Jürgen Klemm • 25. oktoober 2017 kell 8:15

Xi Jinping tugevdab haaret

Vastupidiselt ootustele, Xi Jingping ei nimetanud ametisse oma võimalikku mantlipärijat.  Foto: EPA

Hiina Kommunistliku Partei kongressil pandi paika uus võimuladvik. Et partei juhtkonda noorema põlvkonna poliitikuid ei nimetatud, siis võib president Xi Jinping proovida võimule jääda ka kolmandaks ametiajaks aastal 2022.

Hiina Kommunistliku Partei 19. kongressil kirjutati riigi põhiseadusesse ka Xi Jinpingi nimi ja tema valitsusfilosoofia. Sellest lähtuvalt järeldavad välispoliitikavaatlejad, et Xi valmistab ette soodsat ideoloogilist keskkonda, et jääda võimule veel aastakümneteks.

Ka eelmised parteijuhid Jiang Zemin ja Hu Jintao kirjutasid oma filosoofia põhiseadusesse. Aga seda alles pärast ametiaja lõppu ja ilma nende nimeta.

“Aastakümnetepikkune ränk töö on sotsialismi viinud hiinaliku lähenemisega uude ajastusse,” teatas Xi pidulikult parteikongressi ees peetud kõnes. Ta lisas, et sellega sotsialismi areng ja võidukäik ei piirdu, vahendab Nikkei Asian Review.

Xi vankumatu võimupositsioon

Xi on alates aastast 2012 kasvatanud oma mõjuvõimu välismaal, soodustades kaubandussuhteid mitmel olulisel turul ja edukalt vältides konflikte teiste suurjõududega. Riigisi sees on Xi võitnud rahva südame korruptsioonivastase võitlusega, mis on tal edukalt võimaldanud ohjeldada ka opositsiooni püüdlusi.

Viimased aastakümned on Hiinas võimu üle antud rahumeelselt ja järgides seadusesse kirjutamata põhimõtet, et partei liige läheb erru 68aastaselt. Oma teise ametiaja lõppedes oleks ka Xi 69 aastat vana.

Vaadates Xi Jinpingi valitud poliitbüroo liikmete passi, selgub et ükski neist ei saaks praeguse presidendi järel võimu kaheks ametiajaks üle võtta. See võib olla teine vihje, et Xi ei pruugi viie aasta pärast võimust loobuda.

See kõik aga ei tähenda, et Xi ei võiks mis tahes hetkel võimuladvikusse kaasata enda valitud mantlipärija.

Hetkel kuum