Juhan Lang • 20. jaanuar 2016 kell 18:30

Nafta puhus Tallinna börsile elu sisse

Tallinna börsi investor.  Foto: Raul Mee

Täna oli Balti börsidel tunduvalt aktiivsem börsipäev kui tavaliselt – kui tavaliselt jääb Balti põhinimekirjas olevate aktsiate päevane börsikäive 500 000-600 000 euro vahemikku, siis ainuüksi Tallinki aktsiatega sooritatud tehingute käive ületas täna 900 000 euro piiri.

„Kõrgema kauplemisaktiivsuse põhjus on tõenäoliselt seotud naftahinnaga ning sellest tingitud närvilisusega maailma turgudel,“ kommenteeris LHV analüütik Arno Tara. „Samas Tallinkile on odav naftahind kindlasti positiivne, kuna see tähendab ettevõttele odavamat kütusehinda ning ka Tallinki klientidele – kaubavedajatele, soodsamaid tingimusi kauba transpordiks.“

Arvestades, mis toimub mujal maailmas, siis võib Tara kinnitusel öelda, et Balti turgudel on käesolev aasta alanud suhteliselt rahulikult. Kui USA suurimad börsiindeksid on aasta algusest langenud 8-11% ja Euroopa suurimad börsiindeksid 6-10% rääkimata Aasiast, kus börsiindeksid on kukkunud 14-16%, siis Baltikum on oma 1-2% langusega analüütiku hinnangul üsna väga hästi vastu pidanud (Tallinn: -2,68%, Riia: -0,21% ja Vilnius -0,92% - toim).

„Võiks öelda, et kerget ärevust on Balti börsidel tunda, aga ei midagi sellist, mis oleks võrreldav mujal maailmas toimuvaga,“ tõdes Tara.

Hoolimata suurest tehinguaktiivsusest, lõpetas Tallinki aktsia päeva siiski üksnes 0,24% võrra kõrgemal, 0,84 eurol. Tallinna börs langes täna -0,57%.

Hetkel kuum