Lauri Teder • 19. detsember 2018 kell 16:46

GlaxoSmithKline ja Pfizer ühendavad jõu

GlaxoSmithKline'i peakorter Londonis  Foto: Scanpix / AFP

Briti farmatseutikakontsern GlaxoSmithKline ja selle USA konkurent Pfizer teatasid, et liidavad oma ravimi- ja tervisetoodete harud üheks ettevõtteks.

Tehingu osalised peavad saama veel ka kahe riigi konkurentsiametite heakskiidu, ent plaani õnnestumisel ühendavad pooled jõu GSK Consumer Healthcare'i nime kandvas firmas, mille aastane käive ulatub pea 11 miljardi euroni ning mis hakkab tegutsema kõikides GSK ja Pfizeri tegevusmaades (v.a. Nigeerias). Suurem osa - 68% - loodavast ühisettevõttest läheb GlaxoSmithKline'i (GSK) käsutusse.

Kõigest üheksa kuu eest omandas GSK täieliku kontrolli eelmises - sama nime kandvas - ühisettevõttes, makstes tollasele partnerile Novartisele 9,2 miljardit naela selle 36,5% osaluse eest. Peale Sensodyne'i hambapastat, Panadoli valuvaigisteid ja Nicotinelli plaastreid tootva ettevõtte ainuomanikuks saamist pani GSV omakorda müüki tooteportfelli, kuhu kuulus näiteks piimajookide poolest tuntud kaubamärgi Horlicks.

Aktsiaturud reageerisid GlaxoSmithKline'i ja Pfizeri kokkuleppele soojalt: GSK Londoni börsil noteeritud aktsia kerkis kolmapäeval 4,32% kõrgemale. Pfizeri New Yorgi börsil kaubeldav väärtpaber on seni piirdunud 0,4% tõusuga.

Hetkel kuum