeale nutikaks ka osavat manipuleerijat ja valimata vahenditega info hankijat - nutikus on käsitletav väärtpaberitega manipuleerimise sünonüümina ning hetketabamise ja siseinfo kasutamise vahele võib seada võrdusmärgi.

Investorid teevad siiski ammu vahet spekulandil ja turuvargal, kuid ometi on viimasena nimetatusse suhtumine teistsugune kui tavalisse taskuvargasse - ei kiputa oma avastustest veebifoorumites teada andma ega finantsinspektsiooniga ühendust võtma. Arvatakse, et see on tühi ajaraiskamine ja sellest nagunii ei muutu midagi.

Ent vaevalt oleks näiteks sel mardipäeval Tartumaal Ülenurme vallas loodud kuus uut naabrivalve piirkonda, kui inimesed ei usuks, et nad ise suudavad ennetada vargusi ja kaitsta enda ja üleaedsete kodusid. Küllap suurenenud usaldus politsei vastu ja usk iseendasse tõukas naabrivalveliikumist tagant.

Nüüd on esimene väärtpaberitega manipuleerimise juhtum jõudnud kohtusse. Arco Vara aktsiatega manipuleerimises süüdistatud ärimehe Toomas Tooli kaitsja Allar Jõks ütles, et esimene vasikas läheb aia taha. Kohtu all on Toolile aktsiaid vahendanud endine SEB maakler. Teine SEB endine töötaja Dmitri Vassiljev sai siseinfo kasutamise pärast rahalise karistuse. Kinni on peetud veel kaks siseinfo kasutamises süüdistatut.

Toimetus ei hakka ennustama. Viimane sõna on kohtu öelda. Oluline on, et selliseid juhtumeid on hakatud uurima ja uurimine jõuab ka kohtusse.

Midagi ongi ju juba muutunud. Ja muutuks veelgi kiiremini, kui väikeinvestorid aitaksid ise kaasa džungliseaduste murdmisele. Võiks tekkida näiteks midagi naabrivalve taolist - investorivalve, miks mitte. See on hõlpsamgi, saab ilma bürokraatiata, organisatsiooni loomata, ning pole vaja öösiti läbi hangede või porilompide pätte taga ajada.

Liikumised väärtpaberiturul on internetis jälgitavad. See, kes märkab kummalisi tehinguid, saab neist teistele teada anda sama kanalit kasutades, kodus tugitoolist lahkumata. Nii lihtne ongi asju paremaks muuta, kõigi investorite ja kogu väärtpaberituru jaoks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. November 2009, 16:09
Otsi:

Ava täpsem otsing