Mait Kraun • 28. oktoober 2015 kell 10:02

Norra naftafond kaotas kümneid miljardeid

Nafta ja gaasiplatvorm Põhjameres.  Foto: Scanpix/Reuters

Norra naftafond teatas nelja aasta suurimast kvartaalsest kahjumist. Fondi väärtust tõmbasid alla Hiina aktsiate ja Volkswageni odavnemine, vahendab Bloomberg.

Teade tuleb Norra valitsusele suhteliselt ebameeldival ajal – nimelt on riigil plaanis esmakordselt fondist raha võtta, et katta eelarvepuudujääki.

860 miljardi dollari suurune naftafond kaotas kolmandas kvartalis 32 miljardit dollarit (273 miljardit Norra krooni) ehk 4,9 protsenti, teatas fond kolmapäeval. Aktsiatesse investeeritud varade väärtus vähenes 8,6 protsenti. Võlakirjade ja kinnisvara tootlus oli aga positiivne – vastavalt 0,9 ja 3 protsenti.

„Me peame eeldama, et fondi väärtus hakkab kõikuma, kui üleüldine turg on volatiilne,“ ütles naftafondi tegevjuht Yngve Slyngstad. „Nii suure fondi puhul on täiesti võimalik, et mõju on lühiajaliselt märkimisväärne. Eesmärgid on aga pikaajalised ja naftafond heas positsioonis, et väljuda lühiajalisest volatiilsusest edukalt.“

Kolmandat kvartalit iseloomustas aktsiaturgude erakordselt suur volatiilsus. Investorid muretsesid Hiina majanduse aeglustumise ja USA intressimäärade pärast. Augustikuine müügilaine pühkis maailma aktsiaturgudelt minema triljoneid dollareid. MSCI Maailma Indeks kaotas kvartaliga 9 protsenti, MSCI Arenevate Turgude indeks odavnes aga 19 protsenti.

Hiina aktsiatega kaotas fond kolmandas kvartalis kokku 21,3 protsenti. Arenevatel turgudel oli kaotus kokkuvõttes 16,6 protsenti.

Hetkel kuum