Sirje Rank • 7 jaanuar 2016

Nafta hind läheneb 30 dollarile

Naftakaev Venezuelas  Foto: Scanpix/reuters

Turbulents Hiina turgudel surub nafta hinda lähemale 30 dollarile barrelist, kirjutab Bloomberg.

Nafta hind New Yorgi börsil alanes täna hommikul 5,5% kartuste peale, et maailma suurima toormetarbija Hiina majanduskasvu väljavaated on järjest kehvemad. Hiina keskpank fikseeris jüaani kursi madalaimal tasemel alates 2011. aasta märtsist, mis tõi uue müügilaine ja sellega taas kauplemise peatamise Hiina börsil enne ametliku börsipäeva lõppu.

Nomura Holdings Inc prognoosib, et järgmise kümne päeva jooksul alaneb Brenti nafta barreli hind 30 dollarile. UBS Group AG prognoosib, et turul valitsev ülepakkumine viib hinna veelgi enam alla.

„Turul kauplemist ajavad tagant ahnus ja hirm ja praegu domineerib hirm,“ ütles Bloombergile Nomura analüütik Gordon Kwan. „Toormeturud vaatavad alati ette ja praegu kardetakse, et jüaani nõrgenemine on märk süvenevast nõrkusest Hiina majanduses.“

New Yorgis alanes nafta hind veebruarikuu lepingutes 1,87 dollarit, 32,10 dollarile barrelist, mis on madalaim näit 2003. aasta lõpust. Brenti nafta hind veebruarikuu lepingutes alanes 2,07 dollarit ehk 6,1%, 32,16 dollarile barrelist.

Maailmamajandus kasvab tänavu visalt, ütles kolmapäeval Maailmapank, kuna Hiina majanduskasvu aeglustumine põhjustab toormehindade langust. Maailmapank kärpis maailmamajanduse tänavuse kasvuväljavaate varasemalt 3,3 protsendilt 2,9%-le.

Hetkel kuum