Kadi Neemre • 17. juuni 2016 kell 16:44

Christine Lagarde: Brexit on kogu maailma mure

Foto: EPA

23.juunil Suurbritannias toimuv referendum, mille käigus otsustatakse Suurbritannia jäämine või lahkumine Euroopa Liidust, on IMFi juhi Christine Lagarde’i sõnul “kogu maailma mure”.

“See ei ole ainult Suurbritannia mure, vaid see valmistab muret kogu maailmale,” sõnas Lagarde CNBC-le.

“Väga suurt tähelepanu on pööratud justnimelt Brexiti võimalikule negatiivsele mõjule, kuna on vähe positiivset, mida see endaga võiks kaasa tuua.“ Suurbritannia on ühtse turu liikmeksolemisest saanud märkimisväärset kasu. Suur hulk ökonomiste usub, et Brexit läheb Suurbritanniale kalliks maksma, sissetulekud vähenevad ning kaubavahetus väheneb suuresti tänu ebakindlusele.”

“Suurbritannia on alati teinud asju kiiresti, efektiivselt ja võimalikult vähe bürokraatlikult ning ma loodan, et see jääb ka edaspidi nii,” märkis ta.

Lagarde pidas eile Viinis kõne Euroopa ühtsusest.

Kõne, mille pealkirjaks oli “Ühtsus mitmekesises maailmas: Euroopa juhtum” on väga asjakohane praegusel ajastul, mil Euroopa Liidu 28 liikmesriigis on populism ja euroskepisis üha tõusuteel. Lisaks on jätkuvalt aktuaalsed põgenikekriis, majanduslik ebakindlus ning lähenev Suurbritannia referendum, mil otsustatakse riigi jäämine või lahkumine Euroopa Liidust.

Suurbritannia arvamusküsitluste kohaselt on liitu jäämise ja sealt lahkumise pooldajaid enamvähem võrdselt.

IMFi juht märkis oma kõnes, et Euroopa peab rohkem kui kunagi varem praegu kokku hoidma.

“Liiga palju eurooplasi on praegu mures oma kultuurilise identiteedi, turvalisuse, töökohtade, sissetuleku ning elustandardite pärast. Liiga paljud neist usuvad, et kui Euroopa taastaks suletud piirid ja majandusliku natsionalismi, muudaks see elu paremaks,” sõnas ta.

 

Hetkel kuum