Oberschneider: Arco omanikud on idioodid!

19. november 2009, 07:05

Praegu Argentiinas rantjee-elu elav Paul Oberschneider ei hoia kokku värve, kirjeldamaks Arco Vara omanikke, kes tema pakkumist ettevõtte ostuks eelmisel suvel vastu ei võtnud.

Järgneb intervjuu Paul Oberschneideriga:
 
Põhjus, miks ma teile helistan, on selles, et eelmise aasta juulis te ostsite üle 1,5 miljoni Eesti kinnisvarafirma Arco Vara aktsia. Tahan küsida, miks te suure koguse aktsiad ostsite, kuna müüsite need kiiresti – juba oktoobris?

(Pikk vaikus ja naer) Kas teate, mida ma tahaksin Teile vastata? See ei ole fucking teie asi. Ja mida ma veel tahan öelda. Mina olen selles riigis teinud nii palju asju, mida keegi ei märka, see on uskumatu. Lugesin ajalehest, et Tallinn sai Times’i ajakirjalt auhinna kõige ilusama jõuluturu eest Euroopas. Tallinna linnapea ja ametnikud tõstavad oma käed ja võtavad selle au endale. Aga kas te teate, kes selle turu asutas? Jah, see olin mina ja keegi ei maini seda. Selle asemel helistate Teie mulle Argentiinasse, kus mul on kiire tööaeg, ja küsite, et oh, miks ma ostsin 1,5 miljonit Arco Vara aktsiat. Who gives a shit?

See olukord isegi ei aja mind närvi, aga paneb naerma… Aga ma ütlen teile, miks ma ostsin. Me tegime pakkumise… Me olime huvitatud võib-olla firma ostmisest sellel ajal. Aga me ei jõudnud mingisuguse… ideeni, kuidas teha seda koos olemasolevate omanikega. Nii et see oli spekulatiivne ost minu poolelt ja ma taipasin, et tegin vea ja niisiis müüsin.

Suurem plaan oli see, et olite huvitatud ettevõtte ostmisest?

Suurem plaan oli see, et tahtsin osta rohkem aktsiaid. Arvasin, et ettevõte oli alahinnatud. Aga siis sain aru, et olin teinud vea.

Ma räägin teile juhtumist, mis on Eestis praegu päevakorral. See puudutab ärimees Toomas Tooli, ma ei tea, kas te teate seda meest?

Muidugi, jah.

Ja lisaks SEB endist maaklerit, neid süüdistatakse väärtpaberiturul manipuleerimises Arco Vara aktsiatega ja need tehingud toimusid samuti eelmise aasta juulis. Räägitakse, et Toomas Tool soovis üle võtta ettevõtte ja ta kasutas selleks infot teise kahe partneri repolaenude kohta…

Kõik teadsid seda infot. Iga intelligentne inimene teadis seda infot. Toomas Tool ei teadnud Arco Vara omanikke. Arco Vara omanikud on idioodid. Lihtsalt idioodid. Mina teadsin, kõik, kellel on intelligentsust ja kes ajavad Eestis äri, teadsid, et Arco Vara meestel ei olnud raha, et nad olid võlgades ja et nad olid oma aktsiad pantinud. Ja et kui Arco Vara aktsiate hind langeb, satuvad nad suurema surve alla. Igaüks teadis seda, see ei olnud privilegeeritud info.

Nii et Teie ostsite ka samal põhjusel neid aktsiaid, et teadsite seda infot ja tahtsite osta…

Põhjusel, miks mina ostsin, ei olnud antud infoga mingit pistmist. Mina kirjutasin memo oma partneritele, kui aktsia hind oli 1.20 (euro – toim) juures ja ma ütlesin selles memos, et mina tahan osta neid aktsiaid, kui aktsia hind kukub 0.50 (euro – toim) juurde. Ja aasta hiljem pärast memo kirjutamist läkski nii ja seepärast ostsin. Ja siis ma taipasin, et keskkond, ettevõtte keskkond, on muutunud dramaatiliselt selliseks, et isegi 0.50 juures eksisin. Nii et ma müüsin. Ostmisel ei olnud mingit seost sellega, et need mehed olid raskustes, küll aga müümisel, siis jah oli seos.

Aga miks ostsite just 1,5 miljonit aktsiat?

Ostsin nii suure summa eest, kui palju mul parasjagu kontol raha oli.

Aga kas Te omal moel aitasite Toomas Tooli? Oli see Teie isiklik otsus või Toomas Tool palus Teil need aktsiad endale müüa?

Ei, ma pole kunagi midagi müünud… Ma ei ole… Ma pole kunagi Toomas Tooli näinud, ma saan aru, et ta elab Prantsusmaal? Ma ei tea.

Nii et see oli Teie otsus, keegi ei soovitanud müüa.

Toomas Tool teeb, mis Toomas Tool tahab. Mina teen, mida mina tahan. Igaüks teeb, mis tahab. Mis on oluline, on see, et keegi ei tegutsenud… Kõik teadsid sama informatsiooni, see oli laialt teada, mis olukorras need mehed olid.

Toomas Tool hakkas enda aktsiaid müüma tükkide kaupa järjest odavama hinnaga. Tegemist võis olla aktsia hinnaga manipuleerimisega. Mida Te arvate sellisest käitumisest?

Mina ei tea. Ma ei tea, mida ta tegi, ma ei tea, miks ta tegi. Mul pole aimugi, mis tema motiivid olid. Ma arvan, et igaüks mõtles, et on võimalus et osta ja saada omanikuks ettevõttes, mis on valesti juhitud. Probleem oli selles, et need kaks omanikku. Ma ei mäleta nende nimesid, mis nende nimed olid?

Richard Tomingas ja Hillar-Peeter Luitsalu.

Tomingas ja… jah. Kui need mehed oleksid olnud intelligentsed, siis ettevõte ei oleks olnud sellises jamas. Need mehed ei näinud reaalsust, nad siiani ei näe. Nendega ei ole võimalik äri teha. Võimatu! Nii et ma arvan, et kõik alguses arvasid, et nende meestega saab äri teha, aga kui aeg läks edasi, said kõik aru, et see on lootusetu. Et need mehed elavad fantaasiamaailmas ja ei tee kunagi midagi intelligentset.

Ütlesite, et igaüks teadis infot nende kahe omaniku seisu ja laenude kohta. Kas jutud lihtsalt liikusid või olid mingid dokumendid, mis ringlesid?

Info oli isegi ajalehtedes.

Jah, aga mitte detailselt, mitte täpsed numbrid, mis tingimused repolaenude lepingutes olid…

Mina ei tea täpseid numbreid. Ma ei usu, et keegi teadis täpseid numbreid. Aga info oli ajalehtedes, inimesed teadsid sellest, inimesed rääkisid sellest. See ei olnud kuidagi priviligeeritud info. Iga pankur oleks sedasama öelnud, iga pankur, iga investeerimispankur.

Aga tundub, et Toomas Tool teadis teiste suuromanike täpseid kokkuleppeid, täpseid lepingutingimusi. Seda numbrit, mis piirist peaks aktsia hind läbi vajuma, et pangad nõuaksid neilt osa laenudest tagasi…

Mul pole õrna aimugi, kas ta teadis midagi sellist või mitte. Mul pole aimugi. Kõik lihtsalt teadsid nende meeste probleeme, teadsid, kust need probleemid algasid, kes olid osapooled, kellel olid laenud. Seda ma ei tea, kas keegi teadis mingeid konkreetseid numbreid. Mul pole aimugi, mis need numbrid olid või mida Toomas Tool tegi.

Kellele Teie oma aktsiad müüsite, oli see Toomas Tool?

Kust mina tean, kes ostis? Ma helistasin panka ja ütlesin, et müüge mu aktsiaid. Nemad tegid tehingu ja mina ei tea, kes oli teisel pool, võimatu on teada.

Enam Te Arco Vara aktsiaid ei ostaks?

Mitte kunagi. Ära mitte kunagi tee sama viga kaks korda. Tegemist on juhtimisprobleemiga, ettevõtte varadega pole siin midagi pistmist, kuigi ma arvan, et neil on fundamentaalsed probleemid pankadega. Aga probleem on juhtimises, peamiselt nende kahe mehe tõttu (Luitsalu ja Tomingas – toim).

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. May 2010, 13:41

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing