• Jaga lugu:

  Sild sihib dividende

  Arco Vara juhatuse esimees Tarmo Sild Foto: Eiko Kink

  Natuke üle kahe aasta Arco Vara juhtinud ­Tarmo Sild istub enda sõnul kahel toolil. Üks on ettevõtte juhi tool, teine aktsionäri oma.

  Arco juhina on tema roll ettevõtet rekonstrueerida, puhastada, arendada ja viia firma nii kaugele, et see suudab maksta aktsionäridele dividende. Aktsionärina, kellel on Arcos pikaajaline investeering, plaanib ta oma osalust suurendada.
  Järgneb intervjuu Tarmo Sillaga.
  Korraldasite Arco Vara aktsiaemissiooni, mis ­tekitab palju küsimusi.  Sellega ei läinud väga hästi? Kui see emissioon ei oleks õnnestunud, oleks läinud halvasti. Võib öelda, et emissioon õnnestus 1,3 miljoni euro ulatuses.Miks aktsiaemissiooni täis ei saadud? Ma ei lisa midagi, mis sai juba börsiteates öeldud.(Silla kommentaar börsiteates: Juhatuse seisukohalt hinnates on Arco Vara kapitaliseeritus paranenud ning esimest korda alates 2012. aastast on kontsernil vaba raha, mida võib paigutada uutesse projektidesse. Osalesid nii jaeinvestorid kui ka institutsionaalsed investorid, sh need, kes varasemalt ei olnud Arco vara investorid. Võib ka öelda, et esimest korda pärast Arco Vara aktsiate esmaemissiooni julgesid investorid siia uuesti raha paigutada. Emissioonis osalesid ka kontserni Bulgaaria ja Eesti üksuste võtmetöötajad enam kui 20 000 euroga – toim.)Teie omanduses ettevõte sai õiguse märkida ca 261 000 aktsiat. Märkisite ainult 100 000 aktsiat. Miks? Kasutasin täpselt selles ulatuses, et meie osalus ei väheneks. Oli aktsionäre, kes üldse oma võimalust ei kasutanud, kuigi lubasid seda teha.Kas Te ei usu ettevõttesse, et emissioonil täis­mahus ei osalenud? Koos Allar Niinepuuga (äripartner – toim) on meil Arco Varas 474 000 aktsiat. Igaüks võib sellest faktist välja lugeda, mida heaks arvab. Mul on optsioon veel 390 000 aktsia omandamiseks, mida kindlasti kavatsen kasutada.
  Seega suurendate tulevikus osalust Arco Varas? Jah, kavatsen oma optsiooni kasutada.See ei ole ju hea märk, et aktsionärid, kes lubasid osaleda, ei osalenud? Kindlasti ei ole hea märk, kui inimesed ütlevad midagi ja siis toimivad vastu­pidi. Ma ei hakka seda kommenteerima.Kas Teie juhina ei tunne vastutust, et aktsionäride vara pidevalt väheneb, sest aktsia hind langeb? Mina juhina vastutan ennekõike ettevõtte eest, et ettevõtte vara kasvaks ja ettevõte oleks kasumlik. Juhina ma ei saa vastutada selle eest, milline on Tallinna börsi likviidsus või inimeste omavahelised ostutehingud.Suvel olite mitu korda valmis aktsionäride küsimustele vastama. Kuidas on suhted aktsionäridega? Kriitika on hea, kui ma tean, mida tuleks teha teisiti ja milles on probleem. Kindlasti vastan aktsionäride küsimustele või ütlen, kui ma ei saa vastata. Mis puudutab suhteid aktsionäridega, siis pigem tajun aktsionäride toetust. Ma ei räägi a­inult korporatiivsest enamusest, ma räägin väike­aktsionäride toetusest. Suured aktsionärid on küllaltki reljeefsete seisukohtadega.Meil on korporatiivne demokraatia. Kui on konkreetne, konstruktiivne kriitika, siis ma alati tegelen sellega. Selge on see, et on eriarvamusi ja otsustab enamus, see on fakt.
  Paljudel aktsionäridel on küsimusi aktsia käekäigu kohta. Nad ootavad, et selgitaksite, mis aktsiaga toimub. Mina aktsionärina ütlen, et minu investeering on pikaajaline. Näen kindlasti, et see raha, mida ma olen Arco Varasse paigutanud, kasvab. Ma töötan selle nimel. Ma tõepoolest ei hakka kommenteerima iganädalasi ja igakuiseid hinnakõikumisi. Mis puudutab seda, et aktsionäridega suhtlemine ei ole õnnestunud, siis konstruktiivse kriitikaga ma arvestan alati.Suhted investoritega on pingelised? Minu suhted aktsionäridega on head. Tunnistan, et ei ole väljaspool nõukogu koosolekuid suhelnud Arvo Nõgesega. Mulle on oluline, et tuleksime turule korteritega, mida turg tahab ja et see nihutaks kvaliteedi piiri ning oleks kasumlik. Oluline on, et ette­võte teeniks raha. Ettevõtte vara ei ole vähenenud. Ettevõtte varaline seis ja omakapital on paranenud 2012. aasta lõpust.See peaks lisama aktsionäridele kindlustunnet? Annabki. Pikas lõikes, kui Arco Vara teeb kunagi esimese dividendimakse, siis ka see peaks lisama kindlustunnet.Millal esimene dividendimakse tuleb? Dividendimakse otsustab Arco Vara üldkoosolek ehk aktsionärid juhataja ettepanekul. Juhataja tuleb ettepanekuga välja, kui selleks on õige aeg. Tavaliselt tehakse ettepanekuid enne üldkoosolekut. Järgmine üldkoosolek on uue aasta esimeses pooles.Kas annate lootust? Ma ei välista seda. Minu ülesanne Arco Varas on rekonstrueerida, puhastada, käivitada arendustegevust. Ettevõte peaks suutma maksta aktsionäridele dividende.  See on juhataja edu või ebaedu.Kui need eesmärgid on täidetud, kas lahkute Arco Varast või ei ole veel nii kaugele mõelnud? Olen mõelnud küll. Mul on pikk plaan, aga see ei sõltu minust, vaid aktsionäridest. Meil on korporatiivne demokraatia, enamus otsustab.Kui läksite Arco Vara juhtima, kas olukord oli hullem, kui ootasite? Kui oled olnud aastaid advokaat, on sul mingi põhi all. Arvasin, et see ettevõte on sügavate probleemidega ehk koht, kus tegelikkus ja väljapoole antud kuvand ei lähe päris kokku. Arvasin, et seal on majanduslikud probleemid ja mind paluti sinna, et tekiks uus pilt. Kui laev on pikemat aega viltu, ei ole mõtet reisijatele rääkida, et on küljetuul. See oli see olukord. Ma ei saa öelda, et ma teadsin täpselt, et seal oli ka laeva­ põrand viltu.Kas on lootust, et Arvo Vara jääb püsima? Arco Vara jääb kindlasti püsima, meil on palju häid inimesi.
  Tasub teada
  Arco Vara emissioon
  toimus 08.08.–29.08.2014.
  märgiti kokku 1 375 305 aktsiat.
  kaasati loodetud 3,5 miljoni euro asemel 1,4 miljonit eurot.
  Aktsiakapital suureneb uute aktsiate märkimise tulemusena 962 713,5 euro võrra ehk 4,28 miljoni euroni.
  aktsiate arv suureneb 29%, 4,7 miljonilt 6,1 miljonile.
  Aktsiate nimiväärtus praegu 0,7 eurot. Uued aktsiad lastakse välja hinnaga 1 euro, st ülekursiga 0,3 eurot.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Avatus ja liberaalsus teenib Eesti huve ka Euroopa kaksikpöördes
Euroopa Liit peab selgitama, kuidas tasakaalustada vabakaubandusest saadavat kasu tugevneva sooviga kestlikuma ja õiglasema arengu järele, kirjutab välisministeeriumi kaubanduspoliitika ja majandusorganisatsioonide büroo lauaülem Karl-Gerhard Lille.
Euroopa Liit peab selgitama, kuidas tasakaalustada vabakaubandusest saadavat kasu tugevneva sooviga kestlikuma ja õiglasema arengu järele, kirjutab välisministeeriumi kaubanduspoliitika ja majandusorganisatsioonide büroo lauaülem Karl-Gerhard Lille.
USA aktsiaturud langesid enne suurfirmade tulemusi
Suurte tehnoloogiafirmade tulemusi oodanud USA börsid sulgusid miinuses, lõpetades nii viiepäevase ralli.
Suurte tehnoloogiafirmade tulemusi oodanud USA börsid sulgusid miinuses, lõpetades nii viiepäevase ralli.
Lahkuv juht: Ragn-Sells saab endale ägeda uue juhi
Ragn-Sellsist lahkuv juht Rain Vääna kiidab mantlipärijat Kai Realot ja valmistub talle tööd üle andma, enne kui ise uusi väljakutseid otsima asub.
Ragn-Sellsist lahkuv juht Rain Vääna kiidab mantlipärijat Kai Realot ja valmistub talle tööd üle andma, enne kui ise uusi väljakutseid otsima asub.
Raadiohommikus: Tesla teise kvartali tulemustest, Ööd Mirror Houses investeeringust ja e-kaubanduse rekordaastast
Peegelmaju tootev Ööd Grupp sai investeeringu rahvusvahelisest investeerimisfirmalt BBox, et oma tegevust laiendada. Stuudios on külas Öödi üks asutajatest Andreas Tiik, räägime temaga ettevõtte tulevikuplaanidest.
Peegelmaju tootev Ööd Grupp sai investeeringu rahvusvahelisest investeerimisfirmalt BBox, et oma tegevust laiendada. Stuudios on külas Öödi üks asutajatest Andreas Tiik, räägime temaga ettevõtte tulevikuplaanidest.