Mait Kraun • 5. august 2016 kell 20:37

Börs: tööturu raport lennutas aktsiaturud rekorditeni

New Yorgi börs.  Foto: Bloomberg

USA aktsiaturud jõudsid uute rekorditeni, sest oodatust paremad tööturuandmed muutsid investorid optimistlikuks, vahendab Bloomberg.

Nii Standard & Poor’s 500 kui ka Nasdaq Composite indeks tõusid kõigi aegade rekorditeni. Dollar tugevnes ning võlakirjade ja kulla hind langesid. Tööturuandmed ületasid kõigi Bloombergi küsitletud majandusteadlaste ootusi. Ka Euroopa aktsiad kallinesid.

Intressimäärade tõstmist peetakse nüüd jälle tõenäolisemaks, sest tööturuandmed, jaemüük ning tööstustoodang on olnud tugevad. See on süstinud enesekindlust, et USA majandus on tugev ning suudab vastu pidada välisele survele.

„Igalt poolt tuleb häid numbreid,“ ütles Wells Fargo investeerimisinstituudi president Darrel Cron. „Ma ei arva, et Föderaalreserv võiks septembris intressimäärasid tõsta. Tööturul on aga järjest rohkem inimesi, mis on majanduse tervisele hea. Selle looga kaasnevad kõrgemad aktsiahinnad, kõrgem tootlus võlakirjadelt ning tugevam dollar.“

Juulis loodi USAs 255 000 töökohta. Töötuse määr jäi 4,9 protsendi juures samaks. Palgad kasvasid eelmise aasta sama ajaga võrreldes 2,6 protsenti. Majandusteadlased prognoosisid, et juurde luuakse 180 000 töökohta. Lisaks sellele arvati, et töötuse määr langeb 4,8 protsendini. Juunis loodi uuendatud andmete kohaselt 287 000 töökohta.

S&P 500 tõusis 0,9 protsenti ja alates veebruarist on indeks tõusnud lausa 19 protsenti. Nasdaq Composite’i tõusu juhtisid Apple ja Micorosoft. Finantsettevõtete kallinemist juhtisid Goldman Sachs ja JPMorgan.

 

Hetkel kuum