Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Maksuvõlg paneb vastutama üha enam juhte

  Maksu- ja tolliameti tulude osakonna peajurist Triin Kutberg.Foto: Maksu- ja Tolliamet

  Maksuamet keskendub edaspidigi maksuvõla sissenõudmisele kolmandatelt isikutelt, ent erinevalt näiteks Hollandist lasub Eesti maksuhalduril alati tõendamiskohustus, kirjutab maksu- ja tolliameti tulude osakonna peajurist Triin Kutberg.

  Holland on näide riigist, kus maksudest kõrvalehoidmine on ühiskonnas selgelt taunitav ning avalik huvi maksuseaduste täitmisel on seatud kõrgemale soovist eraisikuid vähem koormata. Hollandi maksuhalduri sissenõudmismeetmed on loonud süsteemi, kus äriühingud peavad vajalikuks teostada üksteise maksedistsipliini üle ise kontrolli. Äriühingud annavad omal algatusel tagasisidet maksuhaldurile, et välistada enda kui tehingupartneri solidaarne vastutus põhivõlgniku maksukohustuse täitmise ees.
  See on toonud ka silmapaistvaid tulemusi. Hollandis on näiteks käibemaksu alalaekumine väikseim Euroopa Liidus. Kui keskmiselt jääb ELi riikidel erinevatel põhjustel kogumata 16 protsenti käibemaksust, siis Hollandis viis protsenti. Eestis jääb Euroopa Komisjoni hinnangul kogumata 14 protsenti käibemaksu.
  Oluline erinevus Eesti ja Hollandi maksuvõlgade sissenõudmisel on tõendamiskohustus. Kui Hollandis kehtib n-ö riskivastutus ning iga ettevõtja peab maksuhaldurit raha puudumisel kohe teavitama ja tema küsimustele vastama, siis Eestis lasub maksuhalduril alati tõendamiskohustus. Tuleb tõendada, et juhatuse liige on rikkunud oma kohustust tagada maksuseadustest tulenevate kohustuste tähtaegne ja täielik täitmine. Samuti seda, et sellise kohustuse rikkumise tõttu on tekkinud maksuvõlg.
  Eestis kehtiv regulatsioon võimaldab vastutusele võtta peamiselt juhatuse liikmeid või äriühingut, kes on varjatult omandanud võlgnikust äriühingu varad ja õigused mahus, mida võib pidada ettevõtte üleminekuks. Tänavu oktoobriks oli kokku lõpetatud 316 tulemuslikku sissenõudmismenetlust kolmandalt isikult. Neist 176 lõppes vastutusotsuse väljastamisega, 39 ettevõtte ülemineku tuvastamisega ning 101 kohese laekumise või maksegraafiku sõlmimisega. Viidatud menetlused puudutasid otseselt 376 füüsilist isikut, seega osadel juhtudel vastutavad ühe äriühingu maksuvõla eest mitu juhatuse liiget solidaarselt.
  Isikliku vastutuse on kaasa toonud näiteks sularaha väljavõtmise kaudu äriühingust vara väljaviimine, seotud isikutele põhjendamatute laenude väljastamine või vara tasuta võõrandamine. Samuti võltsarvete kasutamine ja näilike tehingute tegemine ettevõtluses.
  Viimastel aastatel on maksuamet varasemast enam tegelenud võla sissenõudmisega kolmandatelt isikutelt ning sellele keskendume järgmiselgi aastal. Samas ei ole Eestis solidaarvastutuse kohaldamine kolmandale isikule Hollandiga võrreldavas ulatuses reguleeritud. Meil on maksuvõla eest võimalike vastutajate ring kitsam ning vastutuse kohaldamise eeldused on rangemad, mistõttu võtab vastutajale nõude esitamine Eestis oluliselt rohkem aega ja nõuab suuremas ulatuses tõendamiskohustuse täitmist.
  Äriühingu faktilist juhti on võimalik vastutusele võtta sarnaselt Hollandiga aga ka Eestis. Menetluses on mitu juhtumit, mille puhul lähtume faktilistest asjaoludest ning kohaldame vastutust tegelikele juhtidele, mitte isikutele, kes on juhatuse liikmed vaid formaalselt.
  Hollandi näide ilmestab, et ettevõtluskeskkonna puhtamana hoidmine on võimalik ainult ettevõtjate abiga, kes soovivad tegutseda võrdse konkurentsi tingimustes. Vabatahtlikult info edastamine ja aruandekohustuse täitmine tagab majanduses oluliselt parema läbipaistvuse ning on ettevõtjate endi huvides.
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Portfellihaldus 20 aastat investeerimiskogemust

Olulisemad lood

Karl-Eduard Salumäe: lugupeetud ministrid, äkki leidub mõni mõte
Ideid ja lahendusi, kuidas riigi tulusid kasvatada, peaks valitsuskabinetist praegusest palju rohkem tulema, kirjutab Äripäeva arvamustoimetaja Karl-Eduard Salumäe.
Ideid ja lahendusi, kuidas riigi tulusid kasvatada, peaks valitsuskabinetist praegusest palju rohkem tulema, kirjutab Äripäeva arvamustoimetaja Karl-Eduard Salumäe.
USA tööjõuturg jahtus oodatust rohkem
USA vabade töökohtade arv langes madalaimale tasemele alates 2021.aastast. See on märk tööjõuturu jahtumisest. Langus on laiapõhjaline ning hõlmab erinevaid sektoreid, vahendas Bloomberg.
USA vabade töökohtade arv langes madalaimale tasemele alates 2021.aastast. See on märk tööjõuturu jahtumisest. Langus on laiapõhjaline ning hõlmab erinevaid sektoreid, vahendas Bloomberg.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
VIDEO: kuidas karjääri tipus olles uuesti nullist alustada
Pärast profikarjääri lõppu on tipprattur Tanel Kangert keskendunud oma rattapoele. Aga kuidas aru saada, millal on õige aeg ühe tippkarjääriga otsad kokku tõmmata ja uueks eluks fookus paika saada?
Pärast profikarjääri lõppu on tipprattur Tanel Kangert keskendunud oma rattapoele. Aga kuidas aru saada, millal on õige aeg ühe tippkarjääriga otsad kokku tõmmata ja uueks eluks fookus paika saada?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
VIDEO: kuidas karjääri tipus olles uuesti nullist alustada
Pärast profikarjääri lõppu on tipprattur Tanel Kangert keskendunud oma rattapoele. Aga kuidas aru saada, millal on õige aeg ühe tippkarjääriga otsad kokku tõmmata ja uueks eluks fookus paika saada?
Pärast profikarjääri lõppu on tipprattur Tanel Kangert keskendunud oma rattapoele. Aga kuidas aru saada, millal on õige aeg ühe tippkarjääriga otsad kokku tõmmata ja uueks eluks fookus paika saada?
Helenius börsiettevõtte juhi äkktagandamisest: parem õudne lõpp kui lõputa õudus Täiendatud!
“Parem õudne lõpp kui lõputa õudus,” ütles Soome päritolu ärimees Joakim Johan Helenius, kes on puidkiudplaatide tootja ASi Nordic Fibreboard nõukogu esimees ja suuraktsionär, ettevõtet lühikest aega juhtinud Aigar Kallase tagandamise kohta.
“Parem õudne lõpp kui lõputa õudus,” ütles Soome päritolu ärimees Joakim Johan Helenius, kes on puidkiudplaatide tootja ASi Nordic Fibreboard nõukogu esimees ja suuraktsionär, ettevõtet lühikest aega juhtinud Aigar Kallase tagandamise kohta.
Suurfirmade tippjuhid jätkusuutlikkusest: iPhone’i äraviskamine pole lahendus, pikaajaline strateegia on
IPhone’i prügikasti viskamine ja kartulikrõpsudest loobumine pole kliimaprobleemi pikaajaline lahendus, vaid ettevõtted peavad tegema iga toote ja teenuse puhul samm-sammult jätkusuutlikumaid otsuseid, rääkisid välismaiste firmade tippjuhid Tasakaalus majanduse foorumil “Elevant toas”.
IPhone’i prügikasti viskamine ja kartulikrõpsudest loobumine pole kliimaprobleemi pikaajaline lahendus, vaid ettevõtted peavad tegema iga toote ja teenuse puhul samm-sammult jätkusuutlikumaid otsuseid, rääkisid välismaiste firmade tippjuhid Tasakaalus majanduse foorumil “Elevant toas”.
Osta "katkine" aken: Tesla teeb kunagise fopaa rahaks
Tesla müüb 55 dollari eest Cybertrucki aknakleepsu, mis jätab mulje, nagu oleks neljarattalise aken katki, vahendab CNN.
Tesla müüb 55 dollari eest Cybertrucki aknakleepsu, mis jätab mulje, nagu oleks neljarattalise aken katki, vahendab CNN.
Seda pole varem olnud: Kreeka oliivikasvatajad peavad saaki valvama
Kreeka oliivikasvataja Panagiotis Tsafaras on viimasel ajal olnud sunnitud patrullima kaks korda päevas, et saaki varaste eest kaitsta, kirjutab Reuters.
Kreeka oliivikasvataja Panagiotis Tsafaras on viimasel ajal olnud sunnitud patrullima kaks korda päevas, et saaki varaste eest kaitsta, kirjutab Reuters.
Elu läheb edasi: kaupmehed loodavad, et suveks on maksutõus meelest läinud
Kaubanduses tegutsejate sõnul on muutustega kohanemine nende jaoks rutiin ja kuigi keerulisem majandusolukord ja käibemaksu tõus jahutavad talvel inimeste ostuhimu, loodavad nad aasta teisel poolel kasvu näha.
Kaubanduses tegutsejate sõnul on muutustega kohanemine nende jaoks rutiin ja kuigi keerulisem majandusolukord ja käibemaksu tõus jahutavad talvel inimeste ostuhimu, loodavad nad aasta teisel poolel kasvu näha.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.