Rait Kondor • 9 november 2018

USA aktsiaturg on valimistejärgse eufooria maha raputanud

Föderaalreservi nõukogu juht Jerome Powell.  Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

USA aktsiaturg, mis teisipäevaste valimiste järel hüppas kolmapäeval üle 2%, on nüüd viimase kahe päevaga veidi taandumas – täna on paar tundi peale börsipäeva algust S&P 500 indeks 1% miinuses.

Kõigepealt on aktsiaturge mõjutamas eileõhtune USA Föderaalreservi otsus, mis jättis baasintressimäära 2—2,25 protsendi vahemikku ning Föderaalreservi pressiteate teksti kohaselt võib eeldada, et Föderaalreserv tõstab intresse veerand protsendi võrra detsembris. Majanduse seisukohalt oli oluline Föderaalreservi poolne märkus, et investeeringud põhivarasse on võrreldes aasta alguse kiires tempoga aeglustunud.

Investorite silmis suurendab taas kahtlust aktsiaturgude tõusu jätkumise osas naftainna järsk langus viimase kuu jooksul, mis tekitab küsimusi globaalse majanduse tervise osas ning samuti Wall Streeti investorite pidev mure seoses Hiina majanduse tervisega, vahendab Marketwatch.

Hiljutised andmed Hiinast näitasid, et viimase 12 kuu jooksul müüdud autode arv langes oktoobri lõpu seisuga 12%. Hiina ametivõimud teatasid uutest laenutingimustest, et proovida vähendada muresid aktsiaturu ja majanduskasvu aeglustumise osas.

USA toornafta hind langes sel nädalal „karuturu“ tasemele, mis tähendab, et viimasest tipptasemest on nafta hind langenud üle 20%. Täna on USA WTI naftasegu hind 0,8% miinuses, kaubeldes 60,16 dollari peal barrelist.

Olulistest aktsiatest võib täna ära märkida Walt Disney, mis on üle 2% plussis pärast seda, kui firma teatas eile õhtul headest kvartalitulemustest.

General Electricu aktsia on ligi 10%-lises languses, kui JP Morgan kärpis aktsia hinnasihi 10 dollari pealt 6 dollari peale.

Dropboxi aktsia on eilsete tulemuste peale kerkinud täna lausa 7% ning samal ajal on mängude tootja Activision Blizzard 12% miinuses, sest kvartalitulemused jäid ootustele alla.

Hetkel kuum