Maailma vanim Alfa Romeo oksjonil

Alfa Romeo G1 Spider Corsa.  Foto: RM Sotheby’s
Andres Haabu • 24. oktoober 2017 • 2 min
Jaga lugu:

USA autoveeb DriveMag annab teada, et järgmise aasta alguses jõuab Sotheby’se oksjonile kõige vanem säilinud Alfa Romeo.

Auto eellugu viib aega, kui Napoli ettevõtja Nicola Romeo ostis 1915. aastal ära Anonima Lombarda Fabbrica Automobili (A.L.F.A.) ja pani ettevõtte tootma Itaalia ja liitlasvägede tarbeks sõjaväevarustust.

Pärast sõda naases Alfa-Romeo (nagu seda pärast Romeo ülevõtmist nimetama hakati) autode valmistamise juurde, võttes kasutusele kaks erinevat šassiid. Esimene auto, mis kuulsat nimesilti kandma hakkas, oli 20-30 ES, parendatud versioon enne esimesest maailmasõda toodetud sama nime kandnud sõidukist. Teine šassii, nimega G1, pidi olema ettevõtte luksusmudel, pakkudes nii nelja- ja kuuekohalisi Rolls-Royce Silver Ghosti rivaaliks olevaid kerevariante, aga samuti peeneid sportmasinaid.

Kahjuks polnud 70hobujõuline 293 Nm väändemomenti pakkuv 6,3-liitrine reaskuuene mootor, ühtlasi kõige suurem mootor Alfa Romeo ajaloos, kõrgete riigimaksude tõttu piisavalt kättesaadav. G1 oli majanduslikus mõttes katastroof. Ehitati vaid 52 autot mis müüdi Austraaliasse. See sõiduk on ainus ellujäänu.

Auto kuulus pankrotistunud pankurile, kes masinat oma võlausaldajate eest varjas. Pankur aga suri ja nii seisiski masin 25 aastat küünis.1947. aastal taasavastasid masina noored farmerid, kes kasutasid seda kõikvõimalikel farmitöödel - sellega aeti taga nii kängurusid kui ka karja. Pärast kohtumist puuga kasutati masinat aga veepumba käitamiseks.

Tuhkatriinu-lugu sai viimase pöörde 1964. aastal, kui Alfa Romeo entusiastid sõiduki päästsid. Järgmise viiekümne aasta jooksul taastati G1 Spider Corsat kolm korda.

Värvika ajalooga Alfa Romeo G1 Spider Corsa läheb Phoenixis, Arizonas toimuvale Sotheby’se oksjonile 2018. aasta jaanuaris. Hinnaks kujuneb ilmselt 1,5 miljonit dollarit.

Vanim Alfa Romeo  Foto: RM Sotheby's
Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt