Mait Kraun • 1. november 2018 kell 13:11
Apranga pood Kristiine keskuses.  Foto: Andres Haabu

Kes valiti tänavu Balti börsi parimaks ettevõtteks?

Baltikumi parimaks ettevõtteks valiti Apranga ning mullu esikohale jõudnud Tallinna Kaubamaja sai teise koha.

Baltikumi parimad börsifirmad pandi ritta nii kvaliteedi kui ka kvantieedi näitajaid arvestades. Hindamise viisid läbi Riias tegutsev finantsuuringute keskus CE Services ja selle partnerid Herens Quality Asset Management (Šveits) ja BA School of Business and Finance (Läti).

Uuringu eesmärk oli Balti börsifirmad üle vaadata ning parimaid tunnustada. See võimaldab börsifirmadel ja kogu turul tervikuna edasi areneda, kirjutas CE Services raportis. Tegemist on juba 9. korraga, mil Baltic Corporate Excellence Awardi jagatakse.

Esikoha pälvis sellel aastal Leedu rõivamüüja Apranga Group, kes oli 2016. ja 2017. aastal teisel kohal. Aprangal on hulk jaemüügikette ning ettevõte on sõlminud lepingud tuntud brändide müümiseks, mille hulka kuuluvad näiteks Zara, Massimo Dutti, Hugo Boss, Emporio Armani ja Mango. Ettevõte suutis säilitada tugeva finantspositsiooni, näiteks netovõlg oli neil negatiivne. Firma jätkas ka investeeringutega, mis võimaldas neil uuendada poode ning edasi kasvada.

Läti firmad edetabelisse ei mahtunud

Teisele kohale jõudis sellel aastal Eesti börsifirma Tallinna Kaubamaja AS, mis oli ühtlasi ka Eesti parim börsifirma. Ettevõtte alla kuuluvad supermarketite kett Selver, kaubamajad Tartus ja Tallinnas ja kingapood ABC King. Tallinna Kaubamaja müüb ka Peugeot’ ja KIA autosid Lätis ja Eestis. Alates eelmisest aastast on ettevõtte bilanss paranenud, lisaks sellele kasvavad nii käive, kasum kui ka kasumlikkus, kirjutati raportis.

Kolmanda koha hõivas sellel aastal Leedu ettevõte Grigeo AB. Ettevõte omab Grite brändi, tegemist on Balti suurima sanitaar- ja majapidamispaberi ning papi ja pakendite tootjaga. Ettevõtte puhaskasum ja käive kasvasid tublisti, marginaalid paranesid ning võlg vähenes.

Ühtegi Läti ettevõtet esikaheksasse ei jõudnud. Eesti ettevõtetest mahtus edetabelisse veel Silvano Fashion Group (4. koht) ja Merko Ehitus (6. koht).

Koostatud edetabel ei garanteeri, et eespool olevad ettevõtted pakuks aktsionäridele kõige kõrgemat tootlust, kirjutasid raporti autorid. Pikaajalises perspektiivis võiks need firmad pakkuda investorile aga märkimisväärset väärtust, sest tegemist on finantsiliselt stabiilsete ja kvaliteetsete ettevõtetega.

Foto: Äripäev
Hetkel kuum