Mait Kraun • 10. september 2015 kell 17:26

Toidutoorainete hinnad kuue aasta põhjas

Nisu on üks toorainetest, mille hind on kukkunud.  Foto: EPA

Globaalne ülepakkumine ja mured Hiina majanduse pärast on toidutoorainete hinnad viinud kuue aasta madalaima tasemeni, teatas ÜRO neljapäeval, vahendab CNBC.

ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni toiduhindade indeks tegi augustis järseima kukkumise alates 2008. aasta detsembrist. Indeks kukkus 155,7 punktini, mis on madalaim tase alates 2009. aasta aprillist.

„Lisaks suurele pakkumisele on hinnalanguse põhjustanud ka mitmed teised faktorid. Näiteks energiahindade langus ja mured Hiina majanduse aeglustumise pärast. Need võivad mõjuda globaalsele majandusele ja finantsturgudele negatiivselt,“ ütles organisatsioon oma avalduses.

Indeks mõõdab viie tooraine igakuist hinnamuutust, mille hulka kuuluvad teraviljad, taimeõli, piim, liha ja suhkur. Teraviljahinnad on jõudnud madalaima tasemeni alates 2010. aasta juunist. Piimapulbrite, juustu ja või hind on „odavnenud märkimisväärselt.“

Taimeõli hinnad jõudsid kuue aasta põhja ja eelmisel kuul odavnesid ka suhkruhinnad. Selle on põhjustanud peamiselt Brasiilia reaali nõrgenemine ja ootused, et India hakkab tooraine netoeksportijaks.

Ainuke toidutooraine, mis augustis ei odavnenud, oli liha, mille hind jäi kuu lõikes praktiliselt samaks.

Hetkel kuum