Birjo Must • 23. detsember 2015 kell 8:30

Dollaril pikka pidu ei ole

Dollaril tõenäoliselt kiiret tõusu ei tule.   Foto: EPA

Kuigi dollaril oli ülivõimas aasta ja paljud investorid ennustavad võidukäigu jätku, siis tõmmatakse rallile tuleval aastal pidurit.

USA dollari indeks lõpetab 2015. aasta tõenäoliselt üle 9protsendise tõusuga. Rallile andis hoogu juurde Föderaalreservi ajalooline detsembrikuine kohtumine, kus alustati intressimäärade tõstmist, kirjutab CNBC.

Dollari edasist hoogu toetab ka fakt, et suurriikide keskpangad liiguvad ilmselgelt vastassuunalist rada. Samal ajal kui Fed tõstis intresse, stimuleerivad Euroopa, Hiina, Austraalia ja Jaapani keskpangad majandust edasi.

Ajalugu näitab, et rallit ei tule

Umbes nädal pärast Fedi ajaloolist otsust lõpetas dollar eile juba neljanda kauplemissessiooni langusega. See pakub aga kergendust arenevate turgude valuutadele, mis on sel aastal tugeva surve all kannatanud.

Paljud suurpangad, mille hulka kuuluvad näiteks Citi ja National Australia Bank, prognoosivad dollarile järgmisel aastal vaid 5protsendist tõusu. Erinevalt Deutsche Bankist, mis ennustab tõusuks 10 protsenti.

Ka ajalugu toetab dollari väiksemat tõusu. "On loomulik, et dollar tõuseb. Kui aga vaadata Fedi seitset viimast intressitõstmise tsüklit, siis paistab, et esimese tõstmise järel dollar nõrgeneb ega tugevne oluliselt ka hiljem," märkis Bank Julius Baeri Aasia uuringute osakonna juht Mark Matthews.

Arenevad turud saavad uut lootust

AllianceBernsteini võlakirjade osakonna juhi Hayden Briscoe sõnul võib see trend julgustada investoreid hoopis arenevate turgude valuutadesse investeerima.

"Tõenäoliselt ei jõua need tagasi hiigelaegade tasemele, kuid võime näha 10% taastumist," arvas Briscoe, viidates arenevate turgude valuutadele üldiselt.

Paljud arenevad turud, näiteks Brasiilia, Venemaa, Malaisia ja India, on tooraine eksportijad. Nii et dollari tugevnemise mõju globaalsetele energiahindadele on löönud rängalt nende majanduskasvu ja eelarvepoliitikat.

Juulis tõmmatakse dollarile pidurit

Hoolimata sellest, kas dollari tõus on aasta esimestel kuudel mõõdukas või tormiline, lõpeb ralli tõenäoliselt juba juuliks. Sellele viitas ka BK Asset Managementi juht Kathy Lien oma esmaspäevases teates investoritele.

"2016. aasta teises pooles survestab tugev dollar Fedi rahapoliitika kitsendamist aeglustama. See määrab ära dollari tipu ja teiste valuutade põhja," sõnas Lien.

Hetkel kuum