Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Muidu stabiilsel Eestil on üks suur probleem

  Eesti pensionärid.Foto: Raul Mee

  Kuigi Eesti riigireitingu väljavaade on stabiilne, varitseb meie tulevikku üks suur probleem, ütles Moody’s Investors Service’i riigireitingute analüütik Evan Wohlmann.

  „Eelmisel aastal kinnitasime Eesti reitingu tasemel A1 koos stabiilse väljavaatega. Reitingu tõusu ja languse riskid on tasakaalus ning see loob nii võimalusi kui ka väljakutseid. Väljakutse, millega Eesti praegu silmitsi seisab, on üsna sarnane sellega, millega seisab silmitsi terve Baltikum. See on demograafiline väljakutse,“ ütles Wohlmann. Reitinguagentuur prognoosib, et aastatel 2030-2060 langeb Eestis tööealiste inimeste hulk 30% võrra, mis on üks suuremaid langusi terves Euroopa Liidus.
  Sellel on kolm suuremat tagajärge Eesti krediidiprofiilile: oht eelarvetasakaalule, negatiivne mõju majanduskasvule ja migratsioonist tingitud tööjõukäte vähenemine, mis toob kaasa konkurentsivõime languse.
  Wohlmanni sõnul on positiivne faktor Eesti võlatase, mis on madalaim Euroopa Liidus ja üks madalamaid maailmas. „Eesti kasuks räägib ka tugevam seos Põhjamaade majandustega,“ ütles ta.
  Tippreitinguni veel pikk tee
  Eesti saaks Wohlmanni sõnul kõrgema reitingu, kui riik ekspordiks rohkem ja saaks rohkem toetavaid investeeringuid. Just investeeringute vähesuses on põhjus, miks majanduskasv on olnud nõrgem ning miks pikaajaliselt võib oodata kesisemat kasvu. „On oluline teada, et Eesti on väike majandus ja mõjutatud välistest teguritest. Seda oli näha ka 2009. aastal, kui majandus langes üle 14 protsendi. Negatiivsed välised tingimused mõjutavad krediidiprofiili üsna palju,“ sõnas ta.
  Moody's Investors Service'i riigireitingute analüütik Evan Wohlmann.Foto: Andres Haabu
  Krediidireiting on Wohlmanni sõnul tegelikult ainult Moody’se arvamus, mis aitab kaasa finantsturgude tööle. „Eestil pole tõesti valitsuse poolt ühtegi võlakirja emiteeritud, kuid krediidireiting täidab oma funktsiooni, kui võlakirju kavatsetakse emiteerida. Meie ülesanne on anda informatsiooni kõikidele investoritele ja see aitab nii suuri kui ka väikeseid investoreid,“ ütles ta.
  Moody’s on ka varem hoiatanud, et Balti riigid on vananeva rahvastiku tõttu kõige haavatavamad riigid maailmas. „Balti riigid on üritanud ellu viia erinevaid pensionireforme, et vähendada vananeva rahvastiku mõju eelarvele. Kuid Euroopa Komisjoni hinnangul on vaja ära teha palju rohkem, et sotsiaalkindlustusfond kindlamale alusele panna,“ ütles Wohlmann eelmise aasta septembris ilmunud raportis.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Poliitmuda lendab mis kole, aga tegelikult pole katki midagi
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Marek Kiisa nipid iduinvesteeringute valimiseks
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Neinar Seli: mul on praegu täpselt samasugune tunne nagu 2008. aastal
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli soovitas praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks. “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli soovitas praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks. “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Investeerimisplatvormi juht: rikkusest pole kasu, kui meil planeeti enam pole
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
Soomlastelt Mandatumi ostnud Invalda siseneb Eesti turule
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.