Lauri Teder • 3. oktoober 2018 kell 16:14
Foto: EPA

Honda soetab tüki GMi isejuhtivate autode tootmisest

Jaapani autotootja Honda omandab 5,7% osaluse General Motorsile kuuluvast isejuhtivate autode arendamisega tegelevast ettevõttest Cruise, vahendab Reuters.

Honda esialgse investeeringu väärtus on 750 miljonit dollarit, ent sellele lisaks paigutab kontsern järgneva kaheteistkümne aasta jooksul Cruise'i veel 2 miljardit dollarit. GM Cruise on Alphabeti Waymo kõrval üks lootustäratavamaid isejuhtiva tehnoloogia arendajaid: firma käsutuses on ligi sajast kohandatud Chevrolet Boltist koosnev autopark, mida testitakse valdavalt San Franciscos.

General Motors omandas Cruise'i 2016. aasta märtsis, makstes idufirma eest tollal miljard dollarit. Tänavu mais soetas firmas 19,6% osaluse tehnoloogiasektori investeeringutele keskenduv Jaapani konglomeraat SoftBank. Tehingu hinnaks oli siis juba 2,25 miljardit dollarit.

GMi ja Honda tehing on osa mõjukate autokontsernide ja tehnoloogiafirmade kulukast võidujooksust isejuhtivate sõidukite vallas, mille üks peamiseid eesmärke on varustada sõiduteenuseid nagu Uber, Lyft jt. Waymo on sõlminud tarnekokkuleppeid Fiat Chrysleri ja Jaguar Land Roveriga, Ford ja BMW on lubanud saada oma isejuhtivad autod valmis aga 2021. aastaks.

Honda New Yorgi börsil noteeritud väärtpaber varises uudise järel umbes 3,5% madalamale.

Hetkel kuum