Indrek Mäe • 5. oktoober 2017 kell 3:00

Ma ei taha riiki oma eraellu

Indrek Mäe  Foto: Andras Kralla

Ka kohalikel valimistel on kõige olulisem maailmavaade, demokraatlikule ja vabale ühiskonnale vastanduvad kõige rohkem aga sotsid, leiab Äripäeva ajakirjanik Indrek Mäe.

Nendel valimistel on valiku tegemine kuratlikult keeruline, sest kõik vastanduvad millelegi või kellelegi. Olgu selleks siis sotside ja EKRE vastastikune üksteise välistamine või Reformierakonna mäng Vene kaardile. Põlise IRLi valijana ei saa ma jääda ka oma liistude juurde, sest vasakpoolsete jõududega koalitsiooni minnes reedeti oma maailmavaade ning minu kui valija huvid.

Parempoolse maailmavaate esindajana, kes usub sellesse, et edu sõltub eelkõige inimesest endast ja mitte riigi antavatest hüvedest, välistan enda jaoks ka Keskerakonna.

Kõige valusam oleks mul aga valida Sotsiaaldemokraatlik Erakond, sest nemad tungivad kõigi inimeste ellu. Kriitikud võivad küll väita, et EKRE diskrimineerib vähemusi, kuid sotside puhul on ebademokraatlik sekkumine kellegi eraellu palju laialdasem. Nende käsi igaühe toidulaual või joogiklaasis häirib märksa rohkem. Sekkumine privaatsfääri on üks totalitaarsele ühiskonnale omastest tunnustest ega lähe kokku demokraatlike väärtustega.

Jah, see kõik pole kohalike omavalitsuste valimiste teema, kuid paratamatult ei saa ka siin oma maailmavaatega vastuollu minna. Soovin anda selge signaali, et tahan elada vabas ühiskonnas, kus mul on õigus ise otsustada, kas söön end suhkrusaiast paksuks või mitte.

Sallivuse paradoks

Paradoksaalsel kombel ei teadvusta end sallivaks pidavad sotsid ka seda, et nende tolerantsus lõpeb seal, kus keegi nende maailmavaatega ei nõustu. Seda on näha erakonna teravast vastandumisest EKREga, mille käigus püütakse hirmutades endale valijaid meelitada.

Alati tuleb meeles pidada, et erinevate ning üksteist tasakaalustavate poliitiliste jõudude olemasolu esinduskogus on demokraatia üks võlu. Sellega tuleb leppida ka kõige „sallivamal“ demokraatia väärtustajal. Minu jaoks tõstatub täna küsimus, kas lepivad ka sotsid või hakatakse ühel hetkel konservatiivset vähemust ebademokraatlikul viisil maha suruma? Sel juhul ei erinetaks ise väga palju sellest, mida täna heidetakse ette EKRE-le.

Kõige selle taustal mõistan valijaid, kes nagu EKRE hirmus sotside valijad otsustavad sotside hirmus EKRE valida. Vastandumine on mõlemasuunaline ning valimisotsus langetatakse mõlemal juhul sama mehhanismiga. Suurem küsimus on see, kuidas sotside ja EKRE valijad lõpuks ära lepivad. Eestis peame me edasi elama kõik ning seejuures on võrdselt olulised nii EKRE, sotside kui ka mõne teise erakonna või valimisliidu valijad.

Hetkel kuum