Liina Laks • 22. november 2018 kell 12:20

Euroopa turud taas languses

Ka Saksa aktsiaturul toimus täna langus.  Foto: STAFF, Reuters/Scanpix

Pärast eilset tõusupäeva on Euroopa turud taas punases, sügaivamas languses oli lõuna ajal Londoni börs.

Londoni FTSE 100 oli lõunaks kukkunud 1,4% 6957 punktile. Langust vedasid peamiselt pangad ning Glencore, ligikaudu pool protsenti olid kaotanud ka Saksamaa, Prantsusmaa ja Itaalia börsiindeks. Stoxx 600 oli langenud pea 0,6% ning asus 353 punktil. Tänavu on Euroopa parimaid ettevõtteid koondav Stoxx 600 kaotanud juba ligi 10% oma väärtusest.

Langusele andis hoogu eile õhtul USA börsidel jätkunud tehnoloogiaaktsiate nõrkus ning mure kaubandussõja ning ebakindluse pärast. USAs oli tegu ses mõttes haruldase kauplemissessiooniga, et kui tavaliselt toob tänupüha-eelne nädal pisut optimismi ja tõusu, siis sedapuhku arvestas Handelsblatt välja, et tegu oli kõige börside mõistes kõige masendavama tänupühaeelse börsinädalaga alates 1973. aastast.

Mõni päev tagasi Bloombergile antud intervjuus ütles Saksamaa varahaldur MPPM EK, et Euroopa aktsiate müük on olnud nii „jõhker“, et varahaldurid peavad pool päeva telefoni otsas närvilisi kliente rahustama. „Turg tapab meid. Euroopa aktsiad on kaotanud investorite usalduse Itaalia ja Brexiti tõttu. Raha on nüüd koht, kus olla,“ ütles ettevõtte esindaja Bloombergile.

Bloombergi andmetel on Euroopa aktsiad kaotanud alates tänavu septembrist oma väärtusest enam kui triljon dollarit.

Nafta kukub

Languses oli ka nafta hind. WTI toornafta barrel odavnes 1,13% 54 dollarile, Brenti sort maksis 0,77% vähem ja kauples 63 dollari juures.

Hetkel kuum