• Jaga lugu:

  Monsanto taimemürk toob Bayerile kaasa üha enam kohtuasju

  Taimemürk RoundupFoto: Scanpix / Reuters

  Agrokeemiakontserni Monsanto uus omanik, Saksa keemia- ja ravimigrupp Bayer teatas kolmapäeval, et firma taimemürke sisaldavate toodetega seotud hagide arv Ameerika Ühendriikides on hüppeliselt kasvanud, vahendab Wall Street Journal.

  Augusti lõpu seisuga oli Monsanto vastu kohtuasja esitanud 8700 ameeriklast, kellest enamuse moodustasid väidetavalt firma pestitsiidide kasutamise tõttu tervise kaotanud vähihaiged. Kõigest mõni kuu varem oli hagejate arv veel 5000 ringis. Möödunud kuu alguses seadis California osariigi kohus ka olulise pretsedendi: Monsanto pidi maksma endisele aednikule Dewayne Johnsonile ligikaudu 290 miljoni dollari suuruse kahjutasu. Kohtuotsuse kohaselt kujutavad Monsanto glüfosaadi-nimelist taimemürki sisaldavad tooted Roundup ja Ranger Pro kasutajatele äärmiselt suurt ohtu, millest kontsern oli teadlik, ent ei hoiatanud piisavalt.
  Bayer ei täpsustanud, kui palju raha on grupp kohtukuludeks või võimalikeks kahjutasudeks kõrvale pannud, kuid rõhutas kolmapäevases aruandes, et jätkab oma seisukoha kaitsmist. Firma hinnangul pole nõudlus glüfosaati sisaldavate toodete järgi kohtuasjadest hoolimata kahanenud ning ei kahane tõenäoliselt ka edaspidi, kuna seadusandjate hinnangul on antud kemikaali jätkuvalt inimestele ohutu.
  Bayer omandas Monsanto tänavu juunis 63 miljardi dollari eest pärast Euroopa Liidu ja USA kaks aastat kestnud põhjalikku uurimist, mille käigus olid sakslased sunnitud oma kontserni hoolega kärpima - mullu oktoobris müüdi grupi seemneäri näiteks edasi konkurendile BASFile.
  Juhatuse prognoosi kohaselt jääb Bayeri selle aasta aktsiakasum ostutehingu venimise tõttu alla analüütikute ootustele: 5,9 euro asemel teenitakse ettevõtte hinnangul 5,7 eurot väärtpaberi kohta. Mullu oli Bayeri aktsiakasum 6,64 eurot. Grupi Frankfurdi börsil kaubeldav aktsia odavnes kolmapäeval 1,69%.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Raivo Kokser: ettevõtlust hävitavatest vaktsiinipassidest tuleb loobuda
Valitsus hoiab ettevõtlust ahistavast vaktsiinipassi poliitikast kinni raskesti mõistetava järjekindlusega, kirjutab väikeettevõtja Raivo Kokser (EKRE).
Valitsus hoiab ettevõtlust ahistavast vaktsiinipassi poliitikast kinni raskesti mõistetava järjekindlusega, kirjutab väikeettevõtja Raivo Kokser (EKRE).
Tehnoloogiasektor vedas USA börsi rohelisse
Tehnoloogiahiidude head tulemused sisendasid investoritele optimismi ning vedasid indekseid üles poole, vahendab Yahoo Finance.
Tehnoloogiahiidude head tulemused sisendasid investoritele optimismi ning vedasid indekseid üles poole, vahendab Yahoo Finance.
Foxway neelas konkurendi Taanis
Rootsi IT- ja nutiseadmete ringmajandusega tegelev Foxway Group, kelle raskuskese asub Tartus, omandas taanlaste Dansk Computer Center A/S-i.
Rootsi IT- ja nutiseadmete ringmajandusega tegelev Foxway Group, kelle raskuskese asub Tartus, omandas taanlaste Dansk Computer Center A/S-i.
Riigi uus radarisüsteem avab tuuleenergiale suure osa Mandri-Eestist
Kaitseministeeriumi uued radarid valmivad eelduslikult aastatel 2024 ja 2025. Kokku lähevad need maksma üle 70 miljoni euro, mille jaoks raha tuleb kaitseväe eelarve väliselt.
Kaitseministeeriumi uued radarid valmivad eelduslikult aastatel 2024 ja 2025. Kokku lähevad need maksma üle 70 miljoni euro, mille jaoks raha tuleb kaitseväe eelarve väliselt.