Mait Kraun • 7. detsember 2015 kell 7:10

Aasia ja Euroopa turud tõusevad

Aktsiad.  Foto: EPA

Aasia aktsiaturud on kallinenud ja kauplemispäeva alustasid tõusuga ka Euroopa aktsiad. Nafta jätkab aga langust, vahendab Bloomberg.

Turgudele on optimismi süstinud USAs reedel toimunud aktsiaturgude kolme kuu suurim tõus, millele aitasid kaasa oodatust paremad tööturu andmed. Head majandusandmed toetavad spekulatsioone, et Föderaalreserv hakkab intressimäärasid tõstma juba sellel kuul.

„Tugevad andmed tõstavad märkimisväärselt tõenäosust, et Föderaalreserv hakkab intresse tõstma,“ ütles Khiem Do investeerimisfirmast Baring Asset Management. „Saudi Araabia ja OPECi tehtud otsus aga tähendab, et ülepakkumise suurenemise trend süveneb.“

Nafta on langenud uuesti alla 40 dollari barrelist, sest OPECi naftariigid ei leppinud reedel kokku tootmiskvootide mahus. See tähendab sisuliselt, et iga riik võib naftat pumbata piiramatus koguses. WTI barrel maksab 39,64 dollarit ja Brenti barreli eest tuleb välja käia 42,83 dollarit.

Täna on enim tõusnud Jaapani, Singapuri ja Taiwani turud. Jaapani Topix indeks lisas esmaspäeval 0,7 protsenti. Austraalia S&P/ASX 200 indeks tõusis 0,1 protsenti ja Singapuri Straits Times indeks kallines ühe protsendi. Taiwani tähtsaim aktsiaindeks lisas 0,7 protsenti.

Hongkongi Hang Seng indeks kallines 0,2 protsenti ja Shanghai Composite lisas 0,3 protsenti.

Euro Stoxx 50 indeksi futuurid on täna kallinenud protsendi võrra, vaatamata sellele, et Euroopa Keskpanga president Mario Draghi valmistas eelmisel nädalal stimuleerimisprogrammi mahuga turgudele pettumuse. Stoxx Europe 600 indeks kukkus eelmisel nädalal 3,4 protsenti. Sellel aastal on indeks tõusnud 8,2 protsenti.

Hetkel kuum