Rait Kondor • 23. november 2018 kell 21:53

USA aktsiaturg jõudis korrektsioonini

Must reede Macy'se esinduspoes New Yorgi 34. tänaval.  Foto: Stephanie Keith/Getty Images/AFP/Scanpix

USA aktsiaturg täna langes, nii et pühast tingitud väiksema kauplemismahuga nädala lõpuks jõudis S&P 500 indeks oma teise korrektsioonini käesoleval aastal, vahendab Reuters.

Kõik kolm USA peamist aktsiaindeksit langesid käesoleval nädalal üle kolme protsendi, nii et Dow Jonesi tööstuskeskmine ja Nasdaq tegid läbi suurima nädalase languse alates selle aasta märtsist. Laiapõhjaline S&P 500 indeks, mis langes täna 0,66%, on oma 20. septembril tehtud tipust langenud 10,2%, mis tähendab, et indeks on jõudnud käesoleval aastal juba teist korda korrektsiooni läbi teha. Eelmine selline korrektsioon tehti läbi veebruaris.

Suurimaks langejaks täna oli energiasektor, mis langes 3,3%, kui nafta hind kukkus ligi 8%. Suurtest naftafirmadest langes Chevroni aktsia 3,4% ja ExxonMobili aktsia 2,7%.

„Ma näen seda, kui jätkuvat püüdlust saada hakkama järgmise aasta aeglasema kasvuga,“ ütles Reutersile New Yorgis asuva BNY Mellon Investment Managementi peaturustrateeg Alicia Levine.

Kauplemismaht oli tänupühajärgse lühendatud kauplemispäeva tõttu väike, nii et USA aktsiabörsidel kaubeldi 3,4 miljardit aktsiat, mis on oluliselt vähem, kui viimase 20 kauplemispäeva keskmine 8,2 miljardit kaubeldut aktsiat.

„Kui kõik tulevad turule tagasi, siis me saame selgema indikatsiooni, mis ülejäänud aasta võiks välja näha,“ ütles Reutersile Amundi Pioneer Asset Managementi portfellihaldur John Carey Bostonist. „Tänane päev lihtsalt kinnitas viimase aja nõrkust, mis on tulenenud püsivast murest majanduskasvu osas ning kõrgemate intressimäärade mõjust hinna-kasumi suhtarvudele, laenukuludele ja nii edasi,“ lisas Carey.

Musta reede hoogustunud jaemüük ei pannud jaekaubanduse aktsiaid kokkuvõttes tõusma, vaid S&P 500 jaekaubanduse alamindeks langes 0,6%.

Järgmisel nädalal keskenduvad investorid Argentiinas Buenos Aireses toimuvale G20 riikide tippkohtumisele, kus oodatakse, et USA president Trumpi ja Hiina president Xi peavad läbirääkimisi turge ärevaks teinud kaubandustollide osas.

Hetkel kuum