Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Norra naftafond kaotas kümneid miljardeid

  Nafta ja gaasiplatvorm Põhjameres.Foto: Scanpix/Reuters

  Norra naftafond teatas nelja aasta suurimast kvartaalsest kahjumist. Fondi väärtust tõmbasid alla Hiina aktsiate ja Volkswageni odavnemine, vahendab Bloomberg.

  Teade tuleb Norra valitsusele suhteliselt ebameeldival ajal – nimelt on riigil plaanis esmakordselt fondist raha võtta, et katta eelarvepuudujääki.
  860 miljardi dollari suurune naftafond kaotas kolmandas kvartalis 32 miljardit dollarit (273 miljardit Norra krooni) ehk 4,9 protsenti, teatas fond kolmapäeval. Aktsiatesse investeeritud varade väärtus vähenes 8,6 protsenti. Võlakirjade ja kinnisvara tootlus oli aga positiivne – vastavalt 0,9 ja 3 protsenti.
  „Me peame eeldama, et fondi väärtus hakkab kõikuma, kui üleüldine turg on volatiilne,“ ütles naftafondi tegevjuht Yngve Slyngstad. „Nii suure fondi puhul on täiesti võimalik, et mõju on lühiajaliselt märkimisväärne. Eesmärgid on aga pikaajalised ja naftafond heas positsioonis, et väljuda lühiajalisest volatiilsusest edukalt.“
  Kolmandat kvartalit iseloomustas aktsiaturgude erakordselt suur volatiilsus. Investorid muretsesid Hiina majanduse aeglustumise ja USA intressimäärade pärast. Augustikuine müügilaine pühkis maailma aktsiaturgudelt minema triljoneid dollareid. MSCI Maailma Indeks kaotas kvartaliga 9 protsenti, MSCI Arenevate Turgude indeks odavnes aga 19 protsenti.
  Hiina aktsiatega kaotas fond kolmandas kvartalis kokku 21,3 protsenti. Arenevatel turgudel oli kaotus kokkuvõttes 16,6 protsenti.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Mihkel Nestor: Saksa majandussurutis ei jäta Eestit puutumata
Euroala mootoriks ristitud Saksamaa majandus on hakanud puterdama. Sealsed hädad mõjutavad negatiivselt ka Eesti eksportijate väljavaadet, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädala kommentaaris.
Euroala mootoriks ristitud Saksamaa majandus on hakanud puterdama. Sealsed hädad mõjutavad negatiivselt ka Eesti eksportijate väljavaadet, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädala kommentaaris.
Börsiettevõtted, te ju oskate palju paremini
Kolmapäeval potsatas minu postkasti Modera börsiteade, mis ütles mulle suhteliselt vähe. Minu aeg ja tähelepanu oli kasutatud, kuid potentsiaalse investorina ootan enamat.
Kolmapäeval potsatas minu postkasti Modera börsiteade, mis ütles mulle suhteliselt vähe. Minu aeg ja tähelepanu oli kasutatud, kuid potentsiaalse investorina ootan enamat.
Reaalajas börsiinfo
Jaanus Vihand uuest juhikohast: minu jaoks võrdub A. le Coq Tarmo Noobiga
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Vene kodanike sisenemist Eestisse piiratakse juba tuleval nädalal
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Hälvikparkijatest tüdinenud nõuavad liiklusseaduse muutust
Linlased, kes on häiritud renditõukerataste lohakast parkimisest, mis takistab kaasliiklejaid ja tekitab tänavatel ohtlikke olukordi, on asunud koguma allkirju liiklusseaduse muudatuseks, et kaoses korda luua.
Linlased, kes on häiritud renditõukerataste lohakast parkimisest, mis takistab kaasliiklejaid ja tekitab tänavatel ohtlikke olukordi, on asunud koguma allkirju liiklusseaduse muudatuseks, et kaoses korda luua.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.