Pille Ivask • 14 aprill 2016

Rootsi loodab majanduskasvu abile põgenikega tegelemiseks

Rootsi kroonid  Foto: epa

Rootsi rahandusminister Magdalena Andersson teatas, et riik ootab sel aastal prognoositust suuremat majanduskasvu, ning avaldas lootust, et eelarvedefitsiidi vähenemine aitab rohkem raha suunata põgenikega tegelemisse.

Rootsi rahandusministeeriumi andmeil kasvab riigi majandus tänavu 3,8 protsendi võrra, vahendab Bloomberg. 2017. aastaks prognoositakse 2,2 protsendi suurust majanduskasvu. Rahandusministeerium korrigeeris prognoosi ülespoole: varem ennustati 2016. aasta majanduskasvuks 3,1 protsenti. Selle aasta eelarvedefitsiidiks planeeritakse 0,4 protsenti SKTst ning 0,7 protsenti SKTst 2017. aastal.

Teisalt väidab institutsioon, et majandusprognoosid on ettearvamatud ning kehvema väljavaate risk on siiski olemas.

Võrreldes varasemaga paremad prognoosid tähendavad ühtlasi, et riik saab rohkem raha suunata põgenikega tegelemisele. Rootsis võimul sotsiaaldemokraadid ja rohelised suurendavad makse ning kulutusi, et hakkama saada riiki siseneva põgenikevooga. Samuti suunatakse rohkem raha programmidesse, mille eesmärk on vähendada töötuse määra.

Hetkel kuum