Mait Kraun • 1 november 2016

Riskifondi juht: Briti aktsiad võivad langeda 80%

Londoni börs.  Foto: Reuters/Scanpix

Crispin Odey, kelle peamine riskifond on sellel aastal 43protsendiga miinuses, ütleb, et Suurbritannia aktsiad võivad langeda lausa 80 protsenti, vahendab Bloomberg.

Odey sõnul põhjustab Suurbritannia lahkumine Euroopa Liidust majanduslanguse ning inflatsioon hakkab tõusma.

Suurbritannia peamine aktsiaindeks FTSE 100 on viimase viie aasta jooksul kallinenud 30 protsenti, aga ettevõtete kasumid on samal ajal vähenenud 80 protsenti, kirjutas Odey investoritele saadetud kirjas. Odey Asset Management, mis juhib 8,8 miljardit dollarit, on panustanud Briti aktsiaturgude langusele.

„Suurbritanniat ootab ees majanduslangus ja inflatsioon,“ kirjutas Odey. „Aktsiaturgudel on raske sellises olukorras pinnale jääda.“

Odey oli juunis selle poolt, et Suurbritannia Euroopa Liidust lahkuks. Tema peamine fond – Odey European Inc – ei ole raha teeninud alates 2014. aastast, mil fondi tootlus oli 5,5 protsenti. Eelmisel aastal odavnes fond 13 protsenti.

FTSE 100 indeks on alates Brexiti referendumist kallinenud 10 protsenti, sest odavam nael on aidanud eksportijaid. Odey hinnangul võib naela odavnemine tähendada seda, et inflatsioon tõuseb üle 3,5 protsendi.

Hetkel kuum