Juhan Lang • 9. märts 2016 kell 9:03

Norra naftafond teenis aastaga 39 miljardit

Norra valitsuse hallatav raha on leidnud tee ka Tallinna börsile.  Foto: EPA

Kuulu järgi neil päevil Eestiski šoppav Norra riiklik investeerimisfond teenis mullu tänu aastalõpu aktsiarallile 334 miljardit Norra krooni ehk rohkem kui 39 miljardit dollarit.

Ligi 830 miljardi dollari ehk 757 miljardi euro eest varasid haldava fondi aastatootlus oli mullu 2,7% ja aasta enne seda 7,6%, vahendab Bloomberg. Fondi kuuluvad aktsiad tõusid 3,8%, võlakirjad 0,3% ja kinnisvarainvesteeringud 10%.

Norges Bank Investment Managementi tegevjuhi Yngve Slyngstadi sõnul kerkis fondi tootlus pärast kahte järjestikust kvartalit kaotusi. Aasta lõpus müüs fond võlakirju ja ostis aktsiaid ning püüdis kinni aastalõpu aktsiaralli. Tänavu on tõenäoliselt need võidud siiski laualt pühitud, sest aktsiaturgudel on taas rahutud ajad ning tagatipuks võttis naftatuludest sõltuv Norra valitsus esmakordselt naftafondist raha välja.

Norra keskpanga juht Oeystein Olsen ütles läinud kuul, et valitsus võtab tänavu fondist välja 80 miljardit Norra krooni. Nimelt on nafta hinna langus asetanud Norra naftatootjad raskemasse seisu kui 2008. aastal, kui maailma turge vapustas USA investeerimispanga Lehman Brothers kollaps.

Läinud aasta lõpu seisuga oli Norra naftafondi varadest 61,2% paigutatud aktsiatesse, 35,7% võlakirjadesse ning 3,1% kinnisvarasse.

Hetkel kuum