Pille Ivask • 8 jaanuar 2016

UBS ja JPMorgan: Hiina krahhis on süüdi ka investorid

JPMorgani Aasia ja Vaikse ookeani piirkonna peadirektor Jing Ulrich lausus, et investorite harimine nii Hiinas kui üle kogu maailma on äärmiselt oluline  Foto: epa

UBSi ja JPMorgani sõnul on segaduse Hiina börsil põhjustanud asjaolu, et investorid ei saa Hiinast aru, kirjutab CNBC.

Hiina otsus jüaani nõrgestada ning turgude suurte languste tingimustes kauplemine peatada pani kukkuma turud üle maailma Tokyost New Yorgini.

Hiina börsi kukkumine on pannud paljusid investoreid ja analüütikuid küsima, kas Hiina majandusel läheb tõepoolest nii kehvasti, et kasutusele on võetud juba viimasedki õlekõrred. Samuti on süüdistatud Hiina võime, et need ajavad segast poliitikat.

UBSi ja JPMorgani eksperdid ütlevad aga, et osa süüd peavad kandma siiski ka investorid ise.

„Kui ma peaksin karmilt ütlema, siis turud ei taha Hiina turgu mõista,“ väitis UBSi regionaalsete investeeringute juht Kelvin Tay ja lisas, et tema hinnangul on Hiina võimud olnud oma valuutareformide osas läbipaistvad. „Nad on ju öelnud, et nad muudavad viise, kuidas valuutat majandada,“ ütles Tay. Teisalt märkis Tay, et Hiina peab siiski muutma oma turgudega suhtlemise viise.

JPMorgani Aasia ja Vaikse ookeani piirkonna peadirektor Jing Ulrich tõi Hiina krahhi positiivse poolena välja asjaolu, et inimesed oskavad nüüd Hiinale rohkem tähelepanu pöörata. „Hiina on oluline, inimesed peavad turule palju rohkem keskenduma ning paremini selle põhialuseid mõistma. Vastasel juhul me jätkame taolise paanikaga,“ selgitas ta.

„Investorite harimine nii Hiinas kui ka üle kogu maailma on äärmiselt oluline,“ rõhutas Ulrich.

Hetkel kuum