Juhan Lang • 30. detsember 2014
Jaga lugu:

Tarmo Sild ostis 15 000 Arco aktsiat

Arco Vara juhatuse esimees Tarmo Sild.
Arco Vara juhatuse esimees Tarmo Sild.  Foto: Eiko Kink

Finantsinspektsiooni andmetel ostis Arco Vara tegevjuhi Tarmo Silla osalusega OÜ Alarmo Kapital hiljuti 15 000 börsifirma aktsiat.

19. detsembril tehtud ost läks Silla ja Arco Vara nõukogu liikme Allar Niinepuu ühisettevõttele maksma 12 750 eurot ehk 0,85 eurot aktsia kohta. Alarmo Kapital on 7,9% suuruse osalusega Arco Vara suuruselt neljas aktsionär.

Sild selgitas, et aktsiate ost on Alarmo Kapitali jaoks kapitalipaigutus, mis on tehtud eesmärgiga aktsiad hiljem kallimalt maha müüa või saada nendelt jooksvat omanikutulu. „Alarmo Kapitali paigutus Arco Varasse on seotud pikaajaliste plaanidega. Eraldi sihitud ajastust ühegi aktsiatehingu puhul pole, tehing toimub siis, kui näib kasulik ja on võimalik,“ kommenteeris Sild. „Kriitikale, et Arco Vara juhataja ostab või märgib liiga vähe aktsiaid, võiks naljaga pooleks vastata, et kui mitu või mitukümmend aastapalka siis juhataja lõpuks Arco Varasse paigutama peaks, et oleks kõikide arvates piisavalt palju?“

Augustis kaasas kinnisvarakontsern aktsiaemissiooniga 3,5 miljoni euro asemel ligi 1,4 miljonit eurot. Silla osalusega ettevõte sai toona õiguse märkida ligi 261 000 aktsiat, kuid märkis ainult 100 000 aktsiat.

Kuu algul Äripäevale antud intervjuus selgitas börsifirma juht, et kasutas märkimisõigust täpselt selles ulatuses, et ettevõtte osalus ei väheneks. „Mul on optsioon veel 390 000 aktsia omandamiseks, mida kindlasti kavatsen kasutada,“ lubas ta siis.

Arco Vara väikeosanik Toomas Taube leidis, et Silla ost on väikeaktsionäri seisukohast pigem tervitatav. „See, kas ta nüüd märkis aktsionärina täis selle omal ajal või mitte, ei välistanud ju, et see emissioon ikkagi täis märgitakse. Ja sel juhul ei oleks tõenäoline olnud, et ta saaks aktsiaid hiljem 0,8 euroga osta,“ selgitas ta. „Kuna emissioon läks luhta, siis oli suur tõenäosus, et mõne aja pärast võib saada neid aktsiaid odavamalt. Loodetavasti ta ei olnud tal piisavalt infot selle kohta, kas emissiooni täismärkimine on tagatud või mitte.“

Taube nentis, et mitte keegi ei oleks osanud sügisel ette näha, milline võib detsembris aktsia hind olla. „Seda ei teadnud keegi - võib-olla oleks tulnud kinnisvarabuum ja praegu oleks see aktsia 1,5 euro peal.“

Et siseringi ostutehingud on väikeaktsionäri mätta otsast vaadatuna positiivne märk, leidis ka Arco Vara aktsionär Charlie Viikberg. „Insideri ost on ikka positiivne,“ toonitas ta. „Märkimisel ei ole kellelgi kohustust osta. Okei, aktsia hind on praegu madalam kui emissioonil, aga eks see näitab, et tal on usk ettevõttesse. Ohu märk oleks pigem see, kui ta müüks.“

Seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt