Elon Musk ja Tesla jõudsid börsikomiteega kokkuleppele

Tesla tegevjuht Elon Musk.  Foto: EPA
Äripäev • 30. september 2018 kell 6:37

Elon Musk on sunnitud Tesla juhatuse esimehe koha maha panema ja maksma 20 miljonit USA dollarit trahvi selle eest, et levitas jutte firma börsilt ära toomise kohta.

Tesla tegevjuhi kohal saab Musk siiski jätkata ja saab olla edasi ka juhatuses, kuid mitte seda juhtida. Juhatuse esimehe koha peab Musk maha panema 45 päeva jooksul ja selles rollis ei tohi ta töötada järgmised kolm aastat. Lisaks maksab Tesla trahvi 20 miljonit dollarit.

Tesla peab ametisse panema sõltumatu juhatuse esimehe, kaks sõltumatut juhatuse liiget ja nõukogu, mis peab sisse seadma kontrolli Muski kommunikatsiooni üle.

"See on hea uudis Tesla aktsionäridele," ütles analüütik Ben Kallo, kes uskus, et aktsia hind kerkib uudise najal kõvasti ja edaspidi saab ettevõtet hinnates keskenduda fundamentaalnäitajatele.

Üldiselt on ka teised analüütikud ja investorid sama meelt, leides, et kokkulepe teeb Teslat tugevamaks. Viimasel ajal on suurimad löögid Tesla tulnud just Muski isiku tõttu, olgu siis seoses Twitteri säutsudega või otseülekande ajal kanepi suitsetamisega.

USA väärtpaberi- ja börsikomitee SEC kaebas Tesla kohtusse Twitteris avaldatud säutsude pärast, milles Musk ütles, et tal on olemas rahastus ja investor, kelle toel osta ettevõte börsilt välja. SECi teatel oli Muski sõnavõtt vale ja eksitav ning ta polnud plaan kunagi arutanud. USA seadus keelab börsifirma esindajatel edastada osanikele eksitavat teavet firma käekäiku puudutavatest olulistest sündmustest. SECi kohtuhagi nõudis, et Musk jääks ilma õigustest börsifirmat juhtida. See väljavaade hirmutas investoreid, Tesla aktsia kukkus reedel 14 protsenti, mis on viie aasta suurim kukkumine.

Kaks päeva pärast hagi sisseandmist jõudsid pooled kokkuleppele, kuigi ei Tesla ega Musk tunnistanud, et oleks midagi valesti teinud.

Musk ütles reedel oma avalduses, et on alati teinud asju tõde, läbipaistvust ja investoreid silmas pidades. „Ausus on olnud minu elu kõige tähtsam väärtus ja faktid tõestavad, et ma ei ole seda põhimõtet mingit moodi rikkunud.“

Väidetavalt on Muskil plaanis osta 20 miljoni dollari ulatuses Tesla aktsiaid. Ta on praegu Tesla suurim aktsionär kokku 20protsendise osalusega.

Hetkel kuum