Vilja Kiisler • 16. november 2016 kell 11:16

Tombergi pea jääb Ilvese hingele

Vilja Kiisler: Tombergi pea jääb Ilvese hingele  Foto: Panthermedia

Hanno Tombergi lahtilaskmine EASi juhi kohalt on täiesti ebaõiglane, sest tema ei seisnud president Toomas Hendrik Ilvesele korruptiivse soodustuse loomise juures, leiab ajakirjanik Vilja Kiisler.

Otsus, millega Ärma talule skandaalne toetus anti, tehti 2012 ja sellele otsusele andis ainsana allkirja tollane EASi juhatuse liige Maria Alajõe, praegune riigikogu kantselei juht. Alajõe ei ole siiamaani endal vähimatki vastutust näinud ja kandvana jääb tema antud vastustest meelde see lause: „Arvan, et see on teiste inimeste asi seda teemat kommenteerida.“

Huvitav, kelle? Võib-olla Kalev Lillo, kes nägi kõvasti vaeva, et Ilves presidendiks saaks, ja istus juba 2006 selles komisjonis, mis Ermamaale tüli toonud 190 000 eurose toetuse andis? Ka Alajõe kuulus sellesse komisjoni.

Kolmandana kuulus sellesse komisjoni Siim Raie, Ilvese kantselei direktor 2011-15, kes aitas hiljem Evelin Ilvesel EASiga asju ajada. Raie oli see mees, kes selgitas meile mälestusväärses „Kolmeraudse“ saates võimuvertikaali olemust ja saatis parlamendi liikme p.sse.

Üleüldise asjatundmatusega silma paistnud ettevõtlusminister Liisa Oviir näitas selle toetuse küsimuses üles varem nähtamatut printsipiaalsust ja raputas EASi omas kantseliitlikus väljendusviisis ootamatult jõuliselt. Ei tea, kas see sai EASi nõukogu otsuse sünnis määravaks või mitte – aga Tombergi näidispoomine ei lahenda küll ühtegi probleemi. See on ka sügavalt ebaõiglane ja vale. Tomberg sõi avalikkuse ees suppi, mida tema ei olnud keetnud – kas hästi või halvasti, see ei puutu enam asjasse, oligi vastik ülesanne.

Ilvese ümber koondunud võimuvertikaal on nõudnud esimese vereohvri. Härra president, kuidas te ennast tunnete?

 

Hetkel kuum