Mait Kraun • 28. november 2016 kell 19:14

USA finantssektor on paisunud 300 miljardi dollari võrra

Wells Fargo on üks USA suurimaid panku.  Foto: Reuters

Investorid on USA pangandussektori osas vägagi optimistlikult meelestatud, kirjutab Bloomberg.

Novembris on USA finantsettevõtete turuväärtus paisunud 300 miljardi dollari võrra, mis on kõigi aegade suurim kuine kasv. Optimismi on tekitanud presidendivalimised võitnud Donald Trumpi majandusplaan.

„Donald Trumpi valimine presidendiks loob pankade jaoks uue maailmakorra, kus kauplemisaktiivsus suureneb, regulatsioonid vähenevad ja intressimäärad tõusevad,“ ütles investeerimisfirma Macquarie Groupi analüütik David Konrad.

Mõned analüütikud aga ütlevad, et investorid peaksid olema valvsad. „Investorid peavad olema ettevaatlikumad,“ ütles investeerimisfirma RNC Genter Capital Managementi tegevjuht Daniel Genter. „Ärge ostke aktsiaid kui nad on üleliiga tugevas positsioonis.“

Tõsi, ettevaatlikus on pangandussektori puhul kindlasti tähtis. Tavaliselt on sellisele tõusule järgnenud finantssektori valus langus. Alates 1990. aastast on S&P 500 indeksi finantssektor kallinenud 200 miljardi dollari võrra kolmel korral. Pärast seda on sektor kolme kuu jooksul langenud keskmiselt 8 protsenti, selgub Bloombergi kogutud andmetest.

Viimast optimismilaine peaks investoritel värskelt meeles olema. See toimus eelmise aasta lõpus, mil investorid panustasid intressimäärade tõusule ning uskusid, et see mõjub pankade aktsiatele hästi. Selle aasta alguses hakkas sektor aga odavnema, sest kardeti, et intressimäärade tõstmine põhjustab majanduslanguse. Föderaalreserv taandus ning intresse pole ligi aasta aega uuesti tõstetud.

 

Hetkel kuum