Juhan Lang • 28 juuli 2015

Millistel ettevõtetel on Hiina börsikrahhist enim kaotada?

Hiina on Apple'i jaoks oluline sihtturg.  Foto: EPA

Kui Hiina aktsiate vabalangus jätkub, võib see nii mõnelegi USA suurkontsernile kalliks maksma minna, vahendab uudistekanal CNN Money.

Nimelt panustavad mitmed ookeanitagused blue chip ehk nn kvaliteetettevõtted tugevalt just Hiina tarbijale. FactSeti andmetel leidub poolttuhandet USA suurimat börsifirmat koondavas S&P 500 indeksis 10 ettevõtet, mille müügist moodustas Hiina turg mullu vähemalt 30%.

Kui veel praegu on USA investorid Hiina börsi kõikumise peale valdavalt õlgu kehitanud, siis Hiina majanduse jahtudes võivad meeleolud kiiresti muutuda.

Kõige enam panustab Hiina turule pooljuhtide tootja Skyworks Solutions (SWKS), mille käibest tuli mullu Hiinast enam kui kaks kolmandikku. Tõele au andes ongi üsna paljud sealse turuga tugevalt seotud brändidest just nutitelefone valmistavaid ettevõtteid varustavad pooljuhtide tootjad. Nii tuleb ka ühe maailma suurima mobiiltelefonidele mõeldud pooljuhtide tootja Qualcommi (QCOM) müügist pea pool Hiinast. Sama lugu on väiksemate konkurentidega nagu Avago (AVGO) ja Qorvo (QRVO).

Enam kui 30% oma müügist võlgnevad Hiina turule ka Micron (MU), Texas Instruments (TXN) ja Altera (ALTR).

Need ei ole aga sugugi ainsad ettevõtted, mis võivad Hiina turu ärakukkumise tõttu oluliselt kannatada. Teiste seas võib jaheneva nõudluse tõttu põntsu saada ka tehnoloogiagigant Apple, mille müügist tuleb Hiinast üle 16%. Samal ajal on õunafirma Skyworksi, Qualcommi, Qorvo ja Avago võtmeklient.

Lisaks tehnoloogiafirmadele tegutseb Hiinas suurelt ka USA kiirtoiduhiid Yum! Brands (YUM), mis võlgneb turule üle poole oma mullusest müügikäibest.

Ligi kolmandiku oma tuludest teenivad Hiinast Expeditors International (EXPD) ja Mead Johnson Nutrition (MJN) ning turul toimetavad usinalt ka sellised suured USA kasiinofirmad nagu MGM Resorts (MGM), Las Vegas Sands (LVS) ja Wynn (WYNN).

Neid ettevõtteid, mille müük Hiina turul moodustab vähemalt 10% on aga juba terve rida. Teiste seas kuuluvad siia nimekirja Intel (INTC), Boeing (BA), Starbucks (SBUX), Walmart (WMT), Tiffany (TIF), Kimberly-Clark (KMB), Western Union (WU) ja MasterCard (MA).

Hetkel kuum